Violența între părinți, fie că e vorba de una fizică, ori de cea psihică, la care sunt prezenți și copiii, îi face pe cei mici să manifeste o mare teamă în viitoarele conflicte dintre părinți și să fie mult mai predispuși să se angajeze în certurile agresive ale părinților încercând să rezolve problema sau să-i împace. Sunt concluziile unui studiu derulat de cercetători de la Universitatea Penn State, SUA, potrivit sciencedaily.com.
Cercetarea este prima de acest gen și a implicat patru interviuri cu 203 de părinți - 109 femei și 94 bărbați - de la 111 cupluri heterosexuale, al căror prim copil avea 2 sau 3 ani, la începutul studiului.
Violența între părinți
Constatările lor sugerează că „copiii se pot teme de propria lor siguranță din cauza istoriei lor de a avea agresiune îndreptată împotriva lor în timpul incidentelor de agresiune interparentală". Ei au crezut că puștii au reacționat negativ la violența între părinți deoarece își simțeau amenințată securitatea în cadrul familiei. Unii copii au crezut că părinții lor vor divorța.
„Acest studiu arată că și copiiilor le era teamă de ceea ce ar putea să se întâmple direct cu ei", mai precizează aceștia potrivit sursei citate.
Cum s-a derulat cercetarea
Interviurile s-au făcut prin telefon, iar participanții au fost rugați să povestească incidentele de agresiune cu celălalt părinte și cu copilul. La fiecare incident violent, părinții au descris tipul de comportament, agresorul, victima. După fiecare interviu, spre final, fiecărui părinte i s-a oferit motivație individualizată, asistență și resurse pentru prevenirea viitoarelor acte de agresiune.
Violența fizică din acest studiu s-a tradus prin: ciupiri, palme, loviri sau împingeri. Cea psihică - insulte, țipete și amenințări. Când s-a făcut studiul, familiile se aflau într-o perioadă foarte stresantă, în timpul cărora agresiunea era probabilă.
„Familiile au fost recrutate inițial într-un studiu de intervenție axat pe stabilirea unor relații mai puternice de coparticipare. În medie, ele reprezintă familii bine educate", se mai arată pe sciencedaily.com.
Efectele nevăzute ale violenței între părinți
În cadrul cercetării au fost selectate 463 de incidente de agresiune interparentală relativ mai severe, raportate de 73 de familii. La momentele violente au fost prezenți și 163 copii. Iar dintre cele 163 de episoade, 40 au inclus agresiune părinte-copil. Echipa a constatat că agresiunea părinte-copil a apărut mult mai frecvent pe cont propriu decât în legătură cu violența dintre părinți.
„Până acum, nu am știut cum se întâmplă acest lucru - dacă se întâmplă în zile diferite din diferite motive sau dacă se întâmplă la același punct în timp. Acesta este primul studiu care analizează modul în care aceste două tipuri de agresiune se întâmplă la același moment în timp", arată autorii studiului.
Aceste concluzii, continuă cercetătorii, ar putea fi folosite în cercetări viitoare despre violența familială și în găsirea de moduri de prevenție.
Studiul a fost publicat pe 4 aprilie în Jurnalul Psihologiei Familiei. Poate fi găsit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.