Vinetele aduc o serie de beneficii pentru sănătate, care pot include capacitatea de a ajuta la construirea oaselor puternice, la reducerea simptomelor anemiei și la creșterea cogniției. Ele sunt, de asemenea, bune pentru pierderea în greutate, gestionarea diabetului, îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și a sistemului digestiv.
Ce vitamine și minerale găsim în vinete
Beneficiile minunate pentru sănătate pe care le au vinetelor se datorează în principal conținutului lor de vitamine, minerale și nutrienți. Potrivit USDA (link direct sursa informației), vinetele au un conținut ridicat de apă, nu au aproape deloc colesterol sau grăsimi și sunt o sursă bună de vitamina C, vitamina K, magneziu, fosfor, vitamina A, luteină, calciu, cupru, fibre alimentare, acid folic, potasiu și mangan. Beneficiile pentru sănătate ale vinetelor de care vorbeam sunt:
1) Ajută la digestie, scad colesterolul și te slăbesc
Vinetele, ca multe alte legume și fructe, sunt surse bune de fibre alimentare, un element necesar in orice dietă echilibrată. Măresc numărul de scaune, pentru că fac alimentele să treacă mai ușor prin tractul digestiv, stimulând în același timp mișcarea peristaltică, contracția mușchilor netezi care ajută ca alimentele să fie împinse în afara corpului. În cele din urmă, fibrele pot stimula și secreția de sucuri gastrice care facilitează absorbția nutrienților și procesarea alimentelor. Fibrele au fost, de asemenea, legate de reducerea bolilor de inimă, deoarece elimină o parte din colesterolul „rău” LDL care poate înfunda arterele și venele, ducând la ateroscleroză, infarct și accidente vasculare cerebrale. De altfel, pentru că favorizează tranzitul intestinal și pentru că au puține calorii, sunt ideale în curele de slăbire (link direct studiu 1, link direct sursa informației).
2) Au potențial anti-cancer
Solasodine ramnosil glicozide (SRG), o substanță care se găsește în coaja de vinete, a demonstrat potențialul ca tratament topic în uciderea celulelor canceroase de piele (non-melanom, link direct studiu). Un articol din Jurnalul Internațional de Medicină Clinică (link direct studiu) a detaliat două studii de caz în care extractul de vinete a fost utilizat cu succes pentru a trata cancerele de piele non-melanomice.
3) Îmbunătățesc sănătatea oaselor
Vinetele sunt foarte bune pentru persoanele cu risc crescut de degradare osoasa și osteoporoză, întrucât ele conțin compuși fenolici (cei care le dau culoarea). Acești compuși au fost, de asemenea, legați de reducerea osteoporozei, de oase mai puternice și densitate minerală osoasă crescută la anumite populații. Vinetele conțin, de asemenea, cantități semnificative de fier și calciu, care sunt vitale pentru sănătatea oaselor și rezistența organismului, în general. (link direct studiu)
4) Ajută la prevenirea anemiei
O deficiență de fier poate fi foarte periculoasă pentru sănătatea generală și se poate manifesta ca anemie. Anemia se caracterizează prin dureri de cap (unele la nivel de migrenă), oboseală, slăbiciune, depresie și chiar defecțiuni cognitive. Consumul de alimente bogate în fier poate ajuta la combaterea anemiei, iar vinetele sunt astfel de alimente. Ele conțin, totodată, și cupru o altă componentă esențială a globulelor roșii, la fel ca fierul. Fără aceste două minerale, globulele roșii din organism nu pot funcționa normal.
5) Îmbunătățesc funcția creierului
Vinetele sunt surse minunate de fitonutrienți, despre care se crede că stimulează activitatea cognitivă și sănătatea mintală generală. Ei nu numai că se pot apăra împotriva activității radicalilor liberi, dar pot, de asemenea, să crească fluxul de sânge către creier. Fitonutrienții și potasiul acționează ca vasodilatatoare ajutând la lărgirea vaselor de sânge și furnizând mai mult sânge bogat în oxigen către creier. (link direct sursa informației)
6) Îmbunătățesc sănătatea inimii și sunt eficiente în diabet
Consumul de vinete reduce nivelul colesterolului LDL rău în organism și poate stimula absorbția colesterolului HDL bun. Or, reducerea nivelului de colesterol LDL poate preveni atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și ateroscleroza. În cele din urmă, bioflavonoidele din vinete sunt excelente pentru reducerea tensiunii arteriale, ceea ce reduce tensiunea și stresul asupra sistemului cardiovascular, îmbunătățind astfel sănătatea inimii tale (link direct studiu).
De asemenea, Asociația Americană de Diabet recomandă o dietă pe bază de vinete pentru gestionarea diabetului de tip 2, datorită conținutului lor ridicat de fibre și a cantităților reduse de carbohidrați solubili, care le face utile în reglarea activității glucozei și a insulinei în organism (link direct studiu).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.