Vinul fiert este plin de beneficii pentru sănătate, dar evident, cu o condiție: să existe moderație.
De obicei servit cald și preparat cu vin roșu, citrice, cum ar fi portocalele și lămâile, și condimente pentru vin fiert, inclusiv scorțișoară, cuișoare, condimente, nucșoară, ghimbir, boabe de piper sau cardamom, vinul fiert este o tradiție de Crăciun încă din secolul al II-lea și se crede că are origini romane.
"Când vine sezonul festiv, nu este nimic mai bun decât un pahar condimentat, încălzitor al acestui vin fiert", spune Jamie Oliver, care prezintă rețeta sa de vin fiert și secretele care fac acestă băutură absolut delicioasă.
Vin fiert - Ingrediente
- 2 clementine
- 1 lămâie
- 1 lămâie verde
- 200 g de zahăr pudră
- 6 cuișoare întregi
- 1 baton de scorțișoară
- 3 frunze proaspete de dafin
- 1 nucșoară întreagă, pentru a fi rasă
- 1 păstaie de vanilie
- 2 sticle de vin roșu
- 2 anason stelat
Vin fiert - mod de preparare
Se curăță secțiuni mari de coajă de la clementine, lămâi și lime cu ajutorul unui aparat de curățat.
Puneți zahărul într-o cratiță mare la foc mediu, adăugați bucățile de coajă și stoarceți sucul de clementine.
Adăugați cuișoarele, batonul de scorțișoară, frunzele de dafin și aproximativ 10 până la 12 răzătoare de nucșoară. Se taie în două păstaia de vanilie pe lungime și se adaugă în cratiță, apoi se amestecă cu vin roșu cât să acopere zahărul.
Se lasă să fiarbă până când zahărul s-a dizolvat complet în vinul roșu, apoi se aduce la fierbere. Se menține la fierbere timp de 4-5 minute sau până când se obține un sirop frumos și gros. Motivul pentru care fac acest lucru mai întâi este acela de a crea o bază de aromă minunată, făcând ca zahărul și condimentele să se infuzeze și să se amestece bine cu vinul. Este important să faceți mai întâi o bază de sirop pentru că trebuie să fie destul de fierbinte, iar dacă faceți acest lucru cu ambele sticle de vin înăuntru, veți arde alcoolul.
Când siropul este gata, reduceți focul la mic și adăugați anasonul stelat și restul de vin. Încălziți ușor vinul și, după aproximativ 5 minute, când este cald și delicios, puneți-l în pahare termorezistente și serviți.
Pe lângă factorul de bine pe care îl aduce o ceașcă de vin fiert condimentat, băutura are și o serie de beneficii pentru sănătate.
Printre beneficiile vinului fiert menționăm:
- Reducerea bolilor cardiovasculare
- Reducerea osteoporozei
- Încetinirea îmbătrânirii
- Stimularea creierului
- Învingerea răcelilor
- Detoxifiere
- Combaterea inflamațiilor
- Îmbunătățirea sănătății intestinelor.
VEZI ȘI:
Cozonac, rețetă. Sorin Bontea, secretul care-l face fraged și pufos. Unde ai greșit până acum
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.