Vinul, tonic pentru longevitate. Roșu sau alb, care e mai bun și cât să consumi

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
vinul - FOTO: Freepick
vinul - FOTO: Freepick

Vinul are o lungă istorie de utilizări medicinale. A fost prescris ca un tonic pentru longevitate. Chiar și mănăstirile medievale au susținut că durata lungă de viață a călugărilor s-a datorat parțial consumului de vin.

Vinul a fost o parte importantă a tradițiilor culturale, sociale și religioase de mii de ani. Este făcut din struguri care sunt zdrobiți și lăsați să fermenteze în timp. Acest proces formează drojdie, care transformă zaharurile din fructe în alcool.

Ce beneficii are vinul

Cercetările moderne au analizat în continuare potențialul de stimulare a sănătății vinului. Oamenii de știință au observat că cetățenii din Franța au prezentat un risc mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă decât cei din alte țări - în ciuda unei diete bogate în grăsimi saturate. Cercetătorii au crezut că acest lucru s-ar putea datora aportului mediu de vin al populației.

Dar totuși nu e bine să exagerați. Este bine documentat faptul că consumul excesiv de alcool de orice fel poate provoca probleme grave de sănătate. Dar studiile arată că atunci când este consumat cu moderație, vinul poate oferi unele beneficii sănătății pe termen lung.

Vezi și: Poluarea, riscuri pentru sistemul respirator. Medic: Particulele poluante au efecte carciongenetice

Vitaminele din vin

Vinul are mai multe vitamine și minerale, precum:

- Mangan

- Potasiu

- Fier

- Fosfor

- Vitamina B6

- De asemenea, conține magneziu. Acest mineral poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge, reducerea riscului de boli de inimă, diabet zaharat și accident vascular cerebral.

Vezi și: Durerea menstruală, cauze și tratament. Medic: Există şi alte semne care pot indica prezenţa unei probleme medicale

Vin alb sau roșu

Valoarea nutritivă a vinurilor roșii și albe este foarte asemănătoare. Vinul alb conține mai puține calorii la 121 la o porție de 150 de mililitri, în timp ce vinul roșu are un conținut ușor mai mare de vitamine și minerale. Vinul roșu conține de aproape 10 ori mai mulți polifenoli (compuși vegetali care au proprietăți antioxidante) decât vinul alb.

Vinul alb se face mai ales cu struguri albi, iar pielea este îndepărtată înainte de procesul de fermentare. Vinul roșu este obținut din struguri roșii sau negri, iar pielea nu este îndepărtată înainte de fermentare.

Sursă de antioxidanți

Vinul este o sursă bogată de antioxidanți care pot ajuta la menținerea unei sănătăți mai bune. Cu toate acestea, consumul de cantități mari de alcool poate contribui la probleme de sănătate. Studiile asociază aceste beneficii pentru sănătate cu consumul scăzut până la moderat de vin.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă înghiți guma de mestecat. În cât timp se elimină din stomac

Reduce riscul de cancer

Antioxidanții din vin luptă împotriva daunelor celulare din corpul nostru cauzate de îmbătrânire, factori de mediu, cum ar fi poluarea și stilul de viață. Prin prevenirea și inversarea acestei daune celulare, o dietă bogată în antioxidanți poate reduce riscul de a dezvolta boli cronice, inclusiv cancer.

Studiile arată o legătură între consumul moderat de vin și ratele reduse ale majorității tipurilor de cancer. Oamenii de știință cred că acest lucru se datorează faptului că corpurile noastre pot absorbi mai bine antioxidanții vinului decât cei găsiți în multe alimente, notează WEB.MD.

Vinul conține flavonoide, antocianine și alți antioxidanți pe bază de plante, dovediți că reduc inflamația din organism. Inflamația este un mecanism natural de apărare pe care organismul îl folosește pentru a se vindeca.

Dar prea multă inflamație pentru perioade lungi de timp este legată de boli cronice precum artrita, diabetul, bolile de inimă și bolile pulmonare.

Vezi și: Cicoarea, înlocuitorul cafelei. Sedativ natural cu efecte asupra sănătății

Vase de sânge sănătoase

Conținutul antioxidant al vinului roșu include, de asemenea, resveratrol. Acest nutrient poate reduce nivelul LDL (colesterolul "rău") care dăunează arterelor și provoacă placa bacteriană. Resveratrol, de asemenea, ridică nivelul HDL (colesterolul "bun") care ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin.

În timp ce vinul alb nu are conținut de resveratrol, acesta conține alți antioxidanți, cum ar fi tirolul, care au efecte similare de colesterol. Cercetările sugerează că, în timp ce acești antioxidanți sunt disponibili în unele fructe, corpul nostru le absoarbe mai bine atunci când sunt consumate în vin, notează WEB.MD.

Risc mai mic de boli de inimă

Resveratrolul are proprietăți de scădere a colesterolului și poate reduce presiunea asupra sistemului cardiovascular, prevenind astfel bolile de inimă. Antioxidantul ajută, de asemenea, la lărgirea vaselor de sânge. Acest efect susține o bună circulație, crește fluxul sanguin și reduce riscul de cheaguri care provoacă accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.

Cercetările privind sănătatea băutorilor de vin de-a lungul timpului susțin aceste constatări. Studiile arată că, în comparație cu non-băutorii, persoanele care consumă cantități moderate de vin au avut un risc semnificativ mai mic de deces prematur din cauza atacurilor de cord și a altor boli de inimă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel