Victor Costache, Floreasca. Ministrul Sănătății a susținut marți, 7 ianuarie, o conferință de presă în care a prezentat concluziile anchetei derulate de instituție la Spitalul Floreasca privind cazul pacientei care a ars pe masa de operație.
Victor Costache a afirmat că biocidul folosit în cazul pacientei care a ars la Spitalul Floreasca este avizat pentru folosire în cazul dezinfecției mâinilor, nu al pacienților. Acesta a mai precizat că există proceduri operabile aprobate la scară largă în România privind dezinfectanția tegumentelor, când se folosește un produs, când altul.
”Biocidul este avizat şi este conceput să fie folosit numai pentru dezinfecţia chirurgicală a mâinilor echipei operatorii şi nu pentru dezinfecţia pacienţilor. (...) S-a ignorat o procedură care este adoptată la scară largă la nivel naţional (...), procedura de dezinfecţie a tegumentelor, în care se foloseşte în primă instanţă betadina şi în cazul pacienţilor alergici la iod se foloseşte gluconatul de clorhexidină. (...) S-a subdiagnosticat sau s-a diagnosticat greşit această alergie la iod, nu există niciun element care să indice alergia la iod a pacientei şi, practic, în ambele intervenţii chirurgicale a fost folosită această substanţă pe bază de etanol (...) cu un risc combustional major. (...) În acest context de risc combustional major şi de biocid utilizat greşit se foloseşte bisturiu electric şi astfel ajungem la acest eveniment deosebit de grav”, a declarat Victor Costache.
Victor Costache, Floreasca. Nu s-a intervenit cu medicii de gardă
Acesta a mai zis că în cazul pacientei s-a preferat intervenția cu un medic rezident și cu un doctor adus de acasă, nu cu echipa de medici primari de gardă. Costache a mai precizat că rezidenții, în astfel de intervenții, trebuie să fie supravegheați de medicul îndrumător, ceea ce nu s-a întâmplat. Întrebat de ce s-a intervenit cu un rezident și cu un medic adus de acasă în cndițiile în care existau specialiști de gardă, Victor Costache a afirmat: ”Din ce știm, aceasta se datorează dispoziției șefului de secție”.
”Ne întrebăm de ce acest accident nu a fost anunțat din timp”, a adăugat ministrul Sănătății. El a subliniat că tot ce ține de folosirea biocidelor - substanțelor de dezinfecție - ”face parte din abecedarul Chirurgiei. Aceste biocide sunt substanțe care pot fi periculoase când nu sunt utilizate corespunzător”.
Ministrul a precizat că, din datele pe care le dețin, Mircea Beuran ar fi folosit biocid și în cazul altor pacienți, zeci de pacienți, dar și că a retrimis Corpul de Control la Floreasca. ”În spital existau cantitățile necesară de betadină, erau toți biocizii necesari”, a afirmat ministrul, întrebat de jurnaliști.
”M-a șocat întregul eveniment și faptul că s-a pierdut un pacient datorită acestei erori care, vedeți pleacă de la abecedarul chirugical”, a mai declarat acesta.
Floreasca, spital. Mircea Beuran, demis din Comisa de Chirurgie a Ministerului
Ministrul a mai precizat că medicul Mircea Beuran a fost demis din funcţia de preşedinte al Comisiei de Chirurgie Generală a Ministerului Sănătăţii: "Domnul profesor Beuran a fost demis ieri de către domnul manager, iar noi l-am demis din funcţia de preşedinte al Comisiei Ministerului Sănătăţii de Chirurgie generală".
Prezentă la conferință, Mioara Comana de la Inspecția de Stat, din cadrul Ministerului Sănătății, a declarat că toată echipa operatorie a fost penalizată, de la asistentă, rezident, anestezist până la chirurgii implicați, mai puțin o rezidentă de un an care doar viziona.
”Este vorba despre o neregulă - despre încălcarea unui protocol preoperatoriu. Acolo este specificat foarte clar cine efectuează aseptizarea câmpului, medicul operator, cu o cantitate de maximum 50 de mililitri dată în trei etape şi, atenţie, în acea procedură scrie foarte clar că trebuie să fie foarte atenţi la alergiile la iod. După imaginile video la care am avut un minim acces, acolo a fost vorba despre o cantitate enorm de mare - în jur de 200 de mililitri pe puţin - care s-a folosit într-o singură etapă. Adică, s-a dat puţin pe corpul pacientului, după care s-a luat o tăviţă renală, s-a turnat toată cantitatea, care evident, s-a dus de jur împrejur. (...) În referatele domnului profesor de obicei apare produsul incriminat ca folosit în mod normal. Betadina în cantităţi foarte mici, clorhexidină nu am văzut. (...) În referatele domnului profesor apare produsul incriminat ca folosit în mod normal. (...) Și am verificat balanța pe un an întreg”, susține Mioara Comana.
Floreasca, spital. O altă pacientă arsă
Conducerea Ministerului Sănătății deține informații că o altă pacientă a medicului Mircea Beuran ar fi suferit arsuri de la același biocid (substanță dezinfectantă). ”De-asta continuăm să investigăm și rugăm toți pacienții care au suferit astfel de arsuri să le semnaleze. Avem și noi această informație (n. r. că ar mai fie existat o pacientă ce ar fi suferit arsuri de la același biocid), de aceea investigăm în continuare. (...) Pacienta este viață. A fost un eveniment de mai mică amploare, dar nu vreau să speculez”, a precizat Victor Costache.
Floreasca, spital. Despre protestul medicilor
Managerul Spitalului Floreasca, Ionuţ Negoi, a afirmat că neacordarea îngrijirilor medicale constituie ”un lucru grav”. Acesta a subliniat că personalul medical din Floreasca au anunţat luni că întrerup activitatea și asigură doar urgenţe. ”Este vorba de o scrisoare de protest, nu de un protest. (...) Nu am avut cunoştinţă de vreun medic care a refuzat să opereze şi nu mi-a fost semnalat de vreun pacient că nu i-a fost acordat tratamentul", a explicat Ionuţ Negoi.
Floreasca, spital. Din nou control
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că a fost retrimis Corpul de Control la Spitalul Floreasca ”având în vedere și niște zone gri din raportul preliminar”. ”Urmează ca, în funcţie de noul raport, să avem şi alte măsuri administrative. Tot ce înseamnă circuitul epidemiologic, substanţe folosite, tot ce înseamnă circuitul pacientului, tot ce înseamnă intervenţia în echipa operatorie", a afirmat Tătaru.
Comunicatul de presă al Ministerului Sănătății privind cazul Floreasca
După conferința de presă, Ministerul Sănătății a dat un comunicat în care a precizat următoarele:
* ”A existat un lanț de erori în acest caz. Au fost încălcate proceduri și protocoale. Este regretabil ce s-a întâmplat. Am luat decizia de a continua controlul și am trimis corpul de control din nou la spital deorece există suspiciuni în ceea ce privește și alte cazuri. Managementul unității sanitare a decis revocarea din funcția de șef de secție a prof. dr. Beuran Mircea și conducerea ministerului a decis demitarea acestuia din funcția de șef a Comisiei de specialitate din cadrul MS”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.