Vezi și: Contaminarea încrucișată, risc mortal. Cum să prevenim îmbolnăvirea prin legume și fructe
România a raportat marți primul focar de gripă aviară H5N1 în rândul păsărilor de curte, conform unui comunicat al Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală (WOAH).
Această veste vine într-un context european marcat de o creștere sezonieră a bolii fatale. Virusul a fost identificat într-un efectiv de 47 de păsări din satul Mihail Kogalniceanu, situat în estul țării, unde au fost înregistrate și patru decese în rândul păsărilor, potrivit raportului autorităților române, citat de Reuters.
Gripa aviară, îngrijorări
Răspândirea recentă a virusului H5N1 al gripei aviare la vacile de lapte, precum și infectarea unui lucrător de pe o fermă din Texas, marchează o schimbare îngrijorătoare în comportamentul acestui virus, contestând înțelegerea anterioară a modului în care se transmite și se adaptează între specii. Aceste evoluții cresc temerile cu privire la potențialul pandemiei.
În America de Nord, primele cazuri de H5N1 au fost identificate în rândul păsărilor migratoare sălbatice la sfârșitul anului 2021, înainte de a se extinde la fermele de păsări de curte și, mai recent, la efectivele de bovine. Virusul a infectat vacile de lapte din nouă state americane, provocând pierderi de peste 90 de milioane de păsări de curte și daune economice estimate între 2,5 și 3 miliarde de dolari, potrivit Responsible Food Business.
Vezi și: Semnele care îți arată că ai probleme cu ficatul. Apar în fazele incipiente ale bolii
Gripa aviară - FOTO: Freepik@warnakacreations
Gripa aviară, comparată cu COVID-19
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproape 900 de cazuri de gripă aviară au fost raportate la nivel global, cu peste 460 de decese. Rata de fatalitate a virusului H5N1 în rândul oamenilor se ridică la aproximativ 52%, în contrast cu rata de sub 0,1% a COVID-19 (care a fost de aproximativ 20% în primele etape ale pandemiei).
Experții avertizează că, în cazul în care virusul va începe să se răspândească printre oameni, ar putea fi de 100 de ori mai devastator decât COVID. Dr. Suresh Kuchipudi, cercetător în domeniul gripei aviare, subliniază că "acest virus a fost pe lista de pandemie de zeci de ani și ne apropiem periculos de mult de o posibilă pandemie".
Vezi și: Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Evoluția virusului
Un raport recent al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) evidențiază că, dacă virusul ar reuși să infecteze oamenii, "transmiterea pe scară largă ar putea avea loc din cauza lipsei de imunitate la virusurile H5".
OMS a semnalat, de asemenea, prezența unor mutații genetice în virus care îi pot spori capacitatea de a se lega de receptorii umani. Virusul evoluează rapid, iar OMS desfășoară studii pentru a identifica schimbări care ar putea facilita răspândirea sa între mamifere, inclusiv oameni.
Dr. Michele Barry, director al Centrului pentru Inovație în Sănătatea Globală de la Universitatea Stanford, avertizează asupra acestui virus.
"Acest virus are potențialul de a provoca perturbări grave în aprovizionarea agricolă și de a se transmite de la alte mamifere la oameni, ceea ce ar putea conduce la o epidemie sau chiar la o pandemie", a spus dr. Michele Barry.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.