Victor Costache, coronavirus: Termoscanerele sunt mai puțin eficace decât în alte patologii

Dana Lascu |
Data publicării:
Aeroporturile din Indonezia au deja astfel de scannere termice care văd imediat dacă o persoană are temperatura mai mare de 38 de grade. Foto: antaranews.com
Aeroporturile din Indonezia au deja astfel de scannere termice care văd imediat dacă o persoană are temperatura mai mare de 38 de grade. Foto: antaranews.com

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că termoscanerele care ar urma să fie montate pe aeroporturi sunt necesare, dar sunt mai puțin eficace în cazul coronavirusului decât în alte patologii de același tip.

Ministrul Sănătății, dr Victor Costache, a explicat că în România trebuie să existe „măcar două-trei termoscanere la nivel național pe aeroporturile mari în perioadele care vor urma". Cu toate acestea, ministrul spune că aceste dispozitive nu sunt foarte eficiente în această patologie pentru că simptomele se manifestă la câteva zile după infectare.

„Din păcate, termoscanerele nu sunt foarte eficace. În această infecție cu coronavirus - pacienții sunt afebrili în primele zile și pot avea chiar o formă avansată. În primele zile pacienții au o formă de pneumonie interstițială, dar care nu se manifestă clinic. Termoscanerele sunt mai puțin eficace ca în alte patologii de același tip. Termoscanerele erau eficace, de exemplu, în SARS", a spus dr Victor Costache.

Termoscanerele, investiție eficientă pe termen lung

Dacă aceste dispozitive vor fi montate pe aeroporturile românești internaționale, ele vor fi utile pe termen lung.

„Cred că în România trebuie să existe măcar două-trei termoscanere la nivel național pe aeroporturile mari în perioadele care vor urma. Probabil nu este singurul virus de acest tip cu care populația din țara noastră se va lovi în perioada care va urma, în anii care urmează", a arătat Costache.

Ministrul Sănătății a adăugat că, pentru a fi pregătii să acționăm în astfel de cazuri, a decis ca la nivel național să se facă achiziții suplimentare de ventilatoare speciale pentru afectările respiratorii (plămâni artificial) în fiecare spital județean și în centrele de boli infecțioase.

Măsurile sunt absolut necesare întrucât, spune dr Victor Costache, în mod special când vine vorba de coronavirusuri, deoarece „acest tip de virus, după mai multe cicluri umane", poate să devină „mai patogen de la o lună la alta".

„Nu avem niciun caz confirmat de coronavirus în țara noastră. Am avut mai multe suspiciuni, dar suntem pregătiți în caz că apare vreunul. Facem un apel la calm", a subliniat Victor Costache.

Mâine, Departamentul pentru Situații de Urgență va avea o reuniune extraordinară pe tema coronavirusului, la care va participa și Nelu Tătaru, secretar de stat din Ministerul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel