Vezi și: Vitamina D în doze mari, impact asupra diabetului. Ce efect are, de fapt, Vitamina D
Un studiu recent de lungă durată a descoperit că un consum moderat de vin, asociat cu o dietă mediteraneană, ar putea fi la fel de benefic pentru sănătatea inimii precum statinele. Cercetarea aduce noi perspective asupra beneficiilor cardiovasculare ale vinului, dar subliniază și importanța echilibrului și contextului pentru a obține aceste efecte pozitive.
Studiu
Studiul, publicat în European Heart Journal, a explorat legătura dintre consumul de vin și bolile cardiovasculare. Cercetătorii au analizat datele de la 1.232 de adulți în vârstă, cu risc ridicat de boli cardiovasculare, care urmau o dietă mediteraneană. Această dietă este bogată în ulei de măsline, legume, fructe, nuci și pește și săracă în alimente și băuturi procesate sau dulciuri.
Participanții au furnizat mostre de urină pentru a măsura acidul tartric, un indicator chimic al consumului de vin, alături de completarea unor chestionare detaliate despre dieta lor. După o perioadă de urmărire de patru până la cinci ani, au fost înregistrate 685 de cazuri de evenimente cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și decese legate de bolile inimii.
Rezultatele principale: Doza corectă de vin
Studiul a evidențiat faptul că un consum moderat de vin poate reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare:
3 până la 12 pahare de vin pe lună: o reducere cu 38% a riscului cardiovascular.
12 până la 35 de pahare de vin pe lună: o reducere cu 50% a riscului.
Totuși, consumul de peste 35 de pahare pe lună a redus aceste efecte protective.
Profesorul Ramon Estruch, cercetător principal al studiului de la Universitatea din Barcelona, a subliniat că rezultatele demonstrează un efect protector mai puternic al consumului moderat de vin decât s-a observat anterior.
"O reducere a riscului cu 50% este mult mai mare decât cea care poate fi obținută cu unele medicamente, cum ar fi statinele", a spus prof. Ramon Estruch.
Rolul dietei mediteraneene
Cercetătorii au observat că beneficiile vinului erau amplificate atunci când acesta era consumat ca parte a dietei mediteraneene. Profesorul Estruch a subliniat că studiile anterioare atribuiau aproximativ 20% din beneficiile cardiovasculare ale dietei mediteraneene consumului moderat de vin. Totuși, acest studiu sugerează că contribuția ar putea fi chiar mai mare.
Importanța moderației
Studiul avertizează asupra consumului excesiv.
"Consumul moderat de vin, măsurat printr-un biomarker obiectiv (acid tartric), a fost asociat prospectiv cu o rată mai scăzută a bolilor cardiovasculare într-o populație mediteraneană cu risc cardiovascular ridicat", au concluzionat cercetătorii.
Efectele protective ale vinului au fost deosebit de semnificative pentru persoanele cu vârste de peste 35-40 de ani. Totuși, au fost identificate diferențe de gen: femeile ar trebui să limiteze consumul la jumătate din cantitatea recomandată bărbaților, iar vinul ar trebui consumat întotdeauna în timpul meselor.
Vinul în cantități moderate și dieta mediteraneeană, asociate cu sănătatea inimii - FOTO: Freepik
Comentarii ale experților
Profesorul Paul Leeson, cardiolog de la Universitatea Oxford, a lăudat studiul pentru utilizarea biomarkerilor urinari obiectivi în locul raportării subiective a consumului de alcool, care poate fi predispusă la inexactități. El a remarcat că descoperirile sunt în concordanță cu cunoștințele existente despre beneficiile consumului moderat.
Totuși, a avertizat că studiul demonstrează o corelație, nu o cauzalitate.
"Studiul a fost realizat pe persoane care urmau și o dietă sănătoasă pentru inimă. Poate că avantajele consumului moderat de vin se manifestă doar atunci când acesta este consumat alături de o farfurie de mâncare mediteraneană", a sugerat Leeson, potrivit Mirror.
O sticlă pe săptămână, nu mai mult
Cercetarea reafirmă ideea că vinul, consumat cu moderație și ca parte a unui stil de viață sănătos, poate sprijini sănătatea inimii. Pentru a obține beneficiile fără riscuri, cantitatea recomandată este de cel mult o sticlă de vin pe săptămână sau 10 unități de alcool. Rezultatele subliniază, de asemenea, importanța asocierii vinului cu mese echilibrate și bogate în nutrienți, în special cele inspirate din dieta mediteraneană.
Important de precizat este faptul că nicio dietă nu înlocuiește medicamentele specifice prescrise de medicii specialiști.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.