Vederea încețoșată: cauze, soluții naturale și când să consulți un specialist. Când poate indica un accident vascular cerebral

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Vederea incetosata Foto: Freepik @albertyurolaits
Vederea incetosata Foto: Freepik @albertyurolaits

Vederea încețoșată, adesea cauzată de uscăciunea ochilor, alergii sau oboseala ecranului, poate fi ameliorată prin mai multe modalități.

Vederea încețoșată, cauzată de uscăciunea ochilor, alergii sau oboseala ecranului, poate fi rezolvată cu îngrijiri la domiciliu, dar unele erori de refracție sau boli pot necesita tratament medical. Aceasta îngreunează vederea detaliilor fine și poate necesita încrucișarea ochilor.

Îmbătrânirea sau anumite afecțiuni de sănătate pot cauza vedere încețoșată și poate apărea, de asemenea, atunci când vă treziți sau când vă uitați la un ecran pentru perioade lungi de timp. Deși există modalități naturale de a proteja și de a îmbunătăți vederea încețoșată fără ochelari sau tratament medical, cauza de bază determină cea mai bună opțiune.

Dacă vederea încețoșată se înrăutățește în timp, se poate recomanda o evaluare oculară. Dacă apare o pierdere bruscă a vederii sau o durere severă, contactați serviciile locale de urgență.

Dacă simptomele unui accident vascular cerebral includ modificări bruște ale vederii, modificări ale vorbirii, căderea feței sau slăbiciunea unui braț sau a unei părți a corpului, solicitați asistență medicală de urgență.

Cauze

Vederea încețoșată poate fi cauzată de diverși factori, inclusiv erori de refracție, inflamații, boli oculare, diabet, boala Graves și hipertensiune arterială.

Erorile de refracție, cum ar fi hipermetropia, miopia, astigmatismul și presbiopia, pot fi corectate cu ochelari și lentile de contact, dar chirurgia poate fi o opțiune pentru unele persoane.

Conjunctivita, o inflamație a stratului exterior al ochiului, poate provoca mâncărimi ale ochilor, dureri oculare și vedere încețoșată. Aceasta poate fi cauzată de un virus, de o infecție bacteriană sau de alergii.

Bolile oculare pot provoca, de asemenea, vedere încețoșată, cum ar fi cataracta, degenerarea maculară legată de vârstă, afectarea nervului optic, glaucomul, uveita, strabismul, sindromul ochiului uscat și detașarea retinei.

Diabetul, o tulburare metabolică asociată cu un nivel ridicat de zahăr în sânge, poate afecta, de asemenea, ochii, provocând deteriorarea progresivă a vaselor de sânge ale retinei și, eventual, orbirea.

Boala Graves, o boală tiroidiană, poate provoca simptome oculare, inclusiv vedere încețoșată sau dublă, dacă nu este tratată.

De asemenea, hipertensiunea arterială poate cauza îngustarea vaselor de sânge retiniene, restricționarea fluxului sanguin și umflarea, ducând la probleme de vedere numite retinopatie hipertensivă.

Citește și: Terapia cu celule stem poate recupera funcția motorie la pacienții cu AVC ischemic. Ce spun noile studii

Foto: Freepik

Tratament

Vederea încețoșată poate fi ameliorată prin tratamente naturale și schimbări ale stilului de viață. Pentru a îmbunătăți vederea, asigurați-vă un somn adecvat, utilizați regula 20-20-20 pentru a vă muta ochii pentru a privi un obiect aflat la cel puțin 6 metri distanță timp de 20 de secunde la fiecare 20 de minute.

Lubrifiați ochii clipind de câteva ori sau folosind o compresă caldă pentru a masa ușor pleoapele. Lacrimi artificiale pot fi, de asemenea, achiziționate pentru a menține ochii lubrifiați.

În climatele uscate, utilizați un umidificator pentru a preveni uscarea ochilor și evitați aerul direct care suflă în față, mai ales noaptea. Nu mai fumați pentru a preveni bolile oculare precum degenerescența maculară legată de vârstă, cataracta și afectarea nervului optic.

Evitați alergenii prin curățarea frecventă a dormitorului, închiderea ferestrelor și utilizarea unui sistem de aer condiționat care filtrează alergenii. Dacă aceste strategii nu funcționează, consultați-vă medicul cu privire la picături antihistaminice pentru ochi.

Acizii grași Omega-3 s-au dovedit a avea efecte pozitive asupra persoanelor cu simptome de ochi uscat. Aceștia pot fi găsiți în suplimente sau prin surse alimentare precum peștele gras, semințele de in și nucile. Consultați un medic înainte de a lua suplimente omega-3, deoarece acestea pot interacționa cu medicamentele și pot crește riscul de sângerare.

Protejați-vă ochii purtând ochelari de soare care blochează lumina UVA și UVB. Ochelarii de soare pot fi, de asemenea, de ajutor pe vreme rece și uscată sau atunci când zăpada de pe sol reflectă soarele în ochii dumneavoastră.

Vitamina A, care se găsește în produsele animale și în alimentele pe bază de plante, poate contribui la reducerea riscului de AMD. Doza zilnică recomandată (RDA) este de 900 micrograme (mcg) și 700 mcg pe zi pentru bărbați și, respectiv, femei.

Vitamina A este liposolubilă și se poate acumula la niveluri nesănătoase în timp, astfel încât aportul excesiv poate duce la toxicitate și efecte secundare grave. Dacă purtați lentile de contact, spălați-vă pe mâini și curățați-le corespunzător. Dezinfectați-le în conformitate cu instrucțiunile furnizate și evitați să le purtați la culcare.

Exercițiile pentru ochi, cum ar fi rotirea ochilor înainte și înapoi, nu pot îmbunătăți vederea încețoșată, dar medicii recomandă o dietă completă bogată în fructe și legume pentru sănătatea ochilor.

Vitaminele care se găsesc în frunzele verzi, morcovi, cartofi dulci, ardei grași, broccoli și kale sunt esențiale pentru sănătatea ochilor. Nu trebuie să vă bazați pe suplimentele de vitamine pentru o nutriție adecvată. Consultați un medic sau un nutriționist pentru îndrumări privind realizarea unei diete echilibrate.

Vezi și: Diferențele dintre neurodivergent, neurotipic și neurodivers. Impactul acestor diferențele cognitive în societate

Când să mergi la doctor

Vederea încețoșată poate fi cauzată de diverși factori, inclusiv erori de refracție, anumite boli, ochi uscați, alergii sau utilizarea prelungită a ecranului. Deși nu este necesar să consultați un medic dacă încețoșarea dispare după ce clipiți sau încercați remedii acasă, dacă persistă și devine mai încețoșată, cel mai bine este să consultați un specialist în îngrijirea ochilor pentru o evaluare.

Medicii oftalmologi pot recomanda o examinare completă a ochilor. Dacă prezentați simptome precum dureri de cap severe, probleme de vorbire, pierderea controlului muscular sau căderea feței, cel mai bine este să sunați la urgențe sau să solicitați asistență medicală.

Dacă ați suferit un traumatism cranian, este de asemenea important să solicitați tratament medical. În timp ce remediile naturale și modificările stilului de viață pot ajuta în cazul ochilor uscați, al alergiilor sau al oboselii oculare, este necesar un examen oftalmologic complet dacă încețoșarea persistă sau dacă prezentați alte simptome sau dureri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel