Vitamina B1 sau tiamina este esențială pentru metabolismul glucozei și pentru funcțiile nervoase, musculare și cardiace. Persoanele pot avea nevoie de suplimente dacă dieta lor nu le furnizează suficiente vitamine B, în timpul hemodializei și din alte motive.
Cunoscută și sub numele de tiamină sau tiamină, vitamina B1 este o vitamină solubilă în apă, la fel ca toate vitaminele din complexul B. Aceasta permite organismului să utilizeze carbohidrații ca energie.
Vitaminele sunt clasificate în funcție de materialele în care se dizolvă. Unele se dizolvă în apă, iar altele se dizolvă în grăsimi. Vitaminele solubile în apă sunt transportate prin fluxul sanguin. Ceea ce nu este utilizat de organism este eliminat prin urină.
Vezi și: 18 alimente neperisabile pentru persoanele cu diabet
Există concentrații ridicate de vitamina B1 în straturile exterioare și în germenii cerealelor, precum și în drojdie, carne de vită, carne de porc, nuci, cereale integrale și leguminoase.
Printre fructele și legumele care o conțin se numără conopida, portocalele, cartofii, sparanghelul și varza kale.
Alte surse includ ficatul, ouăle, drojdia de bere și melasa neagră.
Cerealele pentru micul dejun și produsele fabricate cu făină albă sau orez alb pot fi îmbogățite cu vitamina B.
În general, oamenii consumă aproximativ jumătate din aportul de vitamina B1 în alimentele care conțin în mod natural tiamină, în timp ce restul provine din alimentele care sunt îmbogățite cu această vitamină.
Încălzirea, gătitul și prelucrarea alimentelor, precum și fierberea lor în apă, distrug tiamina. Întrucât vitamina B1 este solubilă în apă, aceasta se dizolvă în apa de gătit. Orezul alb care nu este îmbogățit va conține doar o zecime din tiamina disponibilă în orezul brun.
Citește și: Cum ne influențează orașele sănătatea mintală și fizică. Riscurile la care te supui, dacă locuiești la oraș
Biroul de suplimente alimentare (ODS) al National Institutes of Health (NIH) notează că o porție de cereale îmbogățite pentru micul dejun furnizează 1,5 miligrame de tiamină, ceea ce reprezintă mai mult de 100 la sută din cantitatea zilnică recomandată.
O felie de pâine integrală conține 0,1 mg, adică 7 la sută din necesarul zilnic. Brânza, puiul și merele nu conțin tiamină.
Oamenii au nevoie de un aport continuu de vitamina B1, deoarece aceasta nu este stocată în organism. Ea ar trebui să facă parte din dieta zilnică.
Beneficii
Vitamina B1, sau tiamina, ajută la prevenirea complicațiilor la nivelul sistemului nervos, creierului, mușchilor, inimii, stomacului și intestinelor. De asemenea, este implicată în fluxul de electroliți în și din celulele musculare și nervoase.
Ajută la prevenirea unor boli precum beri-beri, care implică tulburări ale inimii, nervilor și sistemului digestiv.
În ceea ce privește utilizarea vitaminei B1 în medicină, este benefică pentru pacienții cu nevrită periferică, care este o inflamație a nervilor din afara creierului, sau pelagra.
Persoanele care suferă de colită ulcerativă, diaree persistentă și apetit scăzut pot primi, de asemenea, tiamină. Celor care se află în comă li se pot administra injecții cu tiamină.
Unii sportivi folosesc tiamina pentru a contribui la îmbunătățirea performanțelor lor.
Alte afecțiuni în care suplimentele de tiamină pot ajuta includ:
- SIDA
- Afte
- Cataractă
- Glaucom și alte probleme de vedere
- Sindromul cerebelos, un tip de afectare a creierului
- Cancer de col uterin
- Dureri diabetice
- Stres
- Boli de inimă
- Boala de rinichi la pacienții cu diabet de tip 2
- Răul de mișcare
- Un sistem imunitar slăbit.
Nu toate aceste utilizări au fost confirmate definitiv de cercetări.
Simptomele deficienței
O deficiență de vitamina B1 duce în mod obișnuit la beri-beri, o afecțiune care se caracterizează prin probleme cu nervii periferici și epuizare.
Pot apărea pierderea în greutate și anorexia.
Pot apărea probleme mentale, inclusiv confuzie și pierderea memoriei pe termen scurt.
Mușchii pot deveni slabi, iar simptomele cardiovasculare pot apărea, de exemplu, o inimă mărită.
De câtă vitamina B1 avem nevoie?
Doza zilnică recomandată (RDA) de tiamină administrată pe cale orală este de 1,2 mg pentru bărbați și 1,1 mg pentru femei cu vârsta de peste 18 ani. Femeile însărcinate sau care alăptează, indiferent de vârstă, ar trebui să consume 1,4 mg în fiecare zi.
Cine riscă să sufere de carență de B1?
Persoanele cu o dietă săracă, cancerul, "grețurile matinale" în timpul sarcinii, chirurgia bariatrică și hemodializa sunt expuse riscului de deficit de tiamină.
Persoanele care consumă în mod regulat alcool în exces pot avea o deficiență, deoarece este posibil ca acestea să nu absoarbă tiamina din alimente, potrivit Medical News Today.
Sindromul Wernicke-Korsakoff este o tulburare care afectează persoanele cu alcoolism cronic. Aceasta este legată de lipsa tiaminei și poate fi fatală dacă nu este tratată.
Persoanele cu sindromul Wernicke-Korsakoff și cele care se retrag de la alcool pot primi injecții cu tiamină pentru a le ajuta să se recupereze.
Alte boli, cum ar fi HIV, pot reduce absorbția nutrienților, iar acest lucru poate duce la o deficiență de vitamina B1.
Funcția vitaminelor B
Toate vitaminele B sunt solubile în apă. Acestea ajută la transformarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor în energie sau glucoză.
Vitaminele B sunt necesare pentru menținerea sănătății ficatului, a pielii, a părului și a ochilor. Ele joacă, de asemenea, un rol în sistemul nervos și sunt necesare pentru o bună funcționare a creierului.
Vitaminele B sunt uneori numite vitamine antistres, deoarece stimulează sistemul imunitar al organismului în perioadele de stres.
Efecte secundare
Dovezile nu confirmă niciun rău provocat de o cantitate prea mare de vitamina B1, dar Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) avertizează cu privire la utilizarea suplimentelor.
Aceștia îi îndeamnă persoanele să se consulte cu furnizorul de servicii medicale înainte de a folosi suplimentele cu sau ca înlocuitor al alimentelor și fac apel la public să ceară sfatul unui medic pentru a-și îmbunătăți sănătatea, în loc să se autodiagnosticheze.Ceaiul și cafeaua conțin taninuri, substanțe chimice care pot interacționa cu tiamina, făcând-o mai greu de absorbit.
Unele dintre substanțele chimice din crustaceele și peștele crud pot distruge tiamina, ceea ce poate duce la o deficiență dacă este consumată în cantități mari. Gătitul distruge aceste substanțe chimice, dar distruge și tiamina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.