"Efectul protector a fost demonstrat prin reacţii neutralizatoare folosind plasmă de la persoanele vaccinate cu Sputnik V şi EpiVacCorona care au dezvoltat anticorpi împotriva SARS-CoV-2", a informat Rospotrebnadzor pe contul său de Facebook.
"Plasma de la persoanele vaccinate a neutralizat eficient atât varianta britanică, cât şi coronavirusul în sine", a explicat agenţia federală rusă.
Rospotrebnadzor nu a precizat însă câte persoane au fost analizate în cadrul acestui studiu efectuat de Centrul Statal de Virologie şi Biotehnologie Vektor, care a dezvoltat şi vaccinul EpiVacCorona.
Luni, agenţia oficială TASS a informat că cel de-al doilea vaccin rusesc este eficient şi împotriva tulpinilor sud-africană şi braziliană, fără să ofere detalii.
Rusia a detectat înainte de Anul Nou prezenţa tulpinii britanice la un pacient, care deja a depăşi boala, potrivit agenţiei Interfax.
Sputnik V, eficiență de 91,6%
Centrul Vektor a izolat tulpina britanică în decembrie anul trecut şi a studiat această variantă de coronavirus.
Sputnik V a fost înregistrat în Rusia în august 2020 şi are o eficacitate de 91,6 %, potrivit analizelor interimare din faza a III-a a testelor clinice publicate în revista The Lancet. Criticat pentru a fi fost anunţat anul trecut de preşedintele rus, Vladimir Putin, fără să fi trecut toate testele, vaccinul este în prezent înregistrat în 26 de ţări, notează Agerpres.
EpiVacCorona a încheiat testele clinice la sfârşitul lunii septembrie, iar în octombrie anul trecut a fost înregistrat în Rusia.
Luna trecută Rospotrebnadzor a informat mass-media ruse că cel de-al doilea vaccin are o eficacitate de 100%, fără să dea alte detalii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.