Această vitamină crește riscul de formare a pietrelor la rinichi și poate declanșa hipercalcemia. Vitaminele sunt substanțe organice esențiale pentru organismul uman, deoarece îndeplinesc o varietate de funcții vitale.
Vitamina D, în special, este crucială pentru sănătatea oaselor, deoarece ajută la absorbția calciului și la menținerea densității osoase adecvate. Deficiența de vitamina D poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi rahitismul sau osteoporoza.
Vitamina D în exces, nocivă
Dr. Oana Pop, medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, a explicat de ce surplusul de Vitamina D poate deveni nociv. Unul dintre efectele secundare majore ale hipervitaminozei D este creșterea nivelurilor de calciu în sânge, cunoscută sub numele de hipercalcemie.
Aceasta poate duce la depunerea excesivă de calciu în țesuturi, cum ar fi rinichii, inima și vasele de sânge, ceea ce poate provoca probleme de sănătate, cum ar fi pietre la rinichi, afectarea funcției renale și riscul de boli cardiovasculare.
"Vitamina D este esențială pentru sănătatea noastră, dar trebuie să avem grijă să nu exagerăm cu suplimentele! Un surplus de vitamina D poate declanșa hipercalcemia, o afecțiune serioasă în care nivelul de calciu din sânge este prea mare. Asta poate duce la simptome neplăcute precum greață, vărsături, slăbiciune musculară și chiar leziuni renale. Mai mult, poate crește riscul de formare a pietrelor la rinichi și de calcificare a țesuturilor moi.
Așadar, nu exagerați cu dozele de vitamina D și nu uitați să consultați un medic înainte de a începe orice suplimentare!”, a explicat dr. Oana Pop, medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice.
Vezi și: Cancerul pe care l-a avut Michael Douglas. Dr. Ciprian Cristescu: Fără simptome nu îți dai seama
Consumul excesiv de vitamina D poate fi nociv pentru sănătate. Vitamina D este importantă pentru sănătatea oaselor, sistemul imunitar și funcționarea normală a mușchilor, printre alte funcții. Cu toate acestea, excesul de vitamina D poate provoca hipervitaminoza D, o afecțiune în care nivelurile de vitamina D în sânge devin prea ridicate.
Ce este hipercalcemia
Vitamina D - FOTO: Freepik@fidaolga
Hipercalcemia este o afecțiune caracterizată prin niveluri crescute de calciu în sânge. Calciul este un mineral esențial pentru sănătatea oaselor, funcționarea normală a mușchilor și a sistemului nervos, coagularea sângelui și alte procese fiziologice. Cu toate acestea, atunci când nivelurile de calciu devin prea ridicate, poate apărea hipercalcemia, care poate provoca diverse simptome și complicații.
Simptomele hipercalcemiei pot varia și pot include oboseală, slăbiciune musculară, greață, vărsături, constipație, poliurie (urinare frecventă), sete excesivă, pierdere în greutate, confuzie și în cazuri severe, aritmii cardiace sau insuficiență renală.
Vezi și: Semnul care îți arată că ai colesterolul mărit. Efectele, catastrofale
Tratamentul hipercalcemiei depinde de cauza subiacentă și poate include administrarea de lichide intravenoase, medicamente care reduc nivelurile de calciu sau tratamentul afecțiunii subiacente, cum ar fi îndepărtarea glandei paratiroidiene hiperactive. Este important ca hipercalcemia să fie diagnosticată și tratată de către un medic pentru a preveni complicațiile grave.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.