Vitamina B2, riboflavina, este una dintre vitaminele din complexul B-urilor, esențiale pentru sănătatea umană. Riboflavina se găsește în cereale, plante și produse lactate.
Vitamina B2 este esențial pentru descompunerea componentelor alimentare, absorbția altor nutrienți și menținerea țesuturilor. Aceasta este hidrosolubilă, astfel că excesul se elimină prin urină.
Vitamina B2, riboflavina, doza zilnică
Potrivit INS, necesarul zilnic de vitamina B2 variază în funcție de vârstă, sex și statut, astfel:
- 0-6 luni, 0,3 mg/zi
- 7-12 luni, 0,34 mg/zi
- 1-3 ani, 0,5 mg/zi
- 4-8 ani, 0,6 mg/zi
- 9-13 ani, 0,9 mg/zi
- 14-18 ani, 1,3 mg/zi pentru băieți, 1mg/zi pentru fete
- adulți, 1,3 mg/zi pentru bărbați, 1,1 mg/zi pentru femei
- adulți de peste 51 de ani, 1,3 mg pentru bărbați, 1,1 mg pentru femei
- femei însărcinate, 1,4 mg/zi, iar cele care alăptează, 1,6 mg/zi, indiferent de vârstă.
Vitamina B2, riboflavina, rol în sănătate și beneficii
Riboflavina este implicată într-un număr important de procese metabolice, precum descompunerea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților, arată Medical News Today.
Vitamina B2 joacă un rol vital în menținerea rezervei de energie a organismului.
Alte roluri ale vitaminei B2 sunt:
- menținerea sănătății mucoaselor digestive
- este implicată în transformarea triptofanului în niacină, un aminoacid esențial
- alături de vitamina A contribuie la menținerea sănătății ochilor și a pielii
- contribuie la menținerea sănătății mușchilor și a sistemului nervos.
- contribuie la absorbția și utilizarea altor vitamine și minerale
- participă la sintezele hormonale inițiate de glandele suprarenale
- tot alături de vitamina A, ar putea fi implicată în prevenirea cataractei
- previne apariția migrenelor
- ajută în dezvoltarea fătului.
Unele studii au constatat că, la copiii cu autism, suplimentele de vitamine B2, B6 și magneziu par să reducă nivelurile de acizi organici anormali din urină, mai arată sursa menționată.
Vezi și: Pâinea care păcălește foamea. Te ajută să slăbești. Din ce este făcută
Vitamina B2, riboflavina, surse
Riboflavina naturală se găsește într-o gamă variată de alimente, astfel că în cazul persoanelor sănătoase nu se pune problema unui deficit de vitamina B2.
Alimentele cu un conținut important de vitamina B2 sunt:
- peștele
- carnea roșie
- carnea de pasăre, pui și curcan
- organele
- ouăle
- lactatele
- sparanghelul
-anghinarea
- avocado
- cerealele îmbunătățite
- cereale integrale
- legumele boabe
- legumele crucifere, varză, broccoli, varză de Bruxelles
- spanac
- ciupercile
- nucile și semințele
- dovleacul plăcintar
- măceșele
- salvia
- cartoful dulce.
Așa cum am precizat, această vitamină este una hidrosolubilă, motiv pentru care este nevoie de o atenție suplimentară în ceea ce privește prepararea acestora.
Prin fierbere se pierde de două pri mai mult din conținutul de vitamina B2 decât prin gătirea la aburi.
Deficitul de vitamina B2, riboflavină, simptome
Având în vedere beneficiile pe care le are această vitamină pentru sănătate, un deficit de riboflavină poate avea impact asupra sistemului endocrin. Deficitul poate să fie primar,ca urmare a unei diete sărace în vitamina B2, respectiv din cauza unor pribleme de natură medicală, precum o absorbție insuficientă de vitamina B2.
Simptomele deficitului de riboflavină includ:
- boli de piele
- hiperemie și edem la nivelul gurii și a gâtului
- stomatita angulară
- chelioza
- căderea părului
- probleme ale sistemului de reproducere
- degenerare hepatică și la nivelul sistemului nervos
- anemie și cataractă, în cazul unui deficit prelungit.
În categoria persoanelor aflate la risc pentru deficitul de vitamina B2 se află:
- sportivii cu o alimentație vegetariană. Efortul fizic suprasolicită căile metabolice care folosesc riboflavina
- femeile însărcinate, cele care alăptează și bebelușii acestora, mai ales în cazul unui consum redus de alimente cu conținut de vitamina B2
- persoanele adepte ale unui stil alimentar vegan sau care consumă mici cantități de lapte
- persoanele cu deficiență de transport de riboflavină, este vorba de persoanele cu sindromul Fazio-Londe, o boală neurologică rară.
Suplimentele de vitamina B2, riboflavina, interferența cu alte medicamente
În cazul în care nu puteți consuma alimentele ce conțin riboflavina, se recomandă administrarea de suplimente cu vitamina B2.
Trebuie reținut faptul că organismul are capacitatea de absorbție a maximum 28 mg de vitamina B2, iar ceea ce se consumă peste această cantitate se elimină prin urină.
De asemenea, dacă este necesar să suplimentați această vitamină trebuie să țineți cont de faptul că poate interfera cu alte medicamente, diminuând din eficiența acestor, precum produsele anticolinergice sau al tetraciclinei.
Totodată există și medicamente care reduc absorbția de vitamina B2 și atunci se indică o suplimentare de riboflavină.
Medicamentele care au acest efect sunt:
- antidepresivele triciclice
- unele antipsihotice
- unele medicamente pentru tratarea convulsiilor
- diureticele
- unele medicamente împotriva cancerului.
Supradoza de riboflavină este rară, având în vedere că excesul se elimină prin urină, însă atunci când există se manifestă prin:
- prurit
- amorțeală, senzația de arsură, înțepături
- urina de culoare galben intens sau portocalie
- sensibilitate la lumină.
Vezi și: Zgomotul alb, benefic pentru un somn bun. Szotak: Este un pic de răspuns pavlovian
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.