Vitamina C, suplimentată în cazul infecțiilor acute. Care este doza recomandată

Sonia Baciu |
Data publicării:
vitamina c suplimentata in cazul infectiilor acute. FOTO: colaj Freepik @pvproductions @freepik
vitamina c suplimentata in cazul infectiilor acute. FOTO: colaj Freepik @pvproductions @freepik

Vitamina C se suplimentează în cazul infecțiilor acute. Altfel, această vitamină se găsește în legume și fructe.

Vitamina C, acidul ascorbic, este o vitamină hidrosolubilă, care joacă un rol foarte important în formarea colagenului, o substanță proteică ce ajută la regenerarea celulară a pielii, gingiilor, oaselor și dinților, dar și a pereților vaselor de sânge.

De asemenea, vitamina C are rol antioxidant, mărește capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor, prin creșterea activității leucocitelor, limfocitelor și anticorpilor.

”Concentrația de vitamina C din leucocite este de 50 de ori mai mare decât ca din ser, din sânge, pentru că ele absorb la greu vitamina C ca să fie gata, să fie competente imunologic, în niciun caz nu sunt stimulate. Lipsa acestui ingredient important le creează dezechilibre funcționale grave, ele vin în număr mai mare pentru că nu sunt competente”, a declarat dr. Cătălin Cârstoveanu, șef secție ATI Spitalul Marie Curie, la Doctor de Bine de la Pro TV.

Potrivit specialiștilor, doza zilnică de vitamina C necesară și recomandată de INS este de 80 mg, aceasta putând varia în funcție de vârstă și statut. Astfel, la copii, cantitatea poate să scadă, în timp ce pentru femeile însărcinate și persoanele care fumează este recomandată creșterea cantității, la aceștia din urmă cu încă 35 mg pentru un pachet de țigări. Important este însă să nu se depășească 2000 mg/zi.

Deși cea mai bună sursă de vitamina C este din legumele și fructele proaspete, consumate ca atare, există situații în care medicii recomandă suplimente de vitamine, așa cum este în cazul infecțiilor acute.

”Pereții celulelor le întărește să nu mai pătrundă germenii în interiorul celulelor. Dacă cineva de la serviciu sau din familie este răcit, noi, ceilalți, preventiv putem să luăm vitamina C, un gram pe zi, vreo 10 zile”, a spus dr. Elena Lășcan, medic ORL, cu privire la suplimentarea cu vitamina C.

Rolul vitaminei C în organism

Vitamina C are numeroase roluri în organismul uman:

- este un puternic antioxidant. Protejează celulele împotriva stresului oxidativ produs de radicalii liberi, care reprezintă molecule instabile, implicate în dezvoltarea bolilor cronice, precum afecțiunile cardiovasculare și cancerul;

- joacă iun rol important în imunitate;

- este implicară în metabolismul proteinelor;

- contribuie la biosinteza de colagen, proteină care se găsește în țesuturile conjunctive, piele, tendoane, cartilaje și oase;

- susține formarea L-carnitinei, un aminoacid cu rol în producția de energie;

- ajută la sinteza anumitor neuro-transmițători;

- crește absorbția fierului non-heminic, care se găsește în legume și fructe;

- poate regenera alți anti-oxidanți în organism, cum ar fi vitamina E, potrivi MayoClinic.

Care este legătura dintre imunitate, alimentație și lipsa somnului. Medic: Pare a fi apanajul omului modern

Mihaela Bilic, celebrul nutriționist. atrage atenția cu privire la faptul că nu alimentația este principala cauză a problemelor de sănătate, așa cum cei mai mulți tindem să credem, ci somnul, sau mai bine spus, lipsa acestuia.

Într-o postare făcută pe contul de Facebook, Mihaela Bilic vine cu câteva explicații în acest sens, dar și cu sfaturi pentru creșterea imunității, după principiul ”vara ne facem sanie și iarna car”.

”De ce dăm vina pe mâncare atunci când ne îmbolnăvim...

...în loc să ne întrebăm cât și cum am dormit?!

Vine sezonul rece și odată cu el anotimpul răceli și al gripei, asta pe lângă păcătosul de Covid care ne dă târcoale???? Toată lumea vrea să știe cum ne putem crește imunitatea și rezistența la boli, gândindu-se în primul rând la alimentație ca la principalul element de care depinde sănătatea noastră. E adevărat, acizii grași omega 3, vitaminele antioxidante A și C, vitamina D, probioticele și mineralele pot avea un efect benefic. Însă înainte de a vă ameliora dieta, n-ar fi rău să vă întrebați cat și cum dormiți.

Somnul de calitate (odihnitor și suficient ca durată) este de departe cel mai important factor de creștere a imunității. În somn corpul nostru se reface, prin intermediul somnului sistemul nervos este hrănit și tot în somn se face “curățenie” la capitolul celule moarte, îmbătrânite sau bolnave. Nu întâmplător dormim 30% din viața noastră fără somn nu putem funcționa și, surprinzător, este mai important decât hrana. Privarea de somn duce rapid la tulburări neurologice grave și chiar la moarte, deși de foame putem răbda săptămâni întregi. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Excesul de vitamina C, efecte secundare severe. Care este doza recomandată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel