Simptomele precoce includ febră mare și oboseală. Virusul produce apoi o erupție caracteristică, în special pe față, brațe și picioare. Petele rezultate devin umplute cu lichid limpede și ulterior, puroi, care apoi formează o crustă, iar în cele din urmă se usucă și cade. Variola a fost fatală în până la 30% din cazuri.
Ultimul caz natural cunoscut a fost în Somalia în 1977. De atunci, singurele cazuri cunoscute au fost cauzate de un accident de laborator în 1978, în Birmingham, Anglia, care a ucis o persoană și a provocat un focar limitat.
Eradicarea globală a variolei a fost certificată, pe baza activităților de verificare intensă din țări, de către o comisie de oameni de știință eminenți în decembrie 1979 și ulterior aprobată de Adunarea Mondială a Sănătății în 1980.
Vezi și: Difterie. Principalele simptome și vaccinuri recomandate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.