Variola și cum a apărut primul vaccin împotriva bolii. Istorisire spusă de prof dr Octavian Buda

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Flacoane FOTO: pixabay
Flacoane FOTO: pixabay

Prof dr Octavian Buda povestește, în emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, cum a fost creat primul vaccin împotriva variolei.

Prof dr Octavian Buda, invitat la emisiunea Academia de Sănătate, a vorbit despre cum a fost descoperit primul vaccin împotriva variolei și cum au realizat medicii din trecut că o boală este contagioasă. Acesta este medic primar în Psihiatrie, la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, și predă Istoria Medicinei la UMF „Carol Davila” din București, respectiv fost președinte al Asociației Europene de Istoria Medicinei.

Profesorul Buda povestește că doi medici din Epoca Renașterii vorbesc despre ”ideea unor structuri numite semințe morbigene” care se transmit ”prin contagiune directă”. Variolă și tuberculoza mai sunt denumite de specialiști ”ciuma albă”. ”Variola e o boală virală la care deja medicii au reușit să identifice niște aspecte foarte clare, foarte evidente. Constatarea empirică era că acel cineva care reușea să supraviețuiască unei infectări cu variolă umană supraviețuia oricărei reinfectări ulterioare. Deci se întâmplă ceva în organismul uman care face ca acel om, odată infectat, a doua oară să aibă - ceea ce noi, în limbajul de astăzi - numim imunitate”, afirmă prof dr Octavian Buda. 

Potrivit acestuia, chiar și în Țările Române exista o metodă de vaccinare - variolizare - în care din puroiul pustulelor de variolă se face un fel de scorificare similară vaccinării obișnuite. ”Numai că - explică prof dr Octavian Buda - este o inoculare cu virus activ; virusul respectiv e un pic atenuat, că este uscat, e o practică ce apare și în Imperiul Otoman”. Soția ambasadorului britanic din Imperiul Otoman și Pulcheria Mavrocordat, soția domnitorului român Nicolae Mavrocordat, se arată interesate de noul vaccin. Prima va duce modelul în spațiul britanic și va deveni prima metodă de protejare împotriva unei boli epidemice. A doua își va vaccina familia.

Mai târziu, Edward Jenner va crea din pustula unei variole bovine un vaccin cu ”rezultate extraordinare” la oameni, generând imunitate la variola umană.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel