Vitaminele sunt esențiale pentru un organism sănătos. Acționând împreună, acești compuși ajută la întărirea oaselor, vindecarea rănilor, sprijinirea sistemului imunitar, transformarea alimentelor în energie și repararea leziunilor celulare și ale țesuturilor – asta doar ca să enumerăm câteva beneficii.
Oricât de tentant ar fi să dați iama în standul cu vitamine efervescente de la supermarket sau să cumpărați pastile de la farmacie, trebuie să știți că experții recomandă obținerea vitaminelor din alimente, nu din pastile sau suplimente. Studii extensive au arătat că a avea o dietă sănătoasă poate reduce riscul de boli cronice și de handicap. În schimb, dovezile legate de administrarea vitaminelor sintetice sunt foarte puține și deloc convingătoare.
Așa că cel mai bine e să nu luați vitamine decât dacă vi le recomandă doctorul. Mai bine adoptați o dietă sănătoasă, ca să compensați deficiența.
Vitamina A și carotenoidele
Fructele și legumele colorate sunt bogate în pigmenți cunoscuți sub numele de carotenoizi. Organismul transformă două carotenoide, beta-caroten și alfa-caroten, în un tip de vitamină A. Alimentele pe bază din care organismul poate obține această vitamină sunt ficatul, laptele și ouăle, conțin o altă formă de vitamină A, numită retinol. Cele mai multe tipuri de lapte fără grăsimi și lapte praf fără grăsimi sunt, de asemenea, fortificate cu vitamina A pentru a înlocui cantitatea pierdută atunci când grăsimea este îndepărtată. Se adaugă, de asemenea, la multe cereale pentru micul dejun.
Vitamina A și sănătatea
Cercetările sugerează că vitamina A joacă mai multe roluri în sănătate și boală. Exemplele de mai jos subliniază faptul că este important să nu exagerați cu vitamina A sau cu orice altă vitamină.
Cancer.
Studiile sugerează că persoanele care mănâncă alimente bogate în beta-caroten și vitamina A sunt mai puțin predispuse să dezvolte multe tipuri de cancer, în special cancer pulmonar. Dar trebuie să fiți conștient și de pericole! Pentru că, de asemenea, cercetările arată că utilizarea pe termen lung a suplimentelor cu beta-caroten cu doze mari este legată de un risc crescut de cancer pulmonar la fumători și foști fumători.
Fracturile.
Mai multe studii observaționale arată că prea mult retinol - în dietă sau dn suplimente - poate slăbi oasele și crește probabilitatea de fracturi. Riscul apare atunci când oamenii consumă mai mult decât dublul cantității zilnice recomandate pentru vitamina A preformată și poate fi limitat la cei care nu au un aport suficient de vitamină D, atrag atenția experții de la Harvard Health Publishing.
Boli de ochi.
Vitamina A este esențială pentru ochii sănătoși, la fel ca și luteina și zeaxantina, două carotenoide care nu sunt transformate în vitamina A. Luteina și zeaxantina sunt singurele carotenoide găsite în retina ochiului. Spanacul și kale, două legume bogate în luteină, par să reducă moderat riscul de cataractă (înnegrirea lentilelor normal clare ale ochiului).
De câtă vitamina A are nevoie organismul
Potrivit experților de la Harvard Health Publishing un bărbat are nevoie zilnic de circa 900 micrograme (mcg) de vitamină A, ceea ce înseamnă 3.000 IU (unități internaționale), în timp ce o femeie are nevoie de doar 700 mcg (2.333 IU).
Cele mai bune surse naturale:
Surse de retinoizi (vitamina A): carne de vită, ficat, ouă, creveți, pește, lapte fortificat, brânză Cheddar, brânză elvețiană
Surse de beta-caroten: cartofi dulci, morcovi, dovleci, spanac, mango, frunze de napi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.