Peste 15.000 de medici de familie au plecat în Occident după aderarea României la Uniunea Europeană, din 2007. Conform statisticilor în sute de localități nu sunt cabinete medicale, iar spitalele cele mai apropiate sunt, de regulă, la zeci de kilometri distanță.
Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, Mihaela Vlada, a atras atenția miercuri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, cu privire la lipsa medicilor de familie din județ, precizând că aproximativ 14.000 de locuitori din șapte comune nu au acces la servicii de medicină primară.
Fără medic de familie, locuitorii în cauză nu pot primi tratamente, rețete, trimiteri, nu are cine face vaccinarea sau controalele de rutină și nici cine le oferi ajutor imediat în caz de nevoie, asta ca să enumerăm doar o mică parte din probleme.
„Am avut discuții cu primarii din cele șapte comune în care nu este asigurată medicina primară. Am făcut demersuri către universități de medicină, aducându-le la cunoștință disponibilitatea noastră de a primi medici de medicină de familie. Nu am primit deocamdată niciun răspuns din partea acestora. Nu avem solicitări din partea niciunui medic de familie să vină să lucreze în județ. Ne-am gândit la soluția înființării unor puncte de lucru cu program redus ale cabinetelor deja existente, situate în vecinătatea comunelor care nu au medici", a declarat Mihaela Vlada, conform Agerpres.
Prefectul județului, Eduard Popica, a spus că după sărbătorile de Paște va avea o întâlnire cu autoritățile sanitare din județ și cu primarii din cele șapte comune în care nu există niciun medic de familie pentru identificarea unor soluții în vederea rezolvării acestei probleme.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.