Virusul sincițial respirator (VSR): 5 lucruri importante de știut

Virusul sincițial respirator - Foto: Freepik
Virusul sincițial respirator - Foto: Freepik

Virusul sincițial respirator (VSR) și impactul său asupra adulților. Cinci aspecte importante despre această infecție.

Virusul sincițial respirator (VSR) este o infecție comună, asociată cu afecțiuni respiratorii la copii, dar care poate reprezenta și o amenințare semnificativă pentru adulți, în special pentru persoanele mai în vârstă și pentru cele cu sisteme imunitare slăbite. 

Infecția cu VRS la adulți poate prezenta simptome asemănătoare unei răceli ușoare, dar în unele cazuri poate duce la complicații respiratorii mai severe, cum ar fi pneumonia sau bronhiolota.

Virusul este extrem de contagios și se răspândește rapid prin respirație.

1. Vaccinarea împotriva VRS este recomandată pentru adulții cu vârsta de 60 de ani sau mai mult.

CDC a emis o recomandare pentru vaccinarea împotriva VSR, adresându-se în special adulților cu vârsta de 60 de ani sau mai mult, indiferent de condițiile medicale preexistente.

Vaccinurile aprobate sporesc imunitatea împotriva infecției cu VSR.

VSRpreF este singurul vaccin aprobat pentru femeile gravide. CDC recomanda utilizarea lui în săptămânile 32 - 36 de sarcină pentru a proteja nou-născuții, potrivit Medscape.

2. Este important să recunoaștem care pacienți infectați cu VSR pot fi considerați la mare risc de a dezvolta boală severă.

Anumite condiții medicale cresc riscul de boală severă din cauza infecției cu VSR la adulți.

Printre acestea se numără vârsta înaintată, afecțiunile respiratorii cronice, bolile cardiovasculare, statusul imunocompromis, diabetul, bolile renale cronice, afecțiunile hepatice, deficiențele funcționale, malnutriția și expunerea la fumul de tutun sau la medii aglomerate.

3. Nu există medicamente antivirale aprobate pentru infecția cu VSR, dar sunt disponibile numeroase strategii pentru a gestiona simptomele.

Tratamentul pentru infecția cu VSR la adulți este, în general, de suport și variază ameliorarea simptomelor.

Nu există medicamente antivirale specifice aprobate pentru tratamentul VSR la adulți, dar există medicamente antivirale în curs de dezvoltare.

Măsurile de tratament pot include relieful simptomelor, administrarea d antipiretice, hidratarea adecvată, administrarea de bronhodilatatoare, terapie cu oxigen, spiralizare și, în cazuri extreme, ventilare mecanică.

4. Infecția cu VSR la adulți reprezintă o amenințare semnificativă la adresa sănătății publice.

În fiecare an, în SUA, infecția cu VSR duce la un număr estimat de 60.000 - 160.000 de spitalizări și 6000 - 10.000 de decese la adulții cu vârsta de 65 de ani sau mai mult.

De asemenea, infecția cu VSR generează costuri directe pentru sistemul de sănătate care depășesc 1,3 miliarde de dolari anual.

5. Infecțiile cu VSR la adulți pot duce la diverse complicații, în special la persoanele cu afecțiuni de sănătate preexistente sau la cele din grupurile de mare risc. 

Printre aceste complicații se numără pneumonia virală, exacerbarea afecțiunilor respiratorii cronice, bronhiolota, spitalizarea, sindromul de detrasă respiratorie acută, infecțiile bacteriene secundare, complicațiile cardiovasculare și mortalitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel