Vederea încețoșată și amețeala au fost semnele unui AVC în cazul unei tinere de 27 de ani. Femeia în vârstă de 27 de ani, Joanna Whitelaw, a suferit un accident vascular cerebral în timpul unei ieșiri în oraș, chiar dacă inițial a confundat simptomele cu cele ale unei persoane drogate.
Joanna Whitelaw, din Edinburgh, sărbătorea în orașul său natal în luna mai, când a simțit că trupul ei devine brusc ”amorțit” și că vederea îi devine încețoșată.
Tânăra de 27 de ani a fost scosă de urgență din bar de către prietenii ei, care au fost îngrijorați că băutura ei ar putea fi fost adulterată și au chemat prietenul ei să o ducă acasă. Cu toate acestea, când vederea la ochiul drept nu și-a revenit a doua zi, s-a îngrijorat și s-a prezentat la Urgențe.
Medicii de la Royal Infirmary din oraș au efectuat trei tomografii computerizate și un RMN și au descoperit că suferise un accident vascular cerebral. De asemenea, au identificat o gaură nediagnosticată în inima ei și au programat-o pentru o intervenție chirurgicală.
”Aveam cea mai bună noapte - jucam jocuri și mă distrau cu prietenii. A fost până când am fost în club și nu m-am simțit bine și am crezut că am fost drogată. Sunt în altă parte sănătoasă - fac exerciții fizice în mod regulat și nu am avut niciodată alte simptome, așa că a fost un șoc imens”, a povestit Joanna Whitelaw, potrivit Daily Mail.
Ea și-a alertat prietenii după ce s-a simțit brusc ”foarte ciudat” în timp ce sărbătorea la barul Fingers din centrul orașului.
”Luminile clipeau și am crezut că ochii mei îmi joacă feste. Le-am spus prietenilor mei și, când am ieșit afară, o parte întreagă a corpului meu era amorțită. Nu-mi simțeam geanta de pe umăr și mă tot întrebam dacă este acolo. I-am spus prietenei mele că am văzut dublu. Ne-am îngrijorat cu toții că am fost drogată și m-au dus acasă cât mai repede posibil”, a mai spus tânăra.
Trei tomografii, rezultat negativ
Dar, deși a crezut că s-a simțit mai bine a doua zi și a mers chiar și la cumpărături, vederea ei periferică la ochiul drept nu și-a revenit, așa că s-a prezentat la Urgențe. Inițial, medicii nu au putut identifica cauza simptomelor sale, deoarece cele trei tomografii nu au arătat un factor declanșator. Abia după ce un RMN de control a arătat un cheag de sânge în creier, medicii au putut confirma că suferise un accident vascular cerebral în partea stângă a creierului.
Joanna Whitelaw a fost externată după o spitalizare de trei zile, dar s-a întors la sfârșitul lunii pentru un control și scanări de urmărire. În timpul unei ecocardiograme, medicii au descoperit o gaură în inima ei, care ar putea crește riscul unui accident vascular cerebral, conform experților. Ea a declarat că probabil avea această gaură de la naștere și nu a prezentat niciun simptom până acum.
Doar câteva zile mai târziu, a suferit o intervenție chirurgicală pentru a închide gaura din inima ei și a urmat o ședință de fizioterapie. A fost nevoită să renunțe la o călătorie în străinătate cu același grup de prieteni pentru o vacanță, deoarece nu putea zbura în timpul perioadei de recuperare.
Joanna Whitelaw a subliniat că perioada de trei până la șase luni după un accident vascular cerebral este cea mai dificilă și că se va îmbunătăți treptat.
”Încă nu mi-am recuperat toate senzațiile și trebuie să reînvăț lucruri precum mersul la sală. Sunt foarte norocoasă că am avut mult sprijin în jurul meu și vreau să fac oamenii conștienți de simptome. Am crezut că am fost drogată și a doua zi, încă nu am suspectat un accident vascular cerebral. Sper că povestea mea poate ajuta și alți oameni să obțină rapid ajutor medical”, a mai mărturisit tânăra.
AVC-ul, cauze
Cauzele accidentului vascular cerebral includ două tipuri majore:
AVC ischemic, care apare atunci când un vas de sânge se blochează și împiedică fluxul sanguin către o parte a creierului.
AVC hemoragic, care apare atunci când un vas de sânge se sparge și determină sângerarea în creier. Simptomele unui accident vascular cerebral pot include amorțeală sau slăbiciune bruscă a feței, brațului sau piciorului, confuzie bruscă, probleme de vorbire, vedere încețoșată, dificultăți de mers, amețeli și durere de cap severă.
Este important ca persoanele să fie conștiente de aceste simptome și să caute imediat ajutor medical în cazul în care le experimentează, deoarece un tratament rapid poate face diferența în recuperarea după un accident vascular cerebral
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.