Virozele respiratorii, mai diverse post-pandemie. Dr. Cristian Pandrea: De la foarte puțin la foarte rău

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
virozele respiratorii - FOTO: Freepik@ShirtShavvy
virozele respiratorii - FOTO: Freepik@ShirtShavvy

După pandemia de COVID-19, spitalele se confruntă cu o diversificare alarmantă a formelor de viroze, care variază de la simptome ușoare la afecțiuni severe, iar numărul cazurilor a crescut semnificativ.

În contextul creșterii numărului de cazuri de infecții respiratorii, inclusiv de gripă și COVID-19, sistemul medical din România se confruntă cu un spectru mai larg de forme clinice, iar spitalele se pregătesc pentru un număr semnificativ de pacienți în perioada rece a anului. Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Departamentului de Primiri-Urgențe la Spitalul Clinic SANADOR, subliniază că formele de gripă sunt din ce în ce mai variate, de la simptome minore la afecțiuni severe, iar diagnosticul intensiv a determinat o creștere a cazurilor depistate.

"Formele clinice de gripă sunt din ce în ce mai variate. Pornind de la foarte puțin, la foarte rău. În perioada asta ajung la Urgență nu numai oameni care au gripă, dar în perioada asta e în exacerbare, e un număr semnificativ, cu atât mai mult cu cât se și diagnostichează mai intens. 

Există încă ceva cazuri de infecții respiratorii, COVID, fără a avea nicio legătură cu ce a fost și există o mulțime de virusuri care dau afecțiuni respiratorii pe care le punem în evidență în laboratoarele spitalului. E o diversificare după pandemie", a spus dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Virozele respiratorii - FOTO: Freepik

Când ne prezentăm la spital

În aceste condiții, medicul recomandă o vigilentă mai mare în fața primelor semne ale afecțiunilor respiratorii și sugerează ca, în special persoanele din grupele de risc, să fie monitorizate constant.

"Rămâne în sfera vârstelor extreme și a afecțiunilor cronice. Acolo ar fi de luat în calcul adresarea la un serviciu de urgență sau la medicul de familie, pentru că în asemenea situații lucrurile se pot degrada repede. Ideea e să te vadă duhovhnicul tău medical", a spus dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Pentru a preveni complicațiile, autoritățile sanitare recomandă vaccinarea antigripală anuală, mai ales în cazul persoanelor aflate în grupuri de risc, și adoptarea unui comportament responsabil față de sănătatea proprie și a celor din jur. De asemenea, măsurile de igienă personală și respectarea măsurilor de distanțare socială, acolo unde este necesar, pot ajuta la prevenirea răspândirii infecțiilor virale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel