Vârstnicii, cerințe alimentare speciale. Atenție la tratamentele naturiste

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
varstnicii - FOTO: Freepick
varstnicii - FOTO: Freepick

Vârstnicii au cerințe alimentare speciale. Numai că trebuie acordată o atenție sporită în cazul combinației cu anumite medicamente. 

Vârstnicii au nevoie de o alimentație specială. Odată cu vârsta se produc modificări importante în organism. Acestea privesc atât procesele de digestie cât şi cele de metabolism. Apar deseori scăderi ale secreţiilor digestive, alterarea danturii, micşorarea perstalitismului intestinal, modificări ale absortiei şi asimilaţiei.

Farmacist primar clinician Anca-Maria Colcieru de la Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu ne informează despre unele suplimente naturiste care luate împreună cu anumite medicamente prescrise de medic, pot avea efecte adverse.

”Majoritatea adulților de vârsta a treia au cerințe nutriționale speciale. Pe lângă vitamine şi minerale, unii vârstnicii utilizează foarte des preparate pe bază de plante ori alte metode alternative sau complementare terapiei medicamentoase”, arată Anca Maria Colcierul.

Vezi și: Măștile pentru față, cinci rețete cu ingrediente din casă. Cum ajută tenul

Atenție la plante

Diferitele plante pot avea efecte negative asupra vârstnicilor. Astfel, sunătoarea nu este indicată, aceasta având o serie de reacții adverse.

”Folosită adesea ca tratament naturist pentru depresie, anxietate, oboseală sau insomnie, sunătoarea poate influența efectele medicamentelor luate pe bază de rețetă, accelerând sau încetinind metabolismul acestora. Gama de efecte adverse a sunătoarei nu este deloc de neglijat: gura uscată, amețeală, disconfort abdominal, oboseală, durere de cap”, mai explică farmacistul clinician.

Ceaiul verde, în combinație cu efedrină, crește riscul efectelor adverse (insomnii, stare de agitație permanentă).

Ginkgo biloba a început să fie folosită ca supliment alimentar pentru o bună funcționare a memoriei și a puterii de concentrare, dar substanțele din plantă pot fi periculoase pentru cei care urmează tratament cu anticoagulante (precum warfarina) în scopul prevenirii formării cheagurilor de sânge.

Vezi și: Cafeaua instant, beneficii surprinzătoare pentru sănătate. Conține mai puțină cofeină

Combinațiile, contraindicate

În plus, anumite combinații de suplimente cu medicamente sunt interzise în cazul vârstnicilor.

”Suplimentele cu glucozamină în combinație cu Warfarina (hidroxicumarina) sau alte anticoagulante, pot avea o acțiune amplificată cauzând sângerări și învinețire la nivelul pielii”, mai notează Anca Maria Colcieru.

Recomandări avizate

Specialiștii le recomandă vârstnicilor și nu numai să discute cu medicii sau farmaciștii atunci când aleg anumite suplimente. Sunt anumite tratamente care combinate au efecte negative asupra sănătății.

”Crescând timpul alocat de echipa medic – farmacist pentru consilierea și educarea pacientului, în privința informării asupra numărului și tipului de produse care se pot utiliza în tratamentul afecțiunilor individuale, riscurile aferente administrării suplimentelor nutritive pot scădea considerabil”, mai notează farmacistul clinician.

Vezi și: Terapia cu lumină, efect anti CANCER. Celulele cancerigene strălucesc în întuneric

Alimentația persoanelor vârstnice

Nutriția înseamnă să ai o dietă sănătoasă și echilibrată, astfel încât organismul tău să obțină nutrienții de care are nevoie. Nutrienții sunt substanțe din alimentele de care corpul nostru are nevoie pentru a putea funcționa și crește. Acestea includ carbohidrați, grăsimi, proteine, vitamine, minerale și apă.

O alimentație bună este importantă, indiferent de vârstă. Aceasta îți da energie şi te poate ajuta să îţi controlezi greutatea. De asemenea, poate ajuta la prevenirea unor boli, cum ar fi osteoporoza, hipertensiunea arterială, bolile de inimă, diabetul de tip 2 și anumite tipuri de cancer, potrivit Medlineplus.

Dar, pe măsură ce îmbătrânești, corpul și viața ta se schimbă, la fel și ceea ce ai nevoie pentru a rămâne sănătos. De exemplu, este posibil să aveți nevoie de mai puține calorii, dar trebuie totuși să obțineți suficienți nutrienți. Unii adulți mai în vârstă au nevoie de mai multe proteine.

Vezi și: Când este necesar screening-ul pentru cancerul de piele. Patru situații alarmante

Ce alimente sunt potrivite

Mănâncă alimente care îţi oferă o mulţime de nutrienţi fără prea multe calorii în plus, cum ar fi:

- Fructe și legume (alegeți diferite tipuri cu culori strălucitoare)

- Cereale integrale, cum ar fi fulgi de ovăz, pâine integrală de grâu și orez brun

- Lapte și brânză fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi sau lapte de soia sau orez care a adăugat vitamina D și calciu

- Fructe de mare, carne slabă, păsări de curte și ouă

- Fasole, nuci și semințe

- Evitați caloriile goale. Acestea sunt alimente cu o mulțime de calorii, dar puțini nutrienți, cum ar fi chips-uri, bomboane, produse de patiserie, sifon, și alcool.

- Alege alimente care sunt sărace în colesterol și grăsimi. Mai ales doriți să încercați să evitați grăsimile săturate și trans. Grăsimile saturate sunt, de obicei, grăsimi care provin de la animale. Grăsimile trans sunt grăsimi procesate în margarină. Le puteți găsi în unele produse de patiserie și alimente prăjite cumpărate din magazin la unele restaurante fast-food.

- Bea suficiente lichide, ca să nu te deshidratezi. Unii oameni își pierd simțul setei pe măsură ce îmbătrânesc. Iar anumite medicamente ar putea face și mai important să ai multe lichide.

- Fii activ fizic. Dacă ați început să vă pierdeți pofta de mâncare, exercițiile fizice vă pot ajuta să vă simțiți mai foame.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel