Virusul de tip SARS din China, originea și modul în care se transmite încă necunoscute

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Coronavirus
Coronavirus

Piaţa din China considerată epicentrul noului coronavirus era un fel de menajerie în care coexistau specii neobişnuite de animale, cum ar fi celebra zibetă, aflată la originea epidemiei de Sindrom Acut Respirator Sever (SARS) din 2002-2003.

Virus, China. Noul virus, care a infectat sute de persoane şi a provocat decesul a 17 pacienţi, pare să provină din piaţa de fructe de mare Huanan din oraşul Wuhan, o metropolă cu 11 milioane de locuitori situată în centrul Chinei. În această piaţă se vindeau multe alte specii în afara fructelor de mare, potrivit unei broşuri publicitare şi a unei anchete realizată de media chineze. Piaţa a fost închis luna trecută, imediat după ce primele cazuri de boală au fost descoperite la comercianţii din piaţă.

Vânzări ilegale de animale sălbatice aveau loc în această piaţă, a recunoscut miercuri directorul Centrului Naţional de Prevenirea şi Control al Bolilor, Gao Fu, fără să poată spune dacă animalele sălbatice s-au aflat la originea epidemiei.

Epidemia pornită de la un mamifer rudă cu jderul

Epidemia de SARS, care a provocat decesul a aproape 650 de persoane în China la începutul anilor 2000, a pornit de la zibetă, un mic mamifer carnivor înrudit cu jderul, întâlnit în mod obişnuit pe pieţele din Guangzhou (Canton), situat în sud. Consumul acestuia este interzis, însă animalul apare totuşi pe o listă cu 112 produse oferite spre vânzare de comercianţii din piaţa din Wuhan, notează AFP. ''Îngheţat şi livrat la uşa dumneavoastră direct din abator'', scrie în broşură, care oferă spre vânzare diverse animale vii, precum şobolani, vulpi, crocodili, pui de lup, salamandre uriaşe, şerpi, păuni, porci spinoşi sau carne de cămilă. Comerciantul, nu a fost disponibil joi pentru a comenta pe tema acestei liste, nici prin telefon, nici prin internet, notează AFP.

Un cotidian din Beijing, Beijing News, îi citează pe alţi comercianţi din piaţă, potrivit cărora acesta din urmă a vândut numeroase animale sălbatice până la închiderea pieţei. Chinezii se mândresc să mănânce ''tot ce are patru picioare, cu excepţia meselor, tot ceea ce înoată, cu excepţia bărcilor şi tot ceea ce zboară, cu excepţia avioanelor'', inclusiv specii rare, apreciate pentru presupusele lor proprietăţi terapeutice. Însă, aceste opţiuni gastronomice prezintă riscuri pentru sănătatea umană, aminteşte Christian Walzer din cadrul asociaţiei americane pentru protecţia mediului Wildlife Conservation Society. Potrivit acestuia, 70% dintre noile boli infecţioase provin de la animale sălbatice, iar pieţele sunt locurile ideale de unde virusurile se pot răspândi la oameni.

Potrivit unui studiu genetic publicat marţi, noul coronavirus ar putea proveni de la lilieci. Jurnalul Academiei de Ştiinţe din China notează că noul virus este foarte asemănător cu o tulpină virală prezentă la lilieci. Aceste mamifere insectivore zburătoare ar fi astfel rezervorul virusului, însă acest lucru nu înseamnă că l-ar fi transmis în mod direct oamenilor. În schimb, un articol publicat în Journal of Medical Virology afirma miercuri că şarpele ar putea fi intermediarul în transmiterea virusului la oameni, potrivit Agerpres.

Proteina care ar face diferența

Cercetătorii chinezi au identificat o proteină cheie esenţială pentru ca noul coronavirus să infecteze oamenii, oferind informaţii valoroase în demersul de evaluare a riscului pentru sănătatea publică, informează agenţia Xinhua. Deşi secvenţa completă a genomului a fost publicată, originea şi mecanismul de transmitere al noului coronavirus (2019-nCoV), aşa cum este notat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), sunt încă neclare. Până în prezent, şase seturi întregi de genomi 2019-nCoV au fost făcute publice.

Cercetătorii de la Institutul Pasteur din Shanghai au descoperit că 2019-nCoV este asemănător în proporţie de 70% cu coronavirusurile SARS şi MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu). Analiza a demonstrat că 2019-nCoV aparţine grupului Betacoronavirus de virusuri cu genom ARN monocatenar liniar care infectează oamenii şi mamiferele domestice şi sălbatice şi provoacă ocazional focare fără simptome aparente.

Autorităţile chineze din domeniul sănătăţii au anunţat joi că au fost confirmate 571 de cazuri de pneumonie cauzate de noul coronavirus (2019-nCoV) raportate în 25 de regiuni de nivel provincial din ţară până la sfârşitul zilei de miercuri. Cazurile au condus la 17 decese, toate din provincia Hubei în care se află metropola Wuhan. În străinătate, un caz a fost confirmat în regiunile Hong Kong, Macao, Taiwan, precum şi în Statele Unite, Japonia şi, respectiv, Coreea de Sud şi trei în Thailanda. Pe baza baza datelor actuale, perioada de incubaţie a virusului poate fi de până la aproximativ 14 zile.

Simptomele noului coronavirus, denumit provizoriu de OMS 2019-nCoV, sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu a reuşit miercuri să cadă de acord dacă focarul actual de coronavirus din Wuhan (China) trebuie sau nu declarat ca fiind o situaţie de urgenţă internaţională, aşa că a decis să continue şi joi şedinţa comitetului său de urgenţă pentru a lua o decizie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel