Vezica biliară, probleme. Constipația, culoarea scaunului, durerile, semnele care îți arată că nu funcționează corect

Monika Baciu |
Data publicării:
vezica biliara - FOTO: Freepik@medipic
vezica biliara - FOTO: Freepik@medipic

Vezica biliară, aflată sub ficat, este responsabilă pentru stocarea și eliberarea bilei, un lichid esențial în digestia grăsimilor. Problemele cu vezica biliară pot fi semnalate prin diverse simptome, de la modificări ale culorii scaunului la dureri abdominale și mâncărimi ale pielii.

Vezica biliară este un organ mic, în formă de pară, situat sub ficat, în partea dreaptă a abdomenului. Funcția sa principală este de a stoca și concentra bilă, un lichid produs de ficat, care este esențial pentru digestia grăsimilor.

Atunci când mâncăm, vezica biliară eliberează bilă în intestinul subțire pentru a ajuta la descompunerea și absorbția grăsimilor din alimente. Vezica biliară acționează ca un rezervor temporar pentru bilă și ajută la reglarea fluxului de bilă în sistemul digestiv.

Vezica biliară, semne și simptome că nu funcționează corect

Problemele cu vezica biliară pot apărea atunci când bilă se cristalizează și formează calculi biliari, care pot bloca canalele biliare sau provoca dureri intense. Aceste probleme pot necesita tratament medical sau chiar îndepărtarea vezicii biliare în anumite cazuri.

Vezica biliară este un organ important în procesul de digestie și, deși poate fi eliminată chirurgical, lipsa sa poate afecta modul în care corpul reglează bilă și digeră grăsimile.

Dr. Eric Berg oferă un ”indiciu foarte bun” că ceva nu este în regulă cu vezica biliară.

Vezi și: De ce să adaugi unt în cafea. Trucul antiglonț care conferă cremozitate și te menține sătul. Efectul nebănuit asupra sănătății

Vezica biliară, un organ mic, dar esențial, ar putea emite semnale că organismul tău are nevoie de ajutor. Doctorul chiropractician Eric Berg, specialist în pierderea în greutate prin metode nutriționale și naturale, numește vezica biliară ”eroul necunoscut al sistemului digestiv” și subliniază importanța acordată acestui organ într-un videoclip postat pe canalul său de YouTube.

Acest organ în formă de pară stochează bilă, care este crucială pentru digestia grăsimilor.

”Atunci când mâncați alimente grase, vezica biliară eliberează bilă stocată în intestinul subțire. Acest proces ajută la emulsionarea grăsimilor, astfel încât acestea să poată fi digerate mai ușor”,a spus dr. Eric Berg.

Vezica biliară controlează câtă bilă este eliberată în intestin, dar dacă este prea multă sau prea puțină, pot apărea probleme.

Cele mai multe semne ale problemelor cu vezica biliară sunt simptome ale unei deficiențe de bilă.

Dr. Berg spune că pot apărea probleme atunci când consistența sau textura bilei se transformă într-un mâl, care provoacă formarea de calculi biliari.

Calculii biliari creează blocaje în corp, ducând la o deficiență de bilă.

”Un calcul biliar este un concreționat super concentrat de colesterol”, a mai spus medicul

El menționează că următoarele semne pot apărea dacă există ceva în neregulă cu vezica biliară, inclusiv culoarea scaunului.

Vezi și: Cancer la sân, descoperit întâmplător cu ajutorul unei plăcinte: Pare atât de ridicol. A fost un șoc!

Culoarea scaunului

Un indiciu foarte bun pentru a ști că nu aveți suficientă bilă este să vă uitați la scaun.

Dr. Berg spune că scaunul ”ar trebui să fie maro”, dar dacă devine deschis sau gri în culoare, ar putea indica o insuficiență de bilă.

Scaun plutitor sau scufundător Dr. Berg spune și că scaunele care plutesc sunt un semn că organismul dumneavoastră nu digeră bine grăsimile, ceea ce ar putea sugera prezența calculilor biliari.

Pentru a remedia scaunele plutitoare, Dr. Berg recomandă să luați săruri de bilă purificate.

Consistența scaunului

Când există prea multă bilă, ceea ce se poate întâmpla dacă vezica biliară este îndepărtată, o persoană poate experimenta scaune moi, spune Dr. Berg.

Pot apărea diaree, scaune apoase și o urgență de a folosi toaleta, deoarece nu vă simțiți în controlul mișcărilor intestinale.

Durere

Când nu există suficientă bilă pentru a menține un calcul biliar subțire, mâlul ”blochează ceva”. În consecință, tuburile conductelor biliare se întind, dar dacă se întind prea mult, apare durerea viscerală. Dr. Berg spune că aceasta ”poate părea ca o durere profundă, o arsură sau o strângere sub coastele din partea dreaptă”.

Grețuri

Pe măsură ce tuburile conductelor biliare se întind prea mult pentru a accommoda calculii biliari, vă puteți simți rău, spune Dr. Berg.

Durere de gât

Există un nerv care este conectat la diafragmă și se întinde în partea dreaptă a gâtului, explică dr. Berg.

”Dacă există presiune asupra vezicii biliare, va exista presiune sub diafragmă și nervul frenic”, a mai spus dr. Berg.

Dr. Berg semnalează că acest lucru poate duce la dureri de gât.

Vezi și: Nutrientul cheie pentru inimă și creier. Reduce inflamația, tensiunea arterială și previne formarea cheagurilor de sânge

Durere în umăr

Durerea în partea dreaptă a gâtului poate duce la o strângere care împinge vertebrele din loc, comprimând nervul și ducând la dureri de umăr.

”Am văzut asta de atâtea ori în practică,” spune Dr. Berg, care menționează că să consulte frecvent un chiropractician pentru această zonă ar putea indica existența unei probleme subiacente, cum ar fi calculii biliari.

Mâncărime

Un alt simptom comun al deficienței de bilă este senzația de mâncărime pe tot corpul, în special noaptea, spune dr. Berg.

Urină

Dr. Berg avertizează și în legătură cu urina care are o culoare galben închis sau maro.

Icter

Un calcul biliar care blochează ficatul poate duce la icter, spune Dr. Berg. Icterul descrie când albul ochilor devine galben și pielea capătă o nuanță galbenă datorită acumulării de bilirubină.

Vărsături

”Gândiți-vă la asta, dacă aveți o blocare în conductele biliare, și aceasta se întoarce în ficat, vă veți simți rău”, a mai subliniat medicul.

Constipație

Deoarece excesul de bilă provoacă diaree, o deficiență de bilă va provoca constipație.

”Sursele problemelor vezicii biliare pot fi la fel de diverse ca oamenii pe care îi afectează”, a mai spus dr. Berg.

Factorii de risc includ factori hormonali, niveluri ridicate de insulină, deficiență de melatonină și calculi biliari. Dacă observați orice semne de probleme ale vezicii biliare, vă rugăm să vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel