Variocelul, afecțiunea specifică bărbaților. Arată ca o ”pungă de viermi”. Cât de gravă este și care sunt consecințele

Monika Baciu |
Data publicării:
variocelul - FOTO: Freepik@MrDm
variocelul - FOTO: Freepik@MrDm

Variocelul este o afecțiune prezentă la bărbați. Predispune dilatarea venelor care drenează sângele de la nivelul testiculului.

Variocelul se formează de obicei în timpul pubertății și se dezvoltă în timp. Acestaa poate provoca un oarecare disconfort sau durere, dar deseori nu duc la simptome sau complicații.

Un varicocel este o mărire a venelor din interiorul sacului de piele care conține testiculele (scrot). Aceste vene transportă sângele lipsit de oxigen din testicule. Un varicocel apare atunci când sângele se acumulează în vene în loc să circule eficient în afara scrotului.

Un varicocel poate provoca o dezvoltare slabă a unui testicul, o producție scăzută de spermatozoizi sau alte probleme care pot duce la infertilitate. Intervenția chirurgicală pentru tratarea varicocelului poate fi recomandată pentru a rezolva aceste complicații.

Variocelul, simptome

Un varicocel apare de obicei în partea stângă a scrotului și adesea nu produce niciun semn sau simptom. Semnele și simptomele posibile pot include:

- Durere. O durere surdă, dureroasă sau un disconfort este mai probabil atunci când stați în picioare sau la sfârșitul zilei. Culcatul ameliorează adesea durerea.

- Corp străin în scrot. Dacă un varicocel este suficient de mare, o masă ca o ”pungă de viermi” poate fi vizibilă deasupra testiculului. Un varicocel mai mic poate fi prea mic pentru a fi văzut, dar vizibil la atingere.

- Testicule de dimensiuni diferite. Testiculul afectat poate fi vizibil mai mic decât celălalt testicul.

- Infertilitate. Un varicocel poate duce la dificultăți în a naște un copil, dar nu toate varicocelurile cauzează infertilitate.

Vezi și: Urolitiaza, pietrele la rinichi, afecțiunea fără o cauză exactă. Ce impact au apa, sarea și zahărul asupra rinichilor

Variocelul, cauze

Testiculele primesc sânge bogat în oxigen din două artere testiculare - câte o arteră pentru fiecare parte a scrotului. În mod similar, există, de asemenea, două vene testiculare care transportă sângele sărăcit în oxigen înapoi spre inimă. În interiorul fiecărei părți a scrotului, o rețea de vene mici (plexul pampiniform) transportă sângele sărăcit în oxigen de la testicul la vena testiculară principală. Un varicocel este mărirea plexului pampiniform.

Cauza exactă a unui varicocel este necunoscută. Un factor care contribuie poate fi funcționarea defectuoasă a supapelor din interiorul venelor care au rolul de a menține sângele în mișcare în direcția corectă. De asemenea, vena testiculară stângă urmează o traiectorie ușor diferită față de vena dreaptă - o traiectorie care face ca o problemă cu circulația sângelui să fie mai probabilă în partea stângă.

Atunci când sângele lipsit de oxigen se blochează în rețeaua de vene, acestea se lărgesc (dilată), creând varicocelul.

Vezi și: Ulcerul gastric, boala cauzată de infecția cu H-pylori sau medicamente. Complicații grave: gaură în stomac sau cancer

Variocelul, complicații

Faptul de a avea un varicocel poate îngreuna reglarea temperaturii testiculelor de către organismul dumneavoastră. Poate rezulta stresul oxidativ și acumularea de toxine. Acești factori pot contribui la următoarele complicații:

Sănătate testiculară precară. Pentru băieții care trec prin pubertate, un varicocel poate inhiba creșterea testiculelor, producția de hormoni și alți factori legați de sănătatea și funcția testiculului. În cazul bărbaților, un varicocel poate duce la o micșorare treptată din cauza pierderii de țesut.

Infertilitate. Un varicocel nu provoacă neapărat infertilitate. 

Variocelul, diagnostic

Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale poate diagnostica un varicocel prin inspecția vizuală a scrotului și prin atingere. Probabil că veți fi examinat în timp ce stați întins și în picioare.

Când sunteți în picioare, furnizorul de asistență medicală vă poate cere să respirați adânc, să o țineți și să vă aplecați, similar cu presiunea din timpul unei mișcări intestinale. Această tehnică (manevra Valsalva) poate face ca un varicocel să fie mai ușor de examinat.

Vezi și: Copilul, afectat de lipsa de reguli din familie. Radu Leca: Relația cu bunicii poate fi o catastrofă. Ăsta e adevărul

Test de imagistică

Este posibil ca furnizorul dumneavoastră de asistență medicală să dorească să faceți o examinare cu ultrasunete. Ecografia utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea imagini ale structurilor din interiorul corpului dumneavoastră.

Variocelul, tratament

Adesea, un varicocel nu are nevoie de tratament. Pentru un bărbat care se confruntă cu infertilitatea, intervenția chirurgicală pentru a corecta varicocelul poate face parte din planul de tratament pentru fertilitate.

Pentru adolescenți sau adulți tineri - în general, cei care nu caută tratament pentru fertilitate - un furnizor de servicii medicale poate sugera controale anuale pentru a monitoriza orice schimbări. Intervenția chirurgicală ar putea fi recomandată în următoarele situații:

- Un testicul care prezintă o dezvoltare întârziată

- Număr scăzut de spermatozoizi sau alte neregularități ale spermei (de obicei testate doar la adulți)

- Durere cronică care nu este gestionată de medicamente pentru durere, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Bolile tiroidiene: cauze, simptome și tratament. Hipotiroidismul, mai frecvent la femei. Poiană: Prevalența, între 3,5 și 5,5% din întreaga populație

Intervenție chirurgicală

Scopul intervenției chirurgicale este de a sigila vena afectată pentru a redirecționa fluxul sanguin în venele sănătoase. Acest lucru este posibil deoarece alte două sisteme de artere și vene asigură circulația sângelui către și dinspre scrot.

Rezultatele tratamentului pot include următoarele:

Testiculul afectat poate reveni în cele din urmă la dimensiunea așteptată. În cazul unui adolescent, testiculul poate să ”recupereze” dezvoltarea.

Numărul de spermatozoizi se poate îmbunătăți, iar neregulile spermei pot fi corectate.

Intervenția chirurgicală poate îmbunătăți fertilitatea sau calitatea materialului seminal pentru fertilizarea in vitro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel