Infarctul miocardic este rezultatul unei blocări în una sau mai multe dintre arterele coronare. Un infarct apare de obicei atunci când o placă aterosclerotică (formată din depuneri de colestrol) dintr-una dintre arterele coronare se rupe. Ruptura provoacă formarea unui cheag de sânge în arteră, care va bloca vasul de sânge. Mușchiul inimii care este alimentat de artera blocată devine imediat ischemic (subalimentat cu oxigen), ceea ce, de obicei, duce la apariția durerilor în piept sau alte simptome alarmante. Cu excepția cazului în care blocajul este eliberat în câteva ore, mușchiul cardiac ischemic moare. Moartea unei părți din mușchiul inimii este un atac de cord.
Infarctul miocardic și accidentul vascular sunt principalele cauze de deces în România. Diagnosticat la timp, un pacient cu infarct are șanse MAJORE de a fi salvat și de a se recupera. Pentru asta, însă, trebuie să ajungă la spital în primele 4-6 ore de la debut.
Care sunt siptomele:
Experții de la cardioportal.ro avertizează că, dacă aveți oricare dintre următoarele simptome, este posibil să aveți un atac de cord:
- Durere brusc apărută în mijlocul pieptului (apăsare violentă, strângere, presiune sau strangulare); durerea poate ajunge în umeri, ambele brațe, la baza gâtului și/sau în mandibulă;
- Respirație greoaie și transpirații reci, paloare;
- Teamă (anxietate), palpitații (bătăi neregulate ale inimii) și greață.
„Dacă aceste simptome persistă mai mult de 15 minute, luați în considerare un infarct de miocard și sunați imediat la 112!", atrag atenția cardiologii de la Societatea Română de Cardiologie.
Infarctul, ca o loterie: Dacă ai noroc, trăiești!
Așa cum spuneam, mai multe vedete și politicieni au trecut prin această experiență nefastă. La unii de vină e stilul de viață agitat, la alții dieta nesănătoasă și obiceiurile proaste (gen fumatul). Cornelia Catanga, Florin „Busu" Busuioc, Cristi Borcea, Mihai Tudose, Cătălin Botezatu, Jean Paler, Nicu Alifantis au avut norocul de a supraviețui unui infarct, care pentru fostul deputat PRM Vlad Hogea, fostul politician PSD arădean Francisc Mandek și pentru Vasile Călini, consilier local PSD din Slatina, a fost fatal. Viața lor a depins de fapt de cât de repede au ajuns la spital! Pentru că dacă se pierde acea fereastră de 4-6 ore, șansele de recuperare sunt minime.
Vedetele care au supraviețuit unui infarct
Cornelia Catanga: Celebra cântăreață a recunoscut, recent, într-un interviu că duce o viață nu tocmai ordonată. Ea spunea că mănncă mai mult noaptea, și că a slăbit foarte mult de durere că fiul ei și al lui Aurel Pădureanu, pe nume Alexandru, a decis să se stabilească în America, alături de viitoarea sa soție. Ea este internată de aseară la Spitalul de Urgență Florească unde a fost operată și i s-a montat un stent. Duminică seara soțul ei a chemat imediat Ambulanța când a văzut că are probleme de respirație și că acuză durere în piept.
Florin „Busu" Busuioc: Anul trecut, în noiembrie, după un spectacol susținut pe scena Filarmonicii Oltenia din Craiova, actorul Florin „Busu" Busuioc, a suferit în urmă un infarct miocardic masiv. A fost dus de urgență la Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Craiova, unde i s-a montat un stent, apoi a fost transferat la Institutului de Boli Cardiovasculare CC Iliescu din București, unde a fost din nou operat, după ce a făcut un șoc cardiogen. Busu recunoscuse și el într-un interviu că își „sabota" sănătatea, având un stil de viață extrem de intens și de agitat, la care se adaugă faptul că fuma și că era supraponderal.
Cristian Borcea – Fostul preşedinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, e cardiac cunoscut. El a făcut două operații pe cord deschis, are patru stenturi montate și poate oricând să facă un nou infarct. Ultima dată a ajuns la spital în aprilie. Fostul acționar al clubului de fotbal Dinamo, care execută o pedeapsă la Inchisoarea Rahova, a fost atunci internat, sub pază, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, la Secția de cardiologie vasculară, de la Spitalul Penitenciar Rahova.
Mihai Tudose: Fostul premier și actual vicepreședinte al Pro România, a văzut moartea cu ochii chiar în ziua când urmau să fie anunțate listele de candidați la europarlamentare. Norocul lui a fost că fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a observat că nu-i e bine și a chemat urgent ambulanța. A fost dus la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu unde i s-a montat un stent. S-a recuperat rapid, dar va trebui să renunțe la obiceiurile proaste, Mihai Tudose fiind cunoscut ca un fumător înrăit. „Fumatul și cafeaua vor deveni un lux, așa, din Paște în Crăciun. Recunosc că eram un fumător înrăit", spunea, la momentul respectiv, Mihai Tudose.
Nicu Alifantis: Puțină lume știe dar cunoscutul cantautor Nicu Alifantis a supraviețuit unui infarct în 1997. El a povestit într-un interviu că „volumul de poezie a apărut în '97. În acelaşi an, eu am făcut infarct, unul urât de tot. Când Doamne-Doamne e bun cu tine şi-ţi dă zile, că e clar că am avut zile, îţi vezi de treabă mai departe. Vali Nicolau, care avea deja editura Nemira, avea poeziile mele la el. Şi mi-a făcut cadou acest volum, după această întâmplare. Îmi amintesc că eram în spital, la Elias, monitorizat, ca un fel de marionetă, iar el mi-a adus cartea. A fost un gest foarte frumos, prietenesc, mi-a dat încredere în mine", și-a amintit Nicu Alifantis.
Cătălin Botezatu – Cunoscutul creator de modă are la activ 3 infarcturi, iar medicii i-au atras de mult atenția că următorul i-ar putea fi fatal, mai ales că nu renunță la viața agitată a lumii mondene. Ultimul l-a făcut în 2015, în Turcia, unde filma pentru emisiunea Next Top Models.
Jean Paler - Cunoscutul actor de comedie, Jean Paler, a suferit un infarct în 2012, după ce înainte de asta avusese trei preinfarcturi. Are montat un stimulator cardiac, dar anul acesta a ajuns din nou la spital.
Mihai Constantinescu - Cunoscutul cântăreț în vârstă de 73 de ani, este internat în stare gravă, la Spitalul de Urgență Floreasca. Artistul a suferit de trei ori un stop cardio-respirator în mai puțin de 24 de ore. Din păcate, spune conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, șansele sale de supraviețuire scad vertiginos.
Fatal pentru unii
Și tot din păcate, vă putem da și exemple de oameni cunoscuți care ți-au pierdut viața din cauza unui infarct. Unul dintre ei, la o vârstă la care nu te-ai aștepta să se întâmple așa ceva.
Vasile Călini: În urmă cu patru zile (pe 11 iulie), Vasile Călini, consilier local din Slatina din partea PSD, a fost găsit mort în propria locuință. Se pare că un infarct este vinovat de decesul politicianului care abia împlinise 55 de ani, pe data de 8 iulie.
Vlad Hogea: Fostul deputat PRM, și ulterior membru al partidelor PNG-CD și PC, Vlad Hogea a murit, în 2015, la vârsta de doar 37 de ani în urma unui infarct. A lăsat în urmă o fetiță care avea, pe atunci, doar câteva luni. El a fost deputat în Parlamentul României în perioada 2000 – 2008, iar în 2005 a fost euro-observator la Parlamentul European.
Francisc Mandek, fost consilier judeţean PSD la Arad (membru PSD din anul 2000, membru al Biroului Judeţean şi al Consiliului Judeţean Arad al partidului) a murit din cauza unui infarct la vârsta de 61 de ani.
Factorii de risc:
În general, toți – vedete și politicieni - au prezentat cel puțin doi dintre factorii de risc care duc la declanșarea unui infarct miocardic. Fumau, aveau vieți agitate și erau cel puțin supraponderali. Iată, însă, care sunt cei mai importați factori de risc pentru infarct:
Lipsa de somn: Vă veți simți morocănos și obosit dacă nu dormiți suficient în mod regulat, dar lipsa de somn vă poate crește și riscul unui infarct. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că persoanele care dorm de obicei mai puțin de 6 ore pe noapte sunt de două ori mai susceptibile de a avea un atac de cord decât cei care dorm între 6 și 8. Doctorii nu sunt siguri de ce, dar știu că pierderea somnul poate crește tensiunea arterială și poate duce la apariția inflamației. Niciuna dintre ele nu este bună pentru inimă.
Migrene și dureri de cap: Persoanele care le au sunt mai susceptibile de a avea un atac de cord mai târziu în viață decât cei care le nu. Iar cele care includ aure - viziuni ciudate, sunete sau senzații care încep înainte de a se instala durerea de cap propriu-zisă - par să aibă o legătură mai puternică cu problemele cardiace.
Fumatul - unul dintre cele mai nocive obiceiuri pentru sănătatea. „Să vă lăsaţi de fumat este cel mai bun lucru pe care îl puteţi face pentru a vă scădea riscul de a suferi de boli ale inimii sau ale vaselor de sânge. Niciodată nu este prea târziu să vă lăsaţi de fumat!", notează cardiologii de la cardioportal.ro.
Colesterolul ridicat - acea substanță grasă ce se găsește în mod natural, în cantităţi mici, în organismul nostru, dacă are un nivel ridicat, se depune pe vasele sanguine în plăci, ducând la mai multe boli cardiovasculare, inclusiv la infarct.
Hipertensiunea arterială - este cel mai comun factor de risc cardiovascular. „În ciuda faptului că de cele mai multe ori ea nu dă simptome, aveți un risc mult mai mare să suferiţi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral dacă aveti valori mari ale tensiunii arteriale", arată cardiologii.
Diabetul zaharat – dacă aveți această boală, atunci aveți un risc mai mare de face boli ale inimii sau ale vaselor de sânge.
Obezitatea - este un factor de risc important pentru dezvoltarea diabetului și a bolilor de inimă.
Sedentarismul – „Un stil de viață sedentar este la fel de nesănatos pentru inima dumneavoastra ca şi hipertensiunea, obezitatea sau colesterolul crescut. Vestea bună este că puteţi reduce acest risc dacă adoptați un stil de viață mai activ", arată experții.
Stressul - nu este o boală de sine stătătoare, dar el poate contribui la apariția sau agravarea unor afecțiuni cronice, cum ar fi insuficiența cardiacă sau diabetul zaharat, și chiar poate declansa un infarct miocardic.
Poluarea, factor de mare risc - Dacă locuiești într-o zonă în care poluarea cu pulberi este ridicată, atunci trebuie să acorzi o atenție deosebită, deoarece chiar și o cantitate mică de poluare a aerului în zilele mai reci poate crește riscul de a suferi o moarte cardiacă subită (SCD).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.