Ventilator neonatal performant pentru o maternitate din București

Adisa Codruț |
Data publicării:
Tineri de la salvați Copiii România alergând la Semimaratonul București FOTO: Salvați Copiii România
Tineri de la salvați Copiii România alergând la Semimaratonul București FOTO: Salvați Copiii România

O echipă de la Salvați Copiii România a strâns circa 35.000 de euro în urma participării la București Half Marathon. Vor cumpăra un ventilator neonatal performant.

520 de alergători de la Salvați Copii România au strâns în urma participării la Semimaratonul București circa 35.000 de euro. Suma va fi donată sub forma unui ventilator neonatal performant care va salva viețile nou-născuților înainte de termen la Maternitatea Spitalului Universitar București.

La această maternitate vin pe lume anual aproximativ 400 de prematuri, dintre care o medie de 150 au greutăți și vârste de gestație foarte mici. Tot acolo ajung cazuri din toată țara pentru îngrijiri medicale avansate, ceea ce explică rata crescută de nașteri premature, de 13-14%, față de 8,4%, media națională, se arată într-un comunicat al Salvați Copiii România.

Câți prematuri se nasc în România, într-un an

„Orice nou-născut prematur cu greutatea sub 1.500-2.000 de grame are nevoie de un incubator, pentru prevenirea hipotermiei ce poate avea consecințe fatale. Din cauza imaturității pulmonare și cerebrale, prima respirație este întârziată sau absentă, iar oxigenarea se realizează deficitar în absența intervenției medicale; aparatele de ventilație asigură supraviețuirea din primele clipe de viață și conduc la reducerea complicațiilor și sechelelor tardive", explică Adriana Dan, medic primar neonatolog, șeful Secției de Neonatologie la Spitalul Universitar de Urgență București.

Conform celor mai recente date statistice oferite de Eurostat, peste 17.000 de prematuri se nasc anual în țara noastră.

În 2018, numărul de nașteri premature - 436, 2017 - 390 nașteri premature, 2016 - 369 de nașteri premature. Iar 261 de cazuri au avut nevoie de terapie intensivă – de subliniat că acești copii nu ar fi supraviețuit fără ajutorul echipamentelor medicale.

88 de maternități din țară dotate

„Prematurii intră într-o cursă pentru viață deloc ușoară, dar pe care o duc la capăt, dacă maternitățile au aparatură medicală vitală", explică Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

În ultimii șapte ani, Salvați Copiii România a investit în dotarea a 88 de maternități și secții de nou-născuți din 41 de județe ale țării cu 515 echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 42.000 de copii. În 2019, 115 de aparate vor ajunge la alte 49 de maternități, în valoare de peste 1.000.000 de euro.

Cât costă viața unui prematur

„Se estimează că îngrijirea unui prematur mic (sub 28 de săptămâni și sub 1000 g) costă aproximativ 1000 euro/zi, iar o zi de spitalizare în terapie intensivă neonatală este evaluată în SUA la 2000 – 3000 USD/pacient, în condițiile în care durata de spitalizare poate fi și de 2-3 luni", explică medicul Adriana Dan, potrivit comunicatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel