Virusul Grimsö, noul coronavirus care amenință Europa. Cercetătorii din Suedia, semnal de alarmă: E semn RĂU

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Virusul Grimso - Foto: Freepick
Virusul Grimso - Foto: Freepick

Un nou coronavirus amenință omenirea. Ce au descoperit cercetătorii și cât de grav este.

Liliecii și pangolinii nu sunt singurele animale sălbatice care adăpostesc noi coronavirusuri. Rozătoarele precum șobolanii, șoarecii și șoarecii pot fi, de asemenea, purtătoare de viruși care sunt uneori capabili să treacă la specia noastră.

În rândul șoarecilor de bancă cu spatele roșu (Myodes glareolus) din Suedia, cercetătorii au identificat acum un coronavirus răspândit și comun pe care l-au numit virusul Grimsö, după locul în care a fost descoperit.

Nu știm dacă virusul nou descoperit este în vreun fel periculos pentru oameni; cu toate acestea, descoperirile sunt un bun memento al motivelor pentru care trebuie să monitorizăm virușii din fauna sălbatică, în special pe cei purtați de animalele care trăiesc în imediata noastră apropiere.

Ce se întâmplă dacă ai 21 de grade în casă. Care e temperatura IDEALĂ pe care trebuie să o ai pentru a nu te îmbolnăvi

"Există motive întemeiate pentru a continua monitorizarea coronavirusului"

 

"Încă nu știm ce amenințări potențiale poate reprezenta virusul Grimsö pentru sănătatea publică. Cu toate acestea, pe baza observațiilor noastre și a coronavirusurilor anterioare identificate în rândul rozătoarelor de bancă, există motive întemeiate pentru a continua monitorizarea coronavirusului în rândul rozătoarelor sălbatice", spune virusologul Åke Lundkvist de la Universitatea Uppsala din Suedia, notează Science Alert.

Șoarecii de câmp sunt unele dintre cele mai comune rozătoare din Europa. Drumurile lor se intersectează adesea cu cele ale speciei noastre și sunt gazde cunoscute ale virusului Puumala, care provoacă o febră hemoragică cunoscută sub numele de nefropatie epidemică la om.

Atunci când caută refugiu din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, se știe că rozătoarele se adăpostesc în clădirile oamenilor, iar acest lucru crește riscul de a contracta o boală pe care o poartă în gospodăriile noastre.

Chiar și înainte de declanșarea pandemiei COVID-19, Lundkvist și colegii săi au încercat să monitorizeze bolile din fauna sălbatică în rândul rozătoarelor, pentru a anticipa mai bine momentul în care virusurile lor s-ar putea răspândi. Având în vedere ritmul implacabil al schimbărilor climatice și al distrugerii habitatelor, există toate șansele ca interacțiunile noastre cu rozătoarele să crească în viitor.

Între 2015 și 2017, cercetătorii de la Uppsala au examinat 450 de șoareci de bancă sălbatici dintr-un sit situat la vest de Stockholm, numit Grimsö. Testând creaturile pentru coronavirusuri, echipa a descoperit un nou betacoronavirus care circula în 3,4 la sută din eșantion.

Betacoronavirusurile se găsesc de obicei în rândul liliecilor și al rozătoarelor, iar atunci când trec la oameni, sunt responsabile de provocarea răcelii comune și a virusurilor respiratorii precum SARS-CoV-2.

Noul virus al șorecarului nu a fost încă prins că a trecut la oameni, dar dacă COVID-19 ne-a învățat ceva, este că avem nevoie de o supraveghere sporită a bolilor din fauna sălbatică pentru a preveni alte epidemii.

Pe parcursul a trei ani, cercetătorii din Suedia au descoperit mai multe tulpini virale distincte ale virusului Grimsö care circulă în rândul populațiilor de popândăi.

Mai mult, alte coronavirusuri înrudite îndeaproape au fost distribuite pe scară largă în rândul șoarecilor din alte părți ale Europei, cum ar fi Franța, Germania și Polonia, ceea ce sugerează că aceste creaturi sunt rezervoare naturale ale bolii.

Ce să faci în caz de accident rutier. Primele măsuri de prim-ajutor. Ține minte metoda privește, simte, ascultă respirația

Virusul Grimsö, un semn rău

 

Natura foarte divergentă a virusului Grimsö este un semn rău. Aceasta indică faptul că virusul se adaptează cu ușurință la noi gazde și habitate.

Diferitele tulpini găsite în circulație ar fi putut proveni inițial de la popândăii de bancă sau ar fi putut sări de la o altă specie.

"Având în vedere că șoarecii de bancă sunt una dintre cele mai comune specii de rozătoare din Suedia și Europa, constatările noastre indică faptul că virusul Grimsö ar putea circula pe scară largă la șoarecii de bancă și subliniază în continuare importanța supravegherii santinelă a coronavirusurilor la mamiferele mici sălbatice, în special la rozătoarele sălbatice", scriu autorii. 

Alte studii au avertizat recent că exploatarea umană a spațiilor sălbatice a crescut în mod direct riscul ca bolile animalelor să se răspândească la oameni. Acest risc a fost deosebit de notabil în rândul unor animale precum liliecii, rozătoarele și primatele, care au populații abundente și care s-au adaptat cu ușurință la mediile umane. 

Deși rozătoarele și liliecii sunt de mult timp considerați vectori ai bolilor umane, acestea nu sunt singurele animale pe care specialiștii în boli infecțioase trebuie să fie cu ochii în patru.

Mamiferele mai mari, cum ar fi cerbii sălbatici, sunt, de asemenea, în contact strâns cu civilizația umană, iar în nord-estul Statelor Unite, aproximativ 40 la sută dintre cerbi au fost expuși la SARS-CoV-2.

Animalele de fermă, cum ar fi nurca, au fost, de asemenea, rostogolite în pandemia COVID-19, iar cercetătorii sunt îngrijorați că virusul ar putea suferi mutații printre aceste gazde animale și ne-ar putea reinfecta cu o altă versiune a bolii mai târziu.

Această teamă a dus în cele din urmă la sacrificarea a milioane de nurci de crescătorie ca măsură preventivă. Dar decimarea unor întregi populații de animale nu este o soluție acceptabilă, mai ales în sălbăticie. Crearea mai multor tulburări ecologice nu va face decât să dezechilibreze și mai mult ecosistemele, stresând mai multe animale și creând mai multe oportunități pentru viruși. Prin urmare, îmbunătățirea supravegherii va fi esențială.

Dacă vremea nefavorabilă și distrugerea habitatelor se vor agrava în viitor, am putea să aducem noi coronavirusuri chiar în gospodăriile noastre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel