Numită și ciancobalamină, Vitamina B12 este esențială pentru funcționarea normală a organismului, iar aportul ei este dependent de alimentație sau de suplimente alimentare.
Doza zilnică recomandată
Specialiștii ne dezvăluie dozele de Vitamina B12 recomandate în funcție de vârstă:
-0,4 mcg bebelușii până în 6 luni;
-0,5 mcg bebelușii până la un an;
-0,9 mcg copii până în 3 ani;
-1,2 mcg copiil până în 8 ani;
-1,8 mcg copii până în 13 ani;
-2,4 mcg adolescenții și adulții;
-2,8 mcg pentru femeile însărcinate sau care alăptează.
O cantitate suficientă de Vitamina B12 în perioada sarcinii și a alăptării va preveni apariția defectelor congenitale.
Sănătatea sângelui
Vitamina B12 are un rol de bază în sănătatea sângelui și a celulelor roșii. Potrivit healthline, deficitul de Vitamina B12 este asociat cu producția defectuoasă a celulelor din sânge și cu apariția anemiei.
Sănătatea ochilor
Sănătatea ochilor, mai ales vederea este susținută de o serie de vitamine și minerale. Printre acestea se numără și Vitamina B12 care contribuie la integritatea nervului optic și previne degenerarea maculară.
Deficiența de Vitamina B12 este asociată cu anemie, oboseală, slăbiciune musculară, stare de tristețe, depresie, tulburări gastrointestinale și scăderea acuității vizuale.
Sănătatea sistemului nervos
Toate vitaminele din complexul B intervin în sănătatea sistemului nervos, iar lipsa acestora influențează somnul, starea psihică și integritatea nervoasă. Conform studiilor, Vitamina B12 are rol de bază în sinteza de serotonină, numită și "hormonul fericirii", iar lipsa acesteia este asociată cu schimbări de dispoziție, depresie și anxietate.
Alimente bogate în Vitamina B12
Vitamina B12 se găsește mai ales în produsele de origine animală, precum: carnea de vită, carnea de pește, ficatul, sardinele, fructele de mare, ouăle și produsele lactate. Din acest motiv, deficitul de Vitamina B12 apare mai ales la vegetarieni și vegani, iar aceștia sunt sfătuiți să compenseze cu suplimente de Vitamina B12. Aceste persoane își mai pot asigura necesarul de Vitamina B12 din cereale integrale.
Vezi și: Avitaminozele, cauzele ascunse ale OBOSELII
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.