Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Warwick arată că după nașterea primului copil, timp de până la 6 ani, programul de somn al mamei și al tatălui nu revine la normal, adică la cum era înainte de sarcină.
În lucrarea intitulată „Efectele pe termen lung ale sarcinii și nașterii asupra satisfacției date de somn somnului asupra părinților la primul copil sau a părinților experimentați", o colaborare cu Institutul German pentru Cercetare Economică și Universitatea din Virginia de Vest, oamenii de știință au studiat somnul a 4.659 de părinți care au avut copil, între anii 2008 și 2015.
În primele trei luni, mamele cele mai afectate
De-a lungul acestei perioade, la fiecare consultație anuală părinții au dat detalii și despre somnul lor. În primele 3 luni după naștere, mamele au dormit în medie cu 1 oră mai puțin decât înainte de sarcină, în timp ce durata de somn a tatălui a scăzut cu doar aproximativ 15 minute.
Dr. Sakari Lemola, de la Departamentul de Psihologie de la Universitatea din Warwick, a comentat: „Femeile tind să experimenteze mai multe întreruperi ale somnului decât bărbații după nașterea unui copil, din cauza faptului că mamele sunt mai des în rolul de îngrijitor primar decât tații".
În următorii ani, diferența scade
Cu toate acestea, atunci când copiii au ajuns la vârsta de 4-6 ani, durata somnului era încă cu aproximativ 20 de minute mai scurtă la mame și cu 15 minute mai scurtă la tați, comparativ cu durata somnului lor înainte de sarcină. Un timp similar a fost observat și pentru satisfacția dată de odihnă.
Efectele asupra somnului au fost mai pronunțate la perechile care erau pentru prima dată părinți în comparație cu părinții cu experiență (la al doilea sau al treilea copil). În primele 6 luni post-partum, efectele asupra somnului au fost, de asemenea, mai puternice la mamele care alăptau comparativ cu mamele care hrăneau copilașii cu biberonul.
Veniturile mai mari per gospodărie și factorii psihosociali, cum ar fi faptul că vorbim despre o pereche cu un copil față de un părinte singur, nu păreau să protejeze împotriva acestor schimbări în tiparul de somn după naștere.
Dr. Sakari Lemola a explicat, într-un material dat publicității de Universitatea Warwick, că „în timp ce copiii sunt o imensă bucurie pentru majoritatea părinților, este posibil ca solicitările și responsabilitățile asociate cu rolul de părinte să conducă la un somn mai scurt și la o scădere a calității somnului până la 6 ani după nașterea primului copil".
Studiul, publicat în jurnalul Oxford Academic – Sleep, poate fi consultat integral AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.