Vârsta la care arsura solară e cea mai periculoasă. De ce unii se ard, alții se bronzează. Dr. Olga Simionescu: Atunci chiar e o nenorocire

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Bronz arsura solara - Foto: Freepik
Bronz arsura solara - Foto: Freepik

Cine se poate bronza fără riscuri. Vârsta la care arsura solară e cea mai periculoasă. De ce unele persoane se ard și altele se bronzează.

În ciuda avertismentelor privind daunele cauzate de soare, mulți oameni continuă să-și expună pielea razelor arzătoare ale soarelui.

Razele ultraviolete sunt greu de evitat. Acestea ricoșează din apă, zăpadă și nisip și pătrund prin ferestre, parbrize și anumite tipuri de îmbrăcăminte. Copiii, adulții tineri și persoanele cu pielea deschisă la culoare sunt expuse unui risc mai mare de deteriorare celulară din cauza razelor UV.

Potrivit CDC, peste o treime din adulți și aproape 70% dintre copii au suferit arsuri solare în ultimul an.

Expunerea excesivă la soare poate duce la îmbătrânire prematură, pete pe piele și cancer de piele. Arsurile solare reprezintă deteriorarea pielii cauzată de razele ultraviolete (UV) ale soarelui, potrivit WebMD.

Medicul dermatolog Olga Simionescu ne-a vorbit despre importanța vârstei când ai o arsură solară și ce impact are o arsură solară.

"Ghidurile anterioare, din 2022, spuneau că arsura solară e importantă până la vârsta de 18 ani, dar acum este considerată un inamic periculos indiferent de vârstă. Deci și dacă te arzi la 30, la 40 de ani tot e risc de carcinogeneză", ne-a declarat medicul Olga Simionescu.

Tipurile de piele care se ard la soare. Cine se poate bronza? Cum știi ce tip de piele ai?

"Sunt persoane care folosesc aceste creme ecran, creme cu protecție solară, dar alții, dimpotrivă, doresc să capete mai repede bronzul și folosesc uleiuri care funcționează ca o lupă, care accentuează", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Nu toate lumea se arde. Noi avem șase tipuri de piele, în funcție de cantitatea constituțională, adică cu care ne naștem, în baza noastră genetică, de pigment al pielii, numit melanină. Deci tipurile unu și doi care sunt melano-compromise, ele neavând această melanină ele se ard. 

Tipurile 3, 4, 5, 6 nu se ard. Tipurile 3, 4, 5 și 6, dacă doresc o bronzare, se pot bronza.

Ce înseamnă de fapt, bronzare?

Înseamnă că pigmentul melanina urcă la nivelul stratului unde el este bazal, sus. Deci se duce de jos în sus într-o pigmentare dobândită. 

Deci dacă omul, la pigmentarea constituțională, se află între tipurile 3, 4, 5 și 6, adică are melanină suficientă să-l protejeze, atunci el se poate bronza. 

Poate să-și facă și accelerator de bronz dacă dorește, fără a avea repercusiuni.

Dacă are un tip 1 și 2 și mai face și lucrurile acestea, atunci chiar e o nenorocire", a declarat medicul Olga Simionescu, medic primar, specialitatea Dermato - Venerologie, pentru DC MEDICAL.

Astfel spus, pielea se bronzează atunci când melanocitele sunt expuse la lumina ultravioletă (UV) și produc melanină, un pigment care întunecă pielea. Melanina absoarbe lumina UV și ajută la protejarea pielii de arsuri.

Dar prea multă lumină UV poate provoca daune grave. Aceasta pătrunde adânc în piele și poate provoca:

- Îmbătrânirea prematură, inclusiv pete întunecate, riduri și un aspect de "piele" al pielii

- Lleziuni oculare care pot afecta vederea atât pe termen scurt, cât și pe termen lung

- Afectarea ADN-ului celulelor pielii, care poate duce la carcinom bazocelular sau carcinom spinocelular, cele mai frecvente două tipuri de cancer de piele

- Deteriorarea melanocitelor din piele, care se poate transforma în melanom, cel mai mortal tip de cancer (melanomul reprezintă doar 1% din toate cancerele de piele, dar aproximativ 75% din decesele cauzate de cancerul de piele), potrivit City of Hope.

Cum știi ce tip de piele ai? Află într-un alt articol de pe DC MEDICAL.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel