Variola maimuței, urgență de sănătate publică la nivel global

Monika Baciu |
Data publicării:
variola maimutei - FOTO: Freepik@lolello1
variola maimutei - FOTO: Freepik@lolello1

OMS a declarat variola maimuței ca fiind urgență de sănătate publică la nivel global.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri variola maimuței (mpox) ca fiind o urgență de sănătate publică la nivel global pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar al infecției virale în Republica Democratică Congo, care s-a răspândit în țările vecine. Un comitet de urgență s-a reunit mai devreme miercuri pentru a-l sfătui pe Directorul General al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu privire la faptul dacă focarul de boală constituie o "urgență de sănătate publică de interes internațional" (PHEIC), transmite Reuters.

Statutul de PHEIC este cel mai înalt nivel de alertă al OMS și are ca scop accelerarea cercetării, finanțării și măsurilor și cooperării internaționale în domeniul sănătății publice pentru a controla o boală.

"Este clar că un răspuns internațional coordonat este esențial pentru a opri aceste focare și a salva vieți", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. 

Variola maimuței, cum se răspândește

Mpox se poate răspândi prin contact apropiat. De obicei, este ușoară, dar poate fi fatală în cazuri rare. Aceasta provoacă simptome asemănătoare gripei și leziuni pline de puroi pe corp.

Focarul din Congo a început cu răspândirea unei tulpini endemice, cunoscută sub numele de clada I. Dar o nouă variantă, clada Ib, pare să se răspândească mai ușor prin contact apropiat de rutină, inclusiv contact sexual.

Aceasta s-a răspândit din Congo în țările vecine, inclusiv Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda, declanșând acțiunea din partea OMS.

"Detectarea și răspândirea rapidă a unei noi clade de mpox în estul RDC, detectarea acesteia în țările vecine care nu raportaseră anterior mpox și potențialul pentru o răspândire suplimentară în Africa și dincolo de aceasta este foarte îngrijorător", a adăugat Tedros.

Alocare de fonduri

Tedros a declarat miercuri că OMS a alocat 1,5 milioane de dolari din fondurile de contingență și intenționează să aloce mai multe în zilele următoare. Planul de răspuns al OMS ar necesita inițial 15 milioane de dolari, iar agenția intenționează să facă apel la donatori pentru finanțare.

La începutul acestei săptămâni, principalul organism de sănătate publică din Africa a declarat o urgență mpox pentru continent, după ce a avertizat că infecția virală se răspândește într-un ritm alarmant, cu peste 17.000 de cazuri suspecte și peste 500 de decese în acest an, în principal în rândul copiilor din Congo.

Profesorul Dimie Ogoina, președintele comitetului de urgență al OMS pentru mpox, a declarat că toți membrii au fost de acord în unanimitate că actuala creștere a cazurilor este un "eveniment extraordinar", cu un număr record de cazuri în Congo. Vaccinurile și schimbările comportamentale au ajutat la stoparea răspândirii atunci când o altă tulpină de mpox s-a răspândit la nivel global, în principal în rândul bărbaților care întrețin relații sexuale cu alți bărbați, iar OMS a declarat o urgență în 2022.

În Congo, rutele de transmitere trebuie studiate mai departe, a declarat OMS. Nu sunt încă disponibile vaccinuri, deși se fac eforturi pentru a schimba acest lucru și pentru a stabili cine ar trebui vaccinat. Agenția a făcut, de asemenea, apel la țările care dețin stocuri de vaccinuri să doneze doze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel