Vitamina C și zinc, ADEVĂRUL despre efectele lor contra COVID-19. Studiul care schimbă totul

Dana Lascu |
Data publicării:
Vitamine
Vitamine

Vitamina C și zinc sunt recomandate de americani preventiv dar și în tratamentul celor cu COVID-19. Dar au ele cu adevărat efect? Iată ce au descoperit cercetătorii:

Vitamina C și zinc sunt incluse în Protocolul american de prevenție și tratament contra COVID-19 (link sursa informației), dar au ele cu adevărat efect în ameliorarea simptomelor, așa cum se credea? 

Nu, nici măcar la doze mari, conform primului studiu clinic randomizat care a testat cele două suplimente sub supraveghere medicală.

În ciuda utilizării populare a vitaminei C și a zincului pentru a combate sau a reduce severitatea răcelii virale și a gripei, noul studiu (link direct studiu), publicat vineri în JAMA Network Open, a constatat că cele două suplimente nu au avut niciun beneficiu pentru persoanele care se izolează acasă cu COVID-19. 

De fapt, constatările au fost atât de neimpresionante încât studiul a fost oprit.

N-au niciun efect benefic, dar au efecte adverse

„Din păcate, aceste 2 suplimente nu au reușit să se ridice la înălțimea faimei lor”, au scris dr. Erin Michos de la John Hopkins și dr. Miguel Cainzos-Achirica, metodist din Houston, într-un editorial care însoțește studiu.

Studiul clinic a adminstrat doze mari din fiecare supliment, singur și în combinație, unuia dintre cele trei grupuri de câte 214 de adulți care se vindecau de COVID-19 acasă. Un al patrulea grup a primit îngrijiri standard, cum ar fi odihna, hidratarea și medicamentele de reducere a febrei, dar fără suplimente.

„Doza mare de gluconat de zinc (zinc), acid ascorbic (vitamina C) sau de ambele suplimente nu au redus simptomele SARS-CoV-2”, potrivit medicului cardiolog Milind Desai și a echipei sale de la Cleveland Clinic.

Ba din contra, dozele mari au provocat unele efecte secundare neplăcute pacienților care le luau.

„Au fost raportate mai multe efecte adverse (greață, diaree și crampe de stomac) în grupurile de suplimente decât în grupul cu îngrijire obișnuită”, au scris Michos, profesor asociat de medicină la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins și Cainzos-Achirica, asistent profesor de cardiologie preventivă la Houston Methodist, citați de CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel