Semnul de pe limbă și din ochi că ai probleme cu bila. Cele 10 semne surprinzătoare că ai probleme cu vezica biliară

vezica biliara - Foto: Freepick
vezica biliara - Foto: Freepick

Cele 10 semne surprinzătoare care indică faptul că ai probleme cu vezica biliară.

Vezica biliară este un organ mic, în formă de pară, care stochează și eliberează bila. Bila este lichidul pe care ficatul îl produce și care ajută la digerarea grăsimilor din alimentele pe care le consumați.

Vezica biliară se află în partea superioară dreaptă a abdomenului, chiar sub ficat.

Înainte de a începe să mâncați, vezica biliară este plină de bilă. Când începeți să mâncați, vezica biliară primește semnale pentru a se contracta și a stoarce bila stocată prin tractul biliar.

În cele din urmă, bila ajunge în cel mai mare canal biliar, canalul biliar comun. Bila trece prin canalul biliar comun în duoden, prima parte a intestinului subțire, unde se amestecă cu alimentele care așteaptă să fie digerate. După ce mâncați, vezica biliară este goală și seamănă cu un balon dezumflat, așteptând să fie umplută din nou.

Semnele care indică faptul că ai probleme cu vezica biliară

Ochii sau pielea galbenă

Icterul este cel mai cunoscut și mai vizibil simptom al problemelor vezicii biliare. Această afecțiune face ca pielea și albul ochilor să capete o culoare gălbuie palidă.

Icterul este cauzat de acumularea de bilirubină, o substanță galbenă care se găsește în bilă, produsă atunci când organismul elimină celulele roșii moarte din sânge.

În mod obișnuit, ficatul descompune și elimină bilirubina din organism ca deșeu. Dar anumite boli ale vezicii biliare, ficatului și pancreasului împiedică excreția bilirubinei, provocând o acumulare toxică a substanței în sânge.

În plus, calculii biliari și anumite creșteri și infecții ale vezicii biliare pot provoca icter prin blocarea fluxului de bilă.

Icterul poate fi un simptom al altor afecțiuni de sănătate minore și mai grave, inclusiv al anemiei și hepatitei.

Urină închisă la culoare sau scaun de culoarea lutului

Acumularea de bilirubină în organism, cauzată de canalele biliare blocate, nu decolorează doar pielea și ochii.

Un semn caracteristic al problemelor cu vezica biliară este scaunul de culoarea lutului. Acest lucru se cauzează faptului că sărurile din bilă transformă culoarea scaunului în maro.

Dacă bila este reținută în vezica biliară sau în canalele biliare, aceste săruri nu ajung niciodată în intestine, iar scaunul ajunge să fie de culoare deschisă.

Problemele vezicii biliare pot duce, de asemenea, la un scaun gras și deosebit de urât mirositor din cauza lipsei bilei, care ajunge în intestine pentru a descompune grăsimile din alimente.

Mai mult, persoanele cu vezicule biliare nesănătoase pot avea urină închisă la culoare, care este maro închis sau portocalie, din cauza unei acumulări de bilirubină în organism.

Împreună cu durerile abdominale și icterul, modificările de culoare ale urinei sau scaunului sunt principalele simptome ale calculilor biliari și ale altor boli ale vezicii biliare.

Urina închisă la culoare este, de asemenea, cauzată de deshidratare, probleme hepatice sau infecții, așa că, în lipsa celorlalte simptome, s-ar putea să nu fie un semn de boală a vezicii biliare.

Diaree cronică

Deoarece deșeurile din alimentele digerate sunt excretate din organism sub formă de caca, nu este surprinzător faptul că orice lucru care afectează bila va afecta și caca. Mulți oameni cu vezica biliară proastă se confruntă cu diaree cronică, fiind nevoiți să meargă la baie de până la 10 ori pe zi, luni la rând.

Calculii biliari cauzează inflamații și cicatrizări ale vezicii biliare care se agravează după ce mâncați. Din acest motiv, persoanele cu calculi biliari și alte probleme cronice ale vezicii biliare pot observa că diareea este mai frecventă după ce mănâncă. Acest lucru poate determina persoanele cu probleme la vezica biliară să evite mâncarea pentru a evita acest simptom.

Febră sau frisoane bruște

Unele persoane cu probleme ale vezicii biliare raportează, de asemenea, că au febră sau frisoane. Febra este asociată cu o infecție a vezicii biliare, care poate fi gravă sau chiar amenințătoare de viață. Atunci când calculii biliari blochează canalul biliar și determină acumularea bilei, acest lucru poate duce la umflarea vezicii biliare.

Pe lângă faptul că provoacă durere și alte simptome, inflamația vezicii biliare vă face mai susceptibili la infecții.

Lăsată netratată, infecția vezicii biliare se poate răspândi la alte țesuturi și poate provoca complicații grave, cum ar fi perforarea sau divizarea țesutului vezicii biliare.

Greață și vărsături

Aceste simptome sunt deosebit de frecvente după ce mănânci o masă mare sau cu multe grăsimi. Problemele vezicii biliare provoacă vărsături și greață în câteva moduri.

Întreruperea fluxului de bilă împiedică organismul să digere corect alimentele și vă poate provoca o stare de rău la stomac. Uneori, oamenii confundă problemele digestive legate de bolile vezicii biliare cu probleme mai puțin grave, cum ar fi intoxicațiile alimentare.

Balonare și gaze

O vezică biliară disfuncțională încetinește procesul digestiv, făcându-vă să vă simțiți sătul pentru mult mai mult timp decât ați face-o în mod normal. Chiar dacă nu ați mâncat sau ați mâncat doar o cantitate mică, este posibil să vă simțiți plin.

Durerea abdominală cauzată de problemele vezicii biliare rezultă, de obicei, din umflarea, inflamația și rigiditatea crescută a organului. Acest lucru vă poate face să vă simțiți balonat sau pur și simplu inconfortabil în general.

Balonarea poate apărea pentru că unele persoane cu afecțiuni ale vezicii biliare raportează, de asemenea, că au gaze. Acest lucru se poate cauza faptului că organismul încearcă să elibereze o parte din presiunea din abdomen prin gaze. Dacă aceste simptome nu dispar în timp sau se înrăutățesc atunci când mâncați, ar putea merita să excludeți problemele legate de vezica biliară.

Refluxul acid și arsurile la stomac

Arsurile la stomac și refluxul acid nu sunt la fel de frecvente ca durerile abdominale și unele alte simptome ale problemelor vezicii biliare.

Arsurile la stomac sunt cauzate de acidul gastric care urcă în esofag, rezultând o senzație de arsură în piept. Milioane de oameni se confruntă cu arsuri la stomac în fiecare zi și, de cele mai multe ori, este doar un semn că au mâncat prea multă mâncare picantă sau acidă.

Uneori, însă, arsurile la stomac pot fi un indiciu al unei probleme mai grave, cum ar fi boala vezicii biliare. Dacă vă confruntați cu arsuri la stomac pentru prima dată sau aveți o creștere bruscă a simptomelor de arsuri la stomac, acest lucru ar putea fi legat de boala vezicii biliare.

Pierderea poftei de mâncare sau pierderea în greutate

Problemele legate de vezica biliară pot provoca, de asemenea, o pierdere semnificativă în greutate.

Mai multe simptome ale afecțiunilor vezicii biliare, inclusiv diareea cronică și vărsăturile, pot cauza în mod direct pierderea în greutate. Alte simptome, cum ar fi greața, balonarea, arsurile la stomac și indigestia, îi fac pe oameni să fie mai predispuși să evite cu totul mâncarea. Iar faptul că aceste simptome sunt frecvent declanșate sau agravate de mâncat înrăutățește situația.

Respirație urât mirositoare

Multe lucruri pot cauza respirația urât mirositoare: o masă cu mult usturoi, fumatul sau neglijarea rutinei de sănătate dentară. Dar dacă aveți o respirație urât mirositoare persistentă, fără o cauză evidentă, ar putea fi un semn de ceva mai grav. Atunci când vezica biliară nu funcționează normal sau dacă calculii biliari cauzează blocarea canalelor biliare, este posibil să aveți o respirație urât mirositoare care nu se ameliorează cu timpul sau cu schimbarea obiceiurilor.

Respirația urât mirositoare legată de problemele vezicii biliare este descrisă de obicei ca mirosind a sulf sau a ouă stricate. În plus față de miros, este posibil să aveți și un gust acru în gură de care nu puteți scăpa.

Respirația urât mirositoare poate fi însoțită de o limbă de culoare galbenă. În general, limbile acoperite de o peliculă galben deschis sunt inofensive, dar pot indica probleme ale vezicii biliare sau ale ficatului cauzate de o acumulare de bilă.

Mâncărime a pielii

Dar un simptom surprinzător de comun al problemelor vezicii biliare este mâncărimea intensă și incontrolabilă.

Deși cauza exactă a mâncărimilor legate de vezica biliară este necunoscută, este probabil să se datoreze, cel puțin parțial, unei acumulări de săruri biliare în organism.

Mâncărimea asociată cu boala vezicii biliare este mult mai severă decât cea pe care o resimțiți în cazul unei mușcături de insecte.

În multe cazuri, mâncărimea este atât de debilitantă încât poate fi nevoie de medicamente pentru a trece ziua.Majoritatea pacienților cu icter legat de calculi biliari au raportat o mâncărime severă și persistentă.

Blocajul calculilor biliari în canalele biliare a fost asociat cu mâncărimi în palmele mâinilor și tălpile picioarelor. Căldura poate înrăutăți mâncărimea, iar unele persoane raportează că simptomul este mai rău noaptea, potrivit Medical News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel