Vitamina C, vitamina D și Zincul nu tratează COVID-19. STUDIU

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicamente Foto: Pixabay
Medicamente Foto: Pixabay

Complexul de vitamine compus din vitamina C, vitamina D și zincul, nu reduce riscul unui pacient de a muri din cauza COVID-19, arată un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Toledo.

O meta-analiză a 26 de studii care au inclus peste 5.600 de pacienți spitalizați cu COVID-19 a constatat că administrarea de micronutrienți care stimulează imunitatea, cum ar fi vitamina C, vitamina D și zinc, nu scade șansele unui pacient de a muri din cauza COVID-19.

La începutul pandemiei, furnizorii de asistență medicală au încercat o varietate de micronutrienți ca potențiale terapii pentru noua boală. Mai recent, suplimentele au fost promovate de unii ca o alternativă la vaccinurile sigure și dovedite a fi eficiente. Dar noul studiu, publicat în Clinical Nutrition ESPEN (link direct studiu), arată că nu e adevărat!

Dr. Azizullah Beran, autorul principal al studiului, a explicat că există puține dovezi care să arate că aceste strategii funcționează, în ciuda interesului de durată față de ele.

„Mulți oameni au această concepție greșită conform căreia, dacă vă îndopați cu zinc, vitamina D sau vitamina C, poate ajuta rezultatul clinic al COVID-19”, a spus Beran, rezident în medicină internă la Colegiul de Medicină al Universității din Toledo. „Nu s-a dovedit a fi adevărat”.

El și colaboratorii săi au revizuit 26 de studii evaluate de colegi din întreaga lume, care au inclus peste 5.600 de pacienți spitalizați cu COVID-19. Analiza lor nu a constatat nicio reducere a mortalității la cei tratați cu vitamina D, vitamina C sau zinc în comparație cu pacienții care nu au primit niciunul dintre aceste trei suplimente.

Analiza lor a constatat că tratamentul cu vitamina D poate fi asociat cu rate mai scăzute de intubare și spitalizare mai scurte, dar cercetătorii spun că este nevoie de un studiu mai riguros pentru a valida această constatare.

Nu te vindecă miraculos și nici nu te scapă de complicații

Vitamina C și zincul nu au fost asociate cu șederea mai scurtă în spital sau cu scăderea probabilității ca un pacient să fie pus pe un ventilator.

În timp ce studiul a analizat în mod predominant pacienții care erau deja bolnavi și spitalizați cu COVID-19 atunci când au primit suplimente, cercetătorii au analizat și un subset mai mic de indivizi care luaseră vitamina D înainte de a se infecta cu coronavirus. Ei nu au găsit nicio diferență semnificativă în rata de mortalitate a acelei populații.

„Este important ca oamenii să înțeleagă că luarea multor suplimente nu se traduce în rezultate mai bune”, a spus dr. Ragheb Assaly, profesor de medicină în UToledo și autor principal al lucrării. „Celălalt mesaj important este că răspunsul la această boală este vaccinul. Suplimentele cu micronutrienți nu vor compensa lipsa vaccinării sau nu vă vor face să nu aveți nevoie de vaccin”.

Cercetătorii avertizează că studiul nu ar trebui interpretat ca spunând că suplimentele de vitamine și minerale sunt dăunătoare sau ar trebui evitate, ci mai degrabă clarifică faptul că ele nu sunt eficiente în prevenirea deceselor cauzate de COVID-19.

Beran și Assaly spun că este posibil ca unii pacienți cu COVID-19 care sunt subnutriți sau cu deficit de micronutrienți să beneficieze de administrarea acestor suplimente, dar asta pentru că organismul lor nu are deja nutrienți esențiali - nu pentru că vitamina D sau vitamina C sunt eficiente împotriva coronavirusului.

„Ceea ce vrem să spunem este următorul lucru: dacă nu aveți nevoie medical de aceste suplimente, nu le luați crezând că sunt o protecție împotriva COVID-19”, a spus Beran. „Nu te vor împiedica faci boala și nici nu te vor împiedica să mori”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel