Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a sfătuit Ucraina să distrugă orice agenți patogeni periculoși păstrați în laboratoarele de cercetare pentru "a preveni potențiale scurgeri".
Ca orice altă țară, Ucraina are laboratoare de sănătate publică, care studiază bolile periculoase, inclusiv COVID-19. Unele dintre aceste laboratoare au primit sprijin din partea SUA, UE și OMS în trecut.
Pe seama amenintărilor lui Vladimir Putin la adresa Ucrainei și al atacurilor dure asupra orașelor din Ucraina, Organizația Mondială a Sănătății a transmis recomandarea de a se distruge agenții biologici pentru a nu provoca noi epidemii sau pandemii.
Premenopauza: INSOMNIA, stările depresive și ANXIETATEA pe lista simptomelor
Care sunt virusurile care pot scăpa din laboratoare din Ucraina
În acest context, medicul Gindrovel Dumitra, a transmis că nu sunt momentan motive de îngrijorare, doar că anunțul OMS este unul bine venit în contextul unui război.
"Pericole există, ai ales dacă ne referim la contextul militar, însă, în ceea ce privește contextul biologic la care făceați referire, până în acest moment nu avem niciun fel de date la nivel științific care să confirme aceste acuzații pe care le aduc autoritățile rusești.
Tot ceea ce putem spune în acest moment este că, într-adevăr, la nivelul oricărei Universități, oricărui centru de cercetare există laboratoare care au un anumit nivel de biosecuritate și care desfășoară diverse experimente sau studii, pentru că asta este menirea oricărui laborator și oricărui centru de cercetare... să aducă dovezi și mai ales, într-un fel sau altul, să aducă argumente prin care să stăpânim o evoluție a unei boli severe.
Asta se întâmplă și în Ucraina, și în Rusia, și în România... Republica Moldova. Oriunde există centre de cercetare.
De aceea, din punctul meu de vedere, acuzațiile care au fost lansate în ultima săptămână nu au adus și dovezi care să ne facă să ne ridicăm suspiciuni în ceea ce privește activitatea depusă în Ucraina, referindu-mă la armele biologice", a declarat Gindrovel Dumitra, în direct la Digi24.
Pot apărea noi epidemii / pandemii în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei?
"Așa este, acesta este sensul declarațiilor OMS, pentru că discutăm în acest moment de avarii destul de importante la multe instalații nucleare și posibil ca acestea să apară inclusiv la laboratoare despre care vorbeam. Ori, sigur că nu COVID-19 ne preocupă în mod special, dacă există în laborator, pentru că din păcate COVID-19 este în jurul nostru.
Ne-ar putea fi teamă de alte boli precum diverse forme de gripă, boala Lyme, Salmonella, diverse alte boli, tuberculoza în diverse forme, febra hemoragică, Ebola și multe altele.
Din păcate, nivelul de biosecuritate la care au fost raportate laboratoarele din Ucraina erau la maxim 2. Nu am citit informații până în acest moment care să se refere la un nivel de biosecuritate de 3, ceea ce înseamnă că laboratoarele respective nu au acești agenți patogeni în interior care să trezească foarte multe îngrijorări.
Însă, sunt informații incomplete în acest moment, sunt doar recomandări ale OMS, care face un lucru cât se poate de important din perspectiva unei maxime prudențe.
Dacă există astfel de agenți biologici este bine să fie distruși, pentru că în cazul unui bombardament, toate barierele de securitate pot fi prejudiciate.
Dacă vom discuta despre un agent patogen care poate scăpa din laborator, el se va răspândi din om în om. În primul rând vor fi afectați cei care locuiesc acolo, iar până în momentul în care vor ajunge la noi, lucrurile pot să necesite ceva timp", a completat coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.
Medicul a completat că nu trebuie să ne panicăm și că este doar o recomandare, "vorbim doar de prudență, de o măsură în condiții de război și informații care se încadrează în ceea ce se numește ceața războiului".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.