Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a sfătuit populația să ne se alarmeze din cauza răspândirii infecției cu variola maimuței. Declarația a fost făcută în contextul în care Ungaria a raportat miercuri, 1 iunie, primul caz de infectare cu variola maimuței. Un bărbat de 38 de ani a fost infectat cu variola maimulței, iar autoritățile maghiare caută să stabilească dacă acesta a călătorit sau nu în străinătate.
”Nu are nicio relevanță faptul că a apărut la graniță (variola maimuței - n.r.). Virusul nu trece granița. Importantă este identificarea cazului de infecție și izolarea contacților, eventual vaccinarea lor. Nu trebuie măsuri suplimentare pentru faptul că a existat în apropierea României un astfel de caz”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății la Spitalul Universitar de Urgență București.
România nu a înregistrat nici măcar vreo suspiciune de îmbolnăvire până în acest moment.
Vezi și: Două persoane au fost vaccinate împotriva variolei după ce au fost expuse variolei maimuței
Vaccinul, administrat în două doze
Statele din Uniunea Europeană vor cumpăra vaccinul antivariolic Imvanex de la compania Bavarian Nordic și medicamentul antiviral tecovirimat de la compania americană Siga Technologies. Ambele produse sunt autorizate pentru punere pe piața Uniunii Europene.
”România va primi o anumită cantitate de vaccinuri, în mod gratuit. Este o disponibilitate limitată de vaccin la nivelul Uniunii Europene. Probabil că vom primi gratuit o cotă parte similară cu populația României, undeva în jur de 2000 de doze, cu precizarea că pentru un contact este necesară administrarea a două doze de vaccin la un anumit interval de timp pentru a asigura protecția”, a mai precizat ministrul Sănătății.
Imvanex este un vaccin utilizat la adulți pentru protecția împotriva variolei. Conține o formă vie modificată a virusului vaccinia, denumită „vaccinia Ankara”, care este înrudită cu virusul variolei.
Tecovirimat este un medicament pentru tratarea variolei, a variolei maimuțelor și a variolei vacilor, trei infecții cauzate de virusuri din aceeași familie (ortopoxvirusuri). Medicamentul este autorizat pentru la adulți și copii cu greutatea de cel puțin 13 kg și se utilizează și la tratarea complicațiilor care pot apărea în urma vaccinării împotriva variolei.
Vezi și: Tratament pentru variola maimuței. România a solicitat 1000 de doze
Diferența între variola maimuței, variolă și varicelă
Dr. Sandra Alexiu, președintele AMFBI, a publicat diferențele dintre variola maimuței, varicelă și variolă. Cele trei boli au simptome complet diferite și de manifestă diferit.
De exemplu, dintre cele trei, variola maimuței este singura în care duce la umflarea gangionilor limfatici.
Diferența între variola maimuței și gripă
În acest context, medicul Carmen Dorobăț a vorbit despre variola maimuței, despre diferența dintre simptomele ei și gripă, dar și despre declanșarea unei noi pandemii, după cea de COVID-19.
"Să sperăm că nu o luăm de la capăt, dar se observă că este vorba despre cazuri destul de îndepărtate, într-un interval scurt de timp. De aceea, din punct de vedere medical trebuie să luăm măsuri în a izola sursa și în a supraveghea contacții.
Este vorba despre o boală infecțioasă. Și varicela e o boală infecțioasă, iar persoana care o are e izolată, stă acasă. Ei, și variola este infecțioasă, iar persoana care se va îmbolnăvi va sta acasă, se va izola pentru o perioadă de timp. Sigur, cu câteva excepții ale formelor care vor necesita internare în spital.
În ceea ce privește contacții, aceștia vor fi supravegheați și testați", a declarat medicul infecționist Carmen Dorobăț, în direct la Antena 3.
În ceea ce privește decizia Belgiei, Carmen Dorobăț spune că "este dată perioada maximă de carantină, și-au luat toate măsurile de precauție ca să elimine orice risc ca persoana în cauză să mai infecteze. 21 de zile e perioada maximă când o persoană ar putea fi contagioasă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.