Viața ca ambivert: echilibrul între introvert și extrovert. Cum ne influențează personalitatea interacțiunile sociale

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
ambivert Foto: Freepik
ambivert Foto: Freepik

Explorarea personalității ambivertite poate aduce un plus de înțelegere asupra nevoilor sociale și strategii eficiente pentru a naviga în relațiile interumane.

Vezi și: Dietele low-carb: între beneficii și deficiențe nutriționale. Cum influențează aportul scăzut de carbohidrați starea de sănătate

Persoanele au ritmuri sociale unice, introvertiții prosperând în singurătate, iar extrovertiții având nevoie de socializare. Introvertiții se dezvoltă în spații liniștite și se pot simți suprasolicitați senzorial atunci când sunt expuși la prea multă socializare. Extrovertiții, pe de altă parte, se bucură de socializare și se simt plini de energie după ce petrec timp la petreceri și în grupuri mari.

Cu toate acestea, există un alt tip de personalitate care este adesea trecut cu vederea: extrovertitul introvertit, cunoscut și sub numele de ambivert. Acest tip are un echilibru delicat între trăsăturile introvertite și cele extrovertite, și se confruntă cu provocări și au nevoie de sfaturi pentru a prospera.

Înțelegerea și acceptarea acestui tip de personalitate îi poate ajuta pe indivizi să navigheze printre nevoile lor sociale unice și să se dezvolte în mediile lor sociale unice.

Conceptul de introversie și extroversie a apărut inițial ca idee a lui Carl Jung. Introversia, adesea denumită extroversie scăzută, necesită relații sociale, dar și singurătate. Extrovertiții au nevoie de mai mult de la relațiile sociale și sunt mai puțin predispuși la suprastimulare și epuizare.

Cu toate acestea, nicio persoană nu este pur introvertită sau extrovertită și există persoane care au părți egale din ambele, cum ar fi introvertitul extrovertit. Acest concept subliniază importanța înțelegerii și echilibrării introversiei și extroversiei în relațiile personale.

Un introvertit extrovertit se poate simți copleșit de stimularea socială excesivă, chiar dacă planifică o petrecere. Aceste indicii inițiale pot să nu fie exacte, dar se pot baza pe diverse scenarii.

Citește și: Stilul de viață sănătos reduce impactul diabetului asupra creierului. Diabetul de tip 2 și vârsta reală a creierului tău

Foto: Freepik

Prietenii vă pot recunoaște pentru că organizați o petrecere grozavă, dar vă retrageți și sunteți tăcuți după aceea. Vă place să aduceți oamenii împreună, dar aveți nevoie să vă reîncărcați odată ce bateria socială este epuizată. Ai poftă de companie, dar ai nevoie și de liniște.

Supraexpunerea socială te poate neliniști, deoarece s-ar putea să nu te simți confortabil să preiei conducerea unui proiect. Este posibil să fiți dornic să ajutați un prieten, dar să preferați să rezolvați problemele personale în privat. Aceste semne pot indica un extrovertit introvertit sau un tip de personalitate ambivert.

A fi un introvertit extrovertit poate fi o provocare din cauza naturii lor duale, adesea ignorată. Oamenii îi pot înțelege greșit, considerând nevoia lor de a petrece timp singuri și liniștiți ca fiind superficiali. Se pot lupta să mențină relații profunde în persoană, dar își pot lăsa mesajele deschise timp de săptămâni.

Pentru a depăși această situație, acceptarea de sine este crucială. Recunoașterea faptului că sunteți un amestec natural de introversie și extroversie este esențială. Este esențial să vă respectați adevărul și ritmurile sociale, precum și să vă exprimați nevoile.

Pentru a prospera ca introvertit extrovertit, este esențial să dețineți ceea ce vă face să vă simțiți confortabil. Creați un jurnal și notați activitățile care vă fac plăcere, cum ar fi organizarea de petreceri, împrietenirea cu noi prieteni sau conducerea unor proiecte majore la serviciu. Apoi, scrieți despre ceea ce aveți nevoie pentru a vă reîncărca, cum ar fi un plan specific de îngrijire ulterioară. Acest lucru vă va ajuta să vă înțelegeți nevoile de introvertit-extrovertit și să folosiți această hartă ca un instrument de comunicare.

Atunci când faceți planuri, consultați această listă pentru a evita suprarezervarea și reprogramarea. Dacă ideile dvs. de găzduire sunt prea ambițioase, încredințați unui prieten să împartă sarcinile cu dvs. Dacă cineva se simte rănit de comunicarea și echilibrul tău, vorbește sincer și explică-i că aceasta este o parte esențială a personalității tale.

Viața în gri poate fi colorată, iar a învăța mai multe despre personalitatea și ritmurile tale sociale te poate pregăti pentru succes în relații. Dacă întâmpinați fricțiuni și neînțelegeri în rândul celor dragi, fiți deschis la educare și explicații.

De asemenea, este important să vă optimizați obiceiurile sociale pentru a economisi energie, a respecta timpul celorlalți și a crea relații simbiotice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel