„Cancerul, în tabloul mortalității și morbidității din țara noastră, ocupă locul al II-lea. România ocupă un nefericit ultim loc în Europa în ceea ce privește diverșii indicatori de prevalență, incidență, morbiditate și mortalitate, în special pentru cancerele de col uterin, cancerul mamar și cancerul bronhopulmonar. Nu numai că vom avea în vedere, ci am avut în vedere ca pe perioada de urgență și în aceste perioade declarate stări de alertă, măsurile financiare pe care le-am luat au fost acelea de creștere a accesibilității pacienților în special la serviciile de depistare precoce ale cancerelor. Astfel încât am reglementat posibilitatea suplimentării sumelor contractate cu casele de asigurări de sănătate pentru investigațiile paraclinice și de imagistică medicală, efectuate în regim ambulatoriu, nu numai pentru bolile oncologice, ci și pentru anumite boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice”, a anunțat Adela Cojan, la dezbaterea „Inovația medicală: acces, impact, schimbări”, organizată de DC Media Group.
Amplu program de screening
Aceste suplimentări au fost realizate prin acte adiționale de alocare de fonduri, după încheierea sau finalizarea contractului lunar, a specificat președintele CNAS. Ea a anunțat că de anul viitor, Programul Național de Cancer va fi extins astfel încât să cuprindă și alte capitole importante.
„Cheia, însă pentru gestionarea banilor alocați pentru depistarea precoce, tratamentul și monitorizarea pacienților oncologici, cheia constă (...) în programe de prevenție. Iată că sunt demersuri pe care noi de facem către finanțatorul principal, Ministerul Finanțelor Publice, astfel încât, încă o dată în țara noastră, așa cum se întâmplat în anul 2008, să avem un program amplu de screening, cel puțin câteva localizări de cancer cu incidențele și prevalențele cele mai mari și cu impact major în sănătatea publică, inclusiv prin alocarea acelor sume provenite din creșterea taxelor accizelor și impozitelor pe produse dăunătoare sănătății, bani care ar ajuta bugetul fondului Ministerului Sănătății pentru derularea acestor programe de screening, de depistare precoce a maladiei oncologice”, a explicat Adela Cojan.
Medicamente noi pentru pacienții cu cancer
Tot ea a spus că anul acesta suma alocată programelor naționale curative a fost de 6 miliarde de lei, din care 40% se duc pe strict pe decontarea medicamentelor și procedurilor medicale din cadrul programului național de oncologie. De asemenea, în lista de medicamente la care au acces pacienții români au fost adăugate deja 9 medicamente, iar alte 9 vor fi disponibile curând, întrucât s-au semnat contractele pentru ele.
„Am fost atenți și deschiși la toate propunerile, atât ale asociațiilor de pacienți, cât și cele ale producătorilor de medicamente care au venit cu molecule noi pe piață, astfel încât anul acesta pe lista de medicamente compensate și gratuite, pe lista gratuităților din program, că sunt medicamente gratuite, au fost introduse 4 medicamente noi care fac obiectul unor contracte cost-volum, și 5 medicamente care au decizie de includere necondiționată. De asemenea în perioada imediat următoare am semnat deja contractele, urmează să se introducă încă 6 medicamente noi, pentru care noi am încheiat deja contractele cu producătorii, și 3 medicamente cu includere necondiționată, dintre care unul este destinat terapiei genice”.
Ce alte programe curative vor fi extinse de anul viitor, aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.