Virusurile gripale, semn de întoarcere la normalitate. Adrian Marinescu: Oamenii nu mai au protecția pe care au avut-o în anii anteriori, vor fi mai expuși

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
virusurile gripale - FOTO: Freepik
virusurile gripale - FOTO: Freepik

Virusurile gripale se transmit în special în sezonul de toamnă-iarnă. 

Virusurile gripale provoacă epidemii sezoniere în fiecare iarnă. Medicii susțin că anul acesta se așteaptă ca sezonul de gripă să înceapă la jumătatea acestei luni.

Virusurile gripale, transmitere tradițională

Odată cu răcirea vremii, medicii infecționiști se așteaptă ca numărul virozelor să crească în perioada imediat următoare.

Medicul Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și director medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical că se așteaptă ca la jumătatea acestei luni să debuteze sezonul de gripă.

”Există o transmitere tradițională, dacă o putem numi așa, a virusurilor gripale. Sezonul de gripă va începe cel mai probabil de la jumătatea lunii octombrie. Vor mai exista și viroze. În ceea ce privește virozele banale, acestea sunt cauzate de aproape 200 de virusuri. Continuăm cu infecțiile bacteriene care sunt tot cu transmitere aerogenă.

Pe lângă toate acestea, chiar dacă puține, mai sunt și infectările cu SARS-Cov 2. Vom avea un sezon care va ține de la jumătatea lunii octombrie și până în aprilie și care va avea cazuri așa cum eram obișnuiți înainte de pandemie.

Întoarcerea la normalitate va însemna toate aceste lucruri pe care trebuie să le gestionăm”, a declarat medicul Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și director medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi și: Loredana Groza, "nu am operații estetice", afectată de menopauză și criza vârstei. Medici: Bătrânețea se declanșează. Are o textură a pielii ce nu se obține niciodată la estetician

Virusurile gripale, influențate și de pandemia de coronavirus

Medicii susțin că în acest sezon, românii vor fi mult mai expuși în fața virusurilor gripale. Există o legătură directă cu pandemia de coronavirus.

”Virulența nu se poate preconiza înaintea sezonului. Trebuie să ne gândim că oamenii nu mai au protecția pe care au avut-o în anii anteriori iar atunci oamenii vor fi mai expuși. Noi trebuie să fim pregătiți iar cea mai bună pregătire este vaccinarea antigripală.

La acest capitol sunt însă puțin sceptic pentru că vaccinarea a devenit politică, deși nu ar trebui să fie, și s-ar putea ca cei care au o concepție antivaccinistă să vorbească și despre vaccinul antigripal. Trebuie să realizăm că aceste lucruri sunt necesare dacă ne dorim o viață fără restricții”, a mai explicat medicul Adrian Marinescu.

Vezi și: Tratează micoza unghiilor acasă cu doar câteva produse naturale

Ce este gripa

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), gripa este o „boală respiratorie contagioasă cauzată de virusurile gripale care infectează nasul, gâtul și plămânii”. Poate provoca orice, de la un un nas care curge ușor, la o boală severă debilitantă și chiar deces. Este greu să estimezi cu siguranță câte persoane vor suferi de gripă în fiecare an - nu toate cazurile sunt confirmate în laborator și raportate. Dar estimările ne spun că între 5 și 20 la sută din populație fac gripă în fiecare an. 

Tipurile de virusuri gripale și cum sunt denumite ele

Există patru tipuri de virusuri gripale: A, B, C și D. Virusurile gripale umane A și B provoacă epidemii sezoniere (cunoscute sub denumirea de sezon gripal) aproape în fiecare iarnă. Virusurile gripale A sunt singurele virusuri gripale despre care se știe că provoacă pandemii de gripă, adică epidemii globale de boală gripală. O pandemie poate apărea atunci când apare un virus gripal nou, foarte diferit, care infectează oamenii, are capacitatea de a se răspândi eficient între aceștia provocând multe îmbolnăviri și decese. Infecțiile gripale de tip C cauzează, în general, boli ușoare și nu se crede că ar putea provoca epidemii de gripă umană. Virusurile gripale D afectează în primul rând bovinele și nu se știe dacă infectează sau provoacă boli la oameni.

Virusurile gripale de tip a A sunt împărțite în subtipuri bazate pe două proteine de pe suprafața virusului: hemaglutinină (H) și neuraminidază (N). Există 18 subtipuri diferite cunoscute de hemaglutinină și 11 subtipuri diferite de neuraminidază (H1 până la H18 și respectiv N1 până la N11). 

Vezi și: Câte grade trebuie să ai în casă iarna. Mulți au greșit până acum. Sfatul care vă va ajuta să faceți economie la factură

În timp ce există 198 de combinații posibile, diferite, de subtipuri gripale A, în natură au fost detectate doar 131 de subtipuri. Subtipurile actuale de virusuri gripale A care circulă în mod obișnuit la oameni includ: A (H1N1) și A (H3N2). Subtipurile de gripă A pot fi descompuse în diferite „clade” (cuvântul descrie grupuri de viruși similari pe baza secvențelor lor genetice, iar modificările acestor viruși pot fi de asemenea urmărite folosind filogenia) și „sub-clade” genetice, arată CDC.

În prezent, virusurile gripale A (H1N1) care încă circulă sunt legate de virusul pandemic H1N1 din 2009 care a apărut în primăvara anului respectiv și a provocat o pandemie de gripă. 

Virusurile de tip H1N1 au suferit modificări genetice relativ mici și modificări ale proprietăților lor antigenice (adică proprietățile virusului care afectează imunitatea) în timp.

Vezi și: Tehnologia, impact în chirurgie. Ioan Lascăr: Microchirurgia rămâne proba de aur. Injectăm o doză de optimism atunci când vorbim de îmbunătățirea calității rezultatelor

Dintre toate virusurile gripale care circulă în mod obișnuit și cauzează boli la oameni, virusurile gripale A (H3N2) tind să se schimbe mai rapid, atât genetic cât și antigenic (fac mutații). De asemenea, virusurile gripale A (H3N2) au format multe clade separate, genetic diferite în ultimii ani, care continuă să circule în comun.

Virusurile gripale B nu sunt împărțite în subtipuri, ci sunt clasificate în continuare în două linii: B / Yamagata și B / Victoria. Similar virusurilor gripale A, virusurile gripale B pot fi apoi clasificate în clade și subclade specifice. Virusurile gripale B se modifică, în general, mai lent în ceea ce privește proprietățile lor genetice și antigenice decât o fac virusurile gripale A, în special virusurile gripale A (H3N2). Datele de supraveghere a gripei din ultimii ani arată co-circulația virusurilor gripale B din ambele descendențe din Statele Unite și din întreaga lume. Cu toate acestea, proporția virusurilor gripale B din fiecare descendență care circulă poate varia în funcție de locația geografică.

Vaccinul gripal, tot mai ignorat de români. Te vaccinezi antigripal? Răspunsurile surpriză date de oameni

În urma unui sondaj DC Medical, cititorii au răspuns dacă se vaccinează antigripal anul acesta. 

În urma răspunsurilor date de aceștia, a rezultat că cei mai mulți nu se vaccinează deloc. 

3364 de persoane au spus că nu se vaccinează, în timp ce 1789 au spus că se vaccinează, la fel ca în fiecare an. 

Cu toate acestea, 493 de persoane au răspuns că se vaccinează pentru prima dată după mult timp.

Vezi și: Antidepresivul natural care nu costă nimic. Scade tensiunea și îmbunătățește starea de spirit

Ce este vaccinul antigripal

Potrivit HSE National Immunisation Office, "un vaccin este un produs care ajută sistemul imunitar al organismului (sistemul de apărare) să lupte împotriva infecţiilor. În fiecare an, virusurile gripale se modifică, astfel încât în fiecare an vaccinul antigripal este modificat pentru a oferi protecţie împotriva noilor tulpini de virus gripal".

Trecând peste orice teorie a conspirației legată de vaccin, traducerea termenilor este cât se poate de simplă.

Când spunem "vaccinare antigripală" ne referim la acțiunea de prevenire a gripei sau de combatere a gripei, nicidecum de infectare cu virusul gripal, teoria către care se îndreaptă campaniile de dezinformare.

Astfel, potrivit aceleiași surse, "vaccinul antigripal ajută sistemul imunitar să producă anticorpi, adică proteine care combat infecţia". Practic, dacă vi s-a administrat vaccin antigripal şi intraţi în contact cu virusul gripal, vaccinul vă poate feri de îmbolnăvire.

Vaccinarea este cel mai eficient mijloc de prevenire al infecțiilor gripale, iar din anul 1945, de la prima apariție, au apărut o mulțime de variante ale vaccinului care să vină în ajutorul populației și să scadă mortalitatea.

În prezent sunt disponibile mai multe vaccinuri antigripale, inclusiv vaccinuri cvadrivalente vii atenuate sau inactivate în forme convenționale sau alternative de livrare și vaccinuri adjuvantate.

Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) susține că vaccinurile antigripale autorizate în prezent sunt sigure și eficiente și pot preveni morbiditatea și mortalitatea anuală semnificativă, un lucru susținut și de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

"Vaccinarea este cel mai sigur mod de a ne proteja de gripă. Vaccinul antigripal reduce cu 90% riscul de îmbolnăvire la copii și la adulții sănătoși şi cu până la 60% riscul de complicaţii în cazul bătrânilor şi al bolnavilor. Cu toate acestea, nu toată lumea este corect informată cu privire la vaccinarea antigripală şi la faptul că aceasta reduce riscul de îmbolnăvire, complicaţiile bolii şi ne ajută să trecem mai uşor peste perioada rece", atrage atenția medicul Daniela Ştefănescu.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel