Variola maimuței poate fi ținută sub control. OMS: Vrem să oprim transmiterea de la om la om. Putem face acest lucru în țările non-endemice

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
variola maimutei - FOTO: Pexels@Chokniti_Khongchum
variola maimutei - FOTO: Pexels@Chokniti_Khongchum

Variola maimuței poate fi oprită a anunțat Organizația Mondială a Sănătății.

Variola maimuței, noul virus care a speriat întreaga lume, poate fi ținută sub control. Transmiterea virusului de la om la om poate fi oprită, a anunțat luni Organizația Mondială a Sănătății. Oficialii OMS au  precizat că această boală infecţioasă endemică în vestul şi centrul Africii nu prezintă tendinţa de a se modifica.

"Aceasta este o situație care poate fi limitată, în special în țările în care asistăm la aceste focare care au loc în Europa, și în America de Nord. Vrem să oprim transmiterea de la om la om. Putem face acest lucru în țările non-endemice. Suntem în situația în care putem folosi instrumente de sănătate publică de identificare timpurie, de izolare susținută a cazurilor", a declarat Van Kerkhove, medic în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, într-o intervenție live pe canalele de socializare.

Van Kerkhove a spus că transmiterea are loc prin "contact fizic strâns: contact piele-piele", și că majoritatea persoanelor identificate până acum nu au avut un caz sever de boală.

Vezi și: Chirurgia traheei și a bronhiilor, intervenție specială. Dr. Tănase: Trebuie plănuită la fel ca o campanie militară

Mutații

Rosamund Lewis, care conduce secretariatul variolei în cadrul programului de urgență al OMS, a declarat că Lewis a spus că nu se știe încă dacă virusul a suferit mutații. Virusologii vor studia primele secvențe genomice ale virusului pentru a determina dacă există mutații ale acestuia.

Focarele sunt atipice, potrivit OMS, apar în ţări unde virusul nu circulă de obicei. Oamenii de ştiinţă încearcă să înţeleagă originea cazurilor şi dacă virusul a suferit vreo modificare. 

Vezi și: Înotul ameliorează durerile de spate. Antrenor: Singura formă de mișcare intensă ce nu pune presiune pe sistemul osos și pe articulații

Belgia, prima țară care introduce carantina obligatorie

Belgia este prima țară care a introdus o carantină obligatorie de 21 de zile pentru pacienții diagnosticați cu variola maimuței, după ce a raportat patru cazuri de boală în ultima săptămână. Contacții nu sunt obligați să se autoizoleze, dar trebuie să rămână vigilente, mai ales dacă sunt în contact cu persoane vulnerabile.

Institutul belgian de medicină tropicală a afirmat că riscul unei epidemii mai mare în această țară este scăzut, potrivit cotidianului Le Soir. Sâmbătă, OMS a precizat că au existat 92 de cazuri confirmate în 12 țări diferite, iar alte 28 sunt suspecte, în curs de investigare.

Astfel au fost confirmate cazuri de varilla maimuței în Marea Britanie, Portugalia, Suedia, Italia, Spania, Franța, Belgia, Germania, SUA, Canada și Australia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel