Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat pe teritoriul țării. Este al treilea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România în această săptămână.
”Este vorba de un bărbat de 31 de ani care s-a prezentat ieri la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 10 iunie. Starea generală a pacientului este bună. Acesta a rămas internat”, informează Ministerul Sănătății, care menționează că bărbatul nu are istoric de călătorie și că ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi că va convoca o reuniune a comitetului său de urgenţă, pe 23 iunie, pentru a evalua dacă variola maimuţei reprezintă o ”urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, informează Agerpres, citând AFP şi Reuters.
Acesta este cel mai înalt nivel de avertizare emis de OMS, care în prezent se aplică doar în cazul pandemiei de COVID-19 şi poliomielitei.
Creşterea numărului de cazuri este ”neobişnuită şi îngrijorătoare”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă.
”Considerăm că situaţia necesită un răspuns coordonat din cauza” răspândirii bolii în lume, a mai spus el. Experţii internaţionali ”ne vor ajuta să înţelegem mai bine virusul”, a adăugat şeful OMS.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafla, anunț după confirmarea celui de-al treilea caz
"Vreau sa transmitem un mesaj foarte ferm legat de faptul că este o infecție la transmiterea comunitară este aproape imposibilă. Deci nu vă gândiți la lucruri care să sperie populația, la izolete sau la lucruri de genul ăsta", a spus ministrul Rafila.
"Discutăm despre o infecție care se transmite prin contact apropiat și chiar prelungit cu o persoană infectată. Nu discutăm despre o infecție la care rata de transmisibilitate, rata de reproducere este supraunitară, este mult sub 1.
Nu este recomandată vaccinarea populației în astfel de situații. Măsurile care se referă la izolarea persoanelor infectate, tratamentul simptomatic sunt suficiente", a mai precizat Ministrul Sănătăţii.
"E vorba despre un comportament la risc"
În plus, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că în cazul celor trei cazuri, diagnosticate în România, de variolă a maimuței, a fost vorba despre "un comportament la risc".
"Este vorba de un comportament la risc, comportamentul la risc poate fi deopotrivă înregistrat și la bărbați, și la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată.
Lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu își ia niște măsuri de precauție și recomandarea este, cel puțin din punctul de vedere al relațiilor intime, să se evite relațiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute și dacă există o expunere cu o persoană care prezintă leziuni, atunci este bine să se adreseze unui serviciu de boli infecțioase”, a spus Alexandru Rafila.
Întrebat dacă în cazul celor trei cazuri există o legătură, ministrul Sănătății a spus că nu vrea să facă astfel de speculații.
"Nu avem niciun fel de informație în acest sens. Există anchete epidemiologice în desfășurare, dar pentru că aceste anchete se bazează pe declarațiile persoanelor infectate, viteza lor de finalizare câteodată nu e foarte mare. (...) Este dreptul fiecărei persoane în privința vieții personale, atâta timp cât acest lucru nu pune în pericol sănătatea altora”, a spus Rafila, potrivit Mediafax.
Întrebat dacă este posibil să fie persoane care să nu declare boala, ministrul a spus că orice este posibil, însă „orice om care încearcă să își protejeze propria persoană din punctul de vedere al sănătății, dacă are o problemă de sănătate, dacă apar leziuni, o erupție la nivelul tegumentelor sau a mucoaselor, în mod evident ar trebui să se adreseze medicului”.
OMS nu recomandă vaccinarea în masă
”Orice decizie de utilizare sau nu a vaccinurilor trebuie luată (...) pe baza unei evaluări a riscurilor şi beneficiilor, de la caz la caz”, consideră OMS.
”Este esenţial ca vaccinurile să fie disponibile în mod echitabil acolo unde sunt necesare”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, precizând că OMS lucrează cu statele membre şi partenerii săi pentru a dezvolta un mecanism de acces echitabil la vaccinuri şi tratamente.
România va primi o cotă parte de aproximativ 2.500 de vaccinuri împotriva variolei, după ce este finalizată achiziția de către Comisia Europeană.
”Vaccinul e american și există doar cantități mici deocamdată”, au transmis, luni, reprezentanții Ministerului Sănătății.
De altfel, luni, 13 iunie, a fost confirmat primul caz de variola maimuței, în România, la o persoană care a călătorit în străinătate. Pacientul diagnosticat va sta în izolare pentru o perioadă de 21 de zile, care se socotesc de la apariția simptomelor. Ancheta epidemiologică în acest caz se realizează de către DSP București.
Diferența dintre COVID și variola maimuței. Vom avea noi RESTRICȚII? Marinescu, declarații pentru DC Medical
Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a explicat pentru DC Medical, câteva dintre măsuri, dar și diferențele privind transmiterea variolei maimuței.
”Diferența este foarte mare. Vorbim de un virus care se transmite greu de la om la om, este vorba de un contact prelungit și un contact direct, deci de un focar de familie. Cele mai multe dintre situații înseamnă forme ușoare, care sunt autolimitante și care se rezolvă cu o recuperare completă, de la câteva zile până la câteva săptămâni”, a spus medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a explicat pentru DC Medical.
De altfel, acesta a ținut să sublinieze că nu intră în discuție niciun plan de restricție așa cum a fost în cazul noului coronavirus.
”Variola maimuței, în Africa este de foarte mult timp, cazuri izolate am avut în Europa, ceva mai multe acum, și probabil de aici este și atenția sporită și este foarte bine că suntem în observație, dar nu au fost nici cazuri grave, nici decese în afara Africii”, a mai spus specialistul.
Cum ne protejăm de variola maimuței și care este tratamentul pentru cazurile de variola maimuței - citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.