Vase de sânge. Create în laborator pentru dializă

Florina Pop |
Data publicării:
Celulele stem se pot recolta și prin donarea de sânge
Celulele stem se pot recolta și prin donarea de sânge

Vase de sânge au fost create în laborator de cercetători de la universitățile Duke și Yale, din State. Au fost folosite pentru dializă.

Cercetători de la universitățile Duke și Yale, dar și de la o companie de biotehnologie din Durham, Anglia, au creat într-un studiu vase de sânge în laborator. Au dovedit că acestea se pot transforma în "țesuturi vii" la pacienții ce fac dializă.

Momentan, rezultatele provin de la 13 pacienți, dar oamenii de știință cred că aceste vase artificiale ar putea oferi eventual noi optiuni de tratament pentru pacienții cu vasele de sânge deteriorate.

Cercetarea a presupus implantarea de vase de sânge create în laborator la pacienți cu boli de rinichi ca acestea să îi ajute la dializă. Heather Prichard, unul dintre cercetătorii studiului, justifică, pentru webmd.com, ideea creării de vase de sânge artificiale: uneori implanturile sintetice folosite în dializă nu pot inima vasele de sânge și există riscul de formare de cheaguri de sânge și infecții.

Teste pe 13 pacienți 

„Odată ce vasul este implantat, celulele pacientului îl vor umfla treptat, făcându-l asemănător vaselor de sânge ale organismului", adaugă Prichard.

În experimentul lor, analizarea tesuturilor de la cei 13 pacienți care au luat parte la studiul timpuriu a implanturilor a arătat că organismul acestora nu a respins vasele de sânge create în laborator.

„Celulele pacientului îl pot transforma în țesut viu", a precizează Heather Prichard.

Însă, cercetarea va continua. Un profesor de Chirurgie la Școala de Medicină Harvard, Frank LoGerfo, neimplicat în studiu, s-a arătat sceptic privin inveția afirmând că „nu există nici o dovadă că vasele de sânge create în laborator funcționează mai bine" decât cele folosite deja clinic. El a atras atenția asupra rezistenței invenției la presiunea arterială.

Studiul a fost publicat pe 27 martie în Science Translational Medicine și poate fi văzut AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel