Adevărul despre virusuri. CUM intră în organism și cum distrug, explică dr. Vasi Rădulescu

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:

Medicul Vasi Rădulescu transmite pe pagina sa de socializare o serie de informații ușor de „digerat”, legate de virusuri. Informațiile sunt utile pentru oricine.

Medicul Vasi Rădulescu, foarte activ în mediul virtual și autorul mai multor cărți, a mai făcut publică o postare pe rețeaua de socializare în care transmite o serie de informații despre virusuri, pe care le-a adaptat pentru a fi ușor de înțeles pentru oricine. 
El explică ce sunt virusurile, cum se înmulțesc și de ce au efecte atât de rave pentru sănătate.
Iată cum a explicat el:

„În poză aveți reprezentarea unui virus. Virusurile nu sunt recunoscute drept organisme vii, ci mai degrabă componente amorfe care au nevoie de o gazdă pentru a se înmulți. Gazda poate fi un animal, inclusiv omul. 
Virusul pătrunde în organism (prin nas, ochi, gură, leziuni din piele, componentele genitale, etc), ajunge la celule, le păcălește ca să fie lăsat înăuntru, apoi corupe organitele celulare, el urmărind reproducerea). Își face copii cu viteze amețitoare, consumă resursele corpului, celulele se epuizează și mor.
Corpul încearcă să depisteze străinul, mobilizează liniile de recunoaștere, apoi construiește o armată care să lupte cu virusul și să-l dea afară. Armata asta uneori luptă disproporționat și haotic, apare o anarhie, sunt lovite inclusiv structurile normale ale corpului. Așa se explică, în anumite cazuri (a se vedea furtuna citokinică în Covid-19) de ce apar insuficiențe multiple de organ și, din păcate, deces. Decesul nu e dat direct de virus, ci de răspunsul exagerat al corpului. Pare o anulare a instinctului principal de conservare, dar iată că natura permite și așa ceva.
Când organismul este competent, apărarea reușește să dea virusul afară, iar totul revine la normal. De regulă se păstrează și imunitate pentru o perioadă anume sau chiar pentru toată viața.
Alte virusuri stau mult timp în corp și seacă resursele, distrug imunitatea, făcând alte infecții potențial fatale. Este cazul virusurilor HIV.
Pentru multe virusuri avem vaccinuri, iar ele ne fac linii de apărare și nu mai ajungem niciodată să facem boala. Nu mai face nimeni poliomielită, spre exemplu, mulțumită genialului Jonas Salk. Pentru alte virusuri nu avem vaccin (încă), dar avem tratamente antivirale eficiente. E trist că o informație nu a ajuns să fie cunoscută de toată lumea (poate o dăm pe asta mai departe și ajutăm așa), dar tratamentul pentru HIV înseamnă acum o pastilă pe zi, iar cine ia acest tratament bine trăiește cât o persoană normală. Mai mult, viremia (adică numărul de copii de virus) scade până aproape de un prag nedetectabil. Mai mult, persoana infectată care ia tratament NU dă virusul mai departe. Iată informații deosebit de utile.
Noul coronavirus nu seamănă cu virusul din poză. SARS-Cov2 este sferic și prezintă niște proteine de suprafață, ca niște țepușe, care îi dau imaginea tipică de coroană. El a fost genotipat în întregime și mai multe vaccinuri se află în faze avansate de testare. Din păcate nu avem niciun tratament eficient împotriva acestui virus.
Dați informația bună mai departe, să facem educație eficientă pentru sănătate.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel