"E un strigăt de disperare!" Viorica Gabrian: Vom fi nevoiți să închidem cabinetele sau să consultăm contra cost

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
pacientii - FOTO: Freepik
pacientii - FOTO: Freepik

Pacienții ambulatoriilor de specialitate ar putea fi puși în situația în care vor rămâne pe drumuri sau vor trebui să scoată bani din buzunar pentru a fi consultați. Nu vor mai primi rețete sau concedii medicale. 

Pacienții ambulatoriilor de specialitate vor fi afectați de noul buget lansat în transparență decizională de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Medicii de familie și ambulatoriile vor avea veniturile mult diminuate, lucru care va duce la o disfuncționalitate a sistemului medical. 

"Pentru ca un sistem de sănătate să fie funcțional, optim, toate cele trei segmente care îl compun trebuie să fie funcționale. Cele trei segmente sunt:

- medicină de familie

- ambulatoriu,  medicină de specialitate sau policlinicile

- spitalele. 

Dacă una dintre aceste trei verigi nu este funcționează le impactează negativ pe toate celelalte. Noi, în ambulatoriul de specialitate preluăm ce nu poate rezolva medicul de familie. Cam 90% din pacienții care vin la mine (dermatologie -n.r.) sunt rezolvați la mine și doar un procent mic, 10-15% merg mai departe pentru intervenții chirurgicale, ceea ce nu pot face eu în acest cabinet. 

Vezi și: Medicii de familie, revoltați pe tăierea bugetului. Sandra Alexiu: Este o lipsă de respect totală! Credeam că nu o să mai trăiesc să văd lucrul acesta

Valoarea aceasta de punct reprezintă o consultație la un medic specialist de orice specialitate ar însemna 35 de lei în acest moment. Aceasta este suma din care noi plătim toate celelalte utilități. Nu este venitul medicului. Avem în spate foarte multe lucruri. Noi nu ne-am pregătit să fim contabili, IT-iști, orice altceva. 

Ne-am pregătit să fim medici. Cu toate acestea, în ultimii ani de zile a trebuit să învăț să fac de toate și să știu să fac de toate. SIUI este funcțional așa cum este. Asistenta validează seara, noaptea, dimineața devreme. Trebuie plătită bine. Ea nu va sta la mine dacă nu îi dau 5000 lei nei. Nu stă! Pleacă în altă parte.

Ca să oferim servicii de calitate, avem nevoie de aparatură de performanță. Aparatele costă, avizarea lor costă. Din 2 în 2 ani le avizăm. Service-ul costă, consumabilele costă. 

Această valoare înseamnă că ne duce sub nivelul valorii punctului din trimestrul 4 al anului 2019. Vă rugăm să vă imaginați din 2019 și până în ianuarie 2024 de câte ori au crescut prețurile. În felul acesta veți avea o imagine mai clară a ceea ce se întâmplă. 

Venim aici dintr-o disperare. Efectiv ăsta este termenul. Dacă nu ajungem la o negociere de CNAS, Ministerul de Finanțe, cu factorii de decizie, vom fi nevoiți să închidem cabinetele sau să consultăm doar contracost, ceea ce nu este în regulă. 

Dacă nu rezolvăm aceste cazuri la nivel de policlinică, cabinet individual de specialitate, toți pacienții vor ajunge la spital. Spitalele sunt sufocate. Nu putem spune că spitalul funcționează optim. Asta este realitatea pe care am moștenit-o și aici suntem în acest moment. 

Vezi și: Medicii de familie cer renegocierea contractului. Adriana Mihalaș: Ar trebui să existe o egalitate. Niciodată nu a fost așa. Mi se pare disperant!

Nu vor putea să preia un număr atât de mare de pacienți care nu mai sunt rezolvați la policlinică. Ce se va întâmpla? Oamenii vor ieși în stradă. Nu vor avea altă soluție. Sunt concedii medicale, avize, rețete care se eliberează în cabinetele medicilor din Ambulatoriu.

Rugăm înțelegere din partea factorilor de decizie. Să pună creionul pe hârtie, să calculeze și să vadă ce înseamnă acel venit total al cabinetului și ce îi rămâne medicului după ce plătește toate taxele. Fiscalitatea a crescut foarte mult pentru PFA-uri, pentru cabinetele noastre. 

Ce ne mai rămâne nouă astfel încât să putem oferi o medicină cât de cât de calitate și performantă, în așa fel încât să ne ducem cu drag la cabinet să primim pacientul cu drag și nu să fim obosiți, nervoși și furioși că se întâmplă lucrurile astea. Este un strigăt de disperare pe care colegii din ambulatoriile de specialitate am decis să îl exprimăm și facem apel la înțelegerea și înțelepciunea celor care decid lucrurile acestea. 

Altfel, vom fi nevoiți să închidem cabinetele", a subliniat dr. Viorica Gabrian, medic dermatolog, medicină de Ambulatoriu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel