Persoanele ale căror diete includeau un nivel ridicat de vitamina A au avut o reducere de 17% a riscului de a face cel de-al doilea tip cel mai frecvent de cancer de piele, în comparație cu cei care au consumat cantități modeste de alimente și suplimente bogate în vitamina A.
Aceasta este concluzia cercetătorilor de la Brown University, care au făcut această constatare după analizarea datelor din două studii observaționale pe termen lung, scrie sceincedaily.com.
Carcinomul cu celule scuamoase cutanate este cel de-al doilea tip cel mai frecvent de cancer de piele. Vitamina A este cunoscută a fi esențială pentru creșterea sănătoasă și maturizarea celulelor pielii, însă studiile anterioare asupra eficacității sale în reducerea riscului de cancer de piele au fost amestecate, a declarat Eunyoung Cho, profesor asociat de dermatologie și epidemiologie la Brown.
"Studiul nostru oferă un alt motiv pentru a mânca o mulțime de fructe și legume, ca parte a unei diete sănătoase", a spus Cho, care este, de asemenea, un epidemiolog asociat la Brigham and Women's Hospital. "Cancerul de piele, inclusiv carcinomul cu celule scuamoase, este greu de prevenit, dar acest studiu sugerează că consumul unei diete sănătoase bogate în vitamina A poate fi o modalitate de a reduce riscul, pe lângă purtarea de protecție solară și reducerea expunerii la soare."
Descoperirile au fost publicate în Jurnalul Asociației Medicale Americane Dermatologie.
Vitamina A din sursă animală, vs. sursă vegetală
Echipa de cercetare condusă de Cho a analizat rezultatele privind dieta și cancerul de piele ale participanților la două mari studii de observație pe termen lung: tudiul asistenților medicali, care a urmărit 121.700 de femei din SUA din 1984 până în 2012 și studiul de urmărire a profesioniștilor în sănătate, care a urmărit 51.529 bărbați americani din 1986 până în 2012.
În cele două studii, aproximativ 123.000 de participanți erau albi (și astfel aveau un risc semnificativ de a dezvolta cancer de piele), nu aveau antecedente de cancer și au completat rapoartele alimentare de mai multe ori. Printre acești indivizi incluși în analiza ulterioară a echipei, un număr de 3.978 de cazuri de carcinom cu celule scuamoase au fost raportate și verificate în perioadele de urmărire de 24 sau 26 de ani.
Ambele studii au întrebat, de asemenea, participanții despre culoarea părului, numărul de arsuri solare severe pe care le-au făcut în timpul vieții lor și despre orice istoric familial de cancer de piele, iar cercetătorii au adaptat studiul și la alți factori. Cu toate acestea, studiile nu au întrebat participanții despre evitarea soarelui lor la mijlocul zilei, cunoscut a fi un factor de risc major pentru cancerul de piele.
După ce au grupat participanții la studiu în cinci categorii a nivelurilor de aport de vitamina A, cercetătorii au descoperit că persoanele din categoria cu cea mai mare medie zilnică de aport total de vitamina A au un procent cu 17% mai mic să facă cancer de piele, decât cei din categorie cu cel mai mic aport de vitamină A totală.
Cho a mai atas atenția că prea multă vitamina A provenită din surse animale pot duce la greață, toxicitate hepatică, crește riscul de osteoporoză și fracturi. Dar efectele secundare ale vitamine A din surse vegetale unt minimale, a mai adăugat ea.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că prin consumul altor vegetale colorate asemeni celor bogate în vitamina A pot, de asemenea, să asigure licopeni, care se găsesc adesea în roșii sau în pepene și reduc considerbil riscul de cancer de piele.
Studii clinice, necesare
Deoarece analiza s-a bazat pe studii care au examinat un număr mare de oameni despre alimentele pe care le-au mâncat și care au observat dacă au sau nu cancer de piele, în loc de un studiu clinic randomizat, nu poate stabili cauza și efectul. Este posibil ca și alți factor să fi dus la diferențe - cum ar fi faptul că persoanele care au consumat mai multă vitamina A aveau tendința să bea mai puțin alcool.
Ca pas următor, Cho ar dori să efectueze un studiu clinic pentru a vedea dacă suplimentele de vitamina A pot preveni carcinomul cu celule scuamoase. Cu toate acestea, a adăugat ea, efectuarea unui studiu clinic dietetic este destul de dificil la nivel tehnic, întrucât trebie să se asigure că participanții respectă de fapt dieta.
„Dacă nu se poate face un studiu clinic, atunci un studiu prospectiv la scară largă ca acesta este cea mai bună alternativă pentru studiul dietei”, a spus Cho.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.