Vârsta când începem să pierdem din masa osoasă. Dr. Cătălina Poiană: Trebuie să ne îngrijoreze. E important să luați calciu și vitamina D

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Foto: Freepik @pkproject
Foto: Freepik @pkproject

"Unii moștenim în castele, alții moștenim o masă osoasă scăzută". Medicul Cătălina Poiană ne-a vorbit despre vârsta când începe să scadă masa osoasă și despre tratamentul pentru întărirea oaselor.

"Este important de unde pleci cu pierderea de masă osoasă. Evident, toată lumea va pierde masă osoasă pe măsură ce înaintează în vârstă, dar depinde de la ce nivel al masei osoase pleci.

Adică în copilărie și în adolescență noi acumulăm masă osoasă și ajungem undeva la în jurul vârstei de 20-25 de ani la ceea ce se numește capital osos maxim. 

Acolo stăm în platou vreo 20 de ani, după care începem să pierdem. 

Inițial și bărbații, și femeile pierd la fel, dar ulterior, femeile la 50 ani, la postmenopauză, pierd mai mult tocmai din cauza deprivării estrogenice, și pe urmă, din nou, și femeile, și bărbații pierd în egală măsură masă osoasă și ajungem și cu masa osoasă după vârsta de 80 de ani, la nivelul din adolescență, nu doar cu alte funcții. 

Și de ce fac această precizare? 

Pentru că acest capital osos maxim are undeva în procent de 60-65% determinism genetic.

Deci întotdeauna spun - unii moștenim în castele, alții moștenim o masă osoasă scăzută, deci fiecare cu ce poate să moștenească. 

Dar există și un procent important pe care îl putem noi ameliora și de asta spun că tratamentul cel mai bun al osteoporozei este prevenția. Și această prevenție trebuie să înceapă încă din copilărie. 

Prin evitarea sedentarismului. 

Și trebuie să știți că obezitatea și sedentarismul la copii sunt o problemă care trebuie să ne îngrijoreze de-a dreptul. Și de ce aduc în discuție și obezitatea? Pentru că obezitatea înseamnă un status de inflamație cronică și acest lucru nu face decât rău și sistemului osteoarticular.

De asemenea, un aport adecvat de calciu și mai ales de vitamina D, și în această perioadă de adolescență sunt importante nu doar în prima copilărie, ci și foarte important în perioada aceasta de adolescență, când se adună multă masă osoasă pentru stabilirea acestui capital osos maxim. 

De fapt, osteoporoza apare ori de câte ori avem un in-balans între formare și resorbție.

Dacă în postmenopauză crește resorbția pentru că nu mai am estrogen și atunci din cauza deficitului de estrogen crește resorbția. Pe măsură ce îmbătrânim scade și formarea osoasă, pe lângă creșterea resorbții osoase. 

Ce presupune tratamentul

Și atunci intervenția terapeutică vizează aceste două aspecte. Deci sunt fie medicamente care inhibă resorbția osoasă, fie sunt medicamente care stimulează formarea osoasă. 

În prima categorie de medicamente, dacă mă gândesc bine, când am început noi să ne ocupăm de osteoporoză, erau niște medicamente care s-au scos de mult de pe piață, florurile, care creșteau densitatea minerală osoasă ca pe Făt-Frumos, dar ce să vezi, riscul fracturar a crescut după ele pentru că nu era ameliorată, ci dimpotrivă, era afectată calitatea osului.

Acum, ca agenți antirezortivi, cel mai mult utilizați, pentru că a fost cea mai mare experiență, au fost bifosfonații - care și-au dovedit și ei și beneficii, și reacții adverse, și minusuri, și plusuri.

Ca la orice medicament, trebuie să înțelegem că dacă un anumit tip de medicație este prescrisă acolo unde are cea mai bună indicație, este și eficace și de multe ori spun că cel mai ușor distrugi un medicament dacă-l administrezi acolo unde nu are indicație.

Recent, în osteoporoză, am beneficiat și de o terapie biologică. Inițial au fost medicamente care au inhibat resorbția osoasă și au fost puternici inhibitori de resorție osoasă. 

Dar dacă vorbim strict de medicația osteoporozei, mai ales acelei severe, atunci nu putem să nu vorbim de medicamente care stimulează formarea osoasă, așa-numitele medicamente anabolice osoase care cresc, stimulează formarea osoasă. Aici avem înregistrat în România parathormon și sunt acum și bio-similarele pentru această clasă terapeutică, care construiește osul. 

Este un aparent paradox, pentru că tocmai v-am spus de de hiperparatiroidism ca fiind o cauză de osteoporoză.

Aia este situația în care parathormon este în cantități mari și continuu, în timp ce în cantități mici și intermitent el stimulează anabolismul osos.

Dar recent s-a aprobat la nivel european și sperăm să avem și noi o a doua terapie biologică care este stimulatoare a formării osoase.

Trebuie să subliniem de la bun început că terapia anabolică are ca și recomandare formele de osteoporoză severă, adică osteoporoza complicată deja cu fractură osteoporotică.

Perioada de timp de administrare a acesteia este limitată. La 1 an pentru noua terapie anticorpi monoclonali umanizați antisclerostină, care vor apărea și ei pe piață și la care terapia este 1 an de zile și trebuie să precizăm faptul că după acest gen de terapie trebuie să venim cu un antiresortiv ușor sau mai puternic, în funcție de cât mai este riscul fractural la acea persoană pentru ca să nu pierdem ce am câștigat prin formarea osoasă. 

Bineînțeles că aportul de calciu și de vitamină D trebuie să însoțească toate aceste scheme terapeutice și cu certitudine cred că tratamentul acestor pacienți și utilizarea medicațiilor într-o echipă multidisciplinară face diferența, cu atât mai mult cu cât colegii noștri reumatologi au o experiență mult mai bogată decât noi în utilizarea terapiilor biologice", a declarat Președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel