Virusul uman papiloma (HPV) s-a considerat că se transmite, în mod obișnuit, pe cale sexuală. Un studiu recent făcut pe animale a constatat că se poatetransmite, însă, și prin sânge.
Cercetătorii de la Penn State au spus că aceasta crește posibilitatea ca papilomavirusul uman (HPV) să fie transferabil și prin sânge la om.
Conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor, HPV este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală la om, cu aproximativ 79 de milioane de persoane infectate numai în Statele Unite. Deși virusul este adesea inofensiv și dispare de la sine, ueori poate duce la condiloame genitale sau poate progresa la cancerul de col uterin sau oral.
Jiafen Hu, profesor asistent de patologie și medicină de laborator la Penn State College of Medicine, a declarat că rezultatele echipei sugerează că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă HPV poate fi răspândit prin sânge la om, în special prin transfuzii de sânge.
„Oamenii care primesc transfuzii de sânge au de obicei sisteme imunitare care nu funcționează optim, astfel încât sistemele lor sunt mai vulnerabile”, a spus Hu. „Am putea să ne gândim la adăugarea HPV la lista de viruși pentru care sunt examinați la donarea de sânge, precum și să cercetăm dacă încărcătura virală tipică a HPV în sângele uman ar fi suficientă pentru a provoca infecții.”
Rezultatele au fost publicate recent în revista Emerging Microbes & Infections.
Studiul a avut loc după ce o observație făcută în 2005 l-a determinat pe unul dintre autorii studiului să pună întrebări despre modul în care se transmite HPV.
„Cu câțiva ani în urmă, cercetătorii se uitau la probe de sânge de la un grup de copii HIV-pozitivi și, în timp ce testau acele probe, au descoperit că unii dintre ei erau de asemenea pozitivi pentru HPV”, a spus Hu. „Deoarece acești copii erau atât de mici, ne-a determinat să ne punem întrebarea dacă virusul ar fi putut fi transmis prin transfuzii de sânge, la care unii dintre copii au fost supuși”.
Teste pe animale
Deși HPV este specific oamenilor și nu poate fi testat direct pe modelele de animale, cercetătorii au spus că există mai multe tulpini diferite de papilomavirus care există la animale și poate fi o bună aproximare a modului de funcționare a HPV la om.
Cercetătorii au folosit două dintre aceste modele animale pentru mai multe experimente, inclusiv modelul papilomavirusului Rabbit Cottontail, despre care cercetătorii au declarat că este considerat „standardul de aur” pentru studierea infecțiilor și bolilor legate de HPV.
În primul rând, cercetătorii au injectat virus în fluxul sanguin al iepurelui. Ei au monitorizat iepurii și, după patru săptămâni, au observat tumori pe animale, ceea ce Hu a demonstrat că virusul a călătorit prin fluxul sanguin și a provocat o infecție.
Deoarece primul lor experiment a folosit o cantitate destul de mare de virus - mai mare decât ar fi prezentă într-o infecție normală - cercetătorii au repetat experimentul cu o cantiate redusă de cinci ori a virusului. Tumorile au apărut din nou, de data aceasta pe 18 din 32 de sit-uri ale animalelor.
„Am putut să arătăm că virusul din sânge a provocat tumori, dar cum rămâne cu transfuziile de sânge?” A spus Hu. "Persoanele care primesc o transfuzie pot primi doar o cantitate foarte mică de virus. Pentru a simula acest lucru, am injectat virusul la un singur animal, am luat 10 mililitri de sânge și l-am transfuzat într-un al doilea animal. Și acum au apărut tumori."
Deși modelul de iepure a arătat că virusul ar putea călători prin fluxul sanguin pentru a provoca infecții la nivelul pielii, Hu a spus că a rămas întrebarea dacă poate provoca infecții în mucoase, cum ar fi colul uterin.
Virusul HPV poate ajunge în membranele mucoase sau stomac
Cercetătorii au repetat experimentele pe un model de șoarece și nu numai că au detectat virusul în membranele mucoase precum limba și organele genitale, dar l-au găsit și în stomac. Hu a menționat că aceasta a fost o constatare semnificativă, deoarece persoanelor cu cancer li se descoperă uneori că au secvențe de papilomavirus în stomac și în alte organe interne.
Hu a spus că, deși HPV nu provoacă probleme de sănătate pentru toate persoanele care se infectează cu virusul, este încă important să știm dacă poate fi răspândit sau nu prin sânge.
„Știm că HPV este comun și că nu toți cei care îl primesc vor avea cancer”, a spus Hu. "Partea complicată este că multe persoane care transportă HPV și sunt asimptomatice au încă potențialul de a răspândi virusul. Dacă o persoană primește transfuzii de sânge din cauza unei probleme de sănătate, nimeni nu dorește să mai adauge o problemă de sănătate”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.