Varicela: simptome, tratament și complicații. Culcer, avertisment pentru femeia gravidă: Poate să facă un copil cu malformații

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
varicela. FOTO: Freepik @yanalya
varicela. FOTO: Freepik @yanalya

Varicela este o boală care poate da complicații, în special femeilor însărcinate. Cum se manifestă și cum poate fi prevenită boala care poate să apară la orice vârstă.

Varicela este o infecție cauzată de virusul varicelo-zosterian. Aceasta provoacă o erupție cutanată cu mâncărimi și vezicule mici, pline de lichid.

Varicela este foarte contagioasă pentru persoanele care nu au avut boala sau nu au fost vaccinate împotriva ei.

”Dacă încercăm să prevenim, nu trebuie să ne panicăm, doar că noi românii nu vrem să prevenim, preferăm să ne îmbolnăvim.

Varicela este o boală virală, deci antibioticele nu au niciun rost aici, ci doar în complicațiile bacteriene, pentru că scade imunitatea și dă complicații”, a declarat dr. Ana Culcer, medic pediatru la Vorbește lumea de la Pro TV.

În ceea ce privește frecvența apariției varicelei, medicul susține că ”la schimbarea de temperatură, primăvara și toamna, majoritate bolilor virale își fac de cap. Este un virus varicelo-zosterian, iar acesta poate da și herpes, zona zoster, la adulți, și varicelă la copii și la adulți.

Deci toată lumea, care nu a avut poate să facă, dacă a avut o dată sau a fost vaccinat, cu două doze, nu mai face”, a mai spus medicul.

Vezi și: Rezistența la insulină duce la grăsimea de pe burtă. Care este combinația ideală pentru a scăpa de ele. Pleșea, despre înfometare: Cea mai proastă soluție, hormonii o iau razna

Varicelă, simptome

Varicela este însoțită de erupție veziculoasă cu mâncărimi, iar aceasta apare la 10 până la 21 de zile de la expunerea la virus și trece, de obicei, după 5-10 zile.

Alte semne și simptome, care pot apărea cu o zi sau două înainte de erupție, includ:

- febră

- pierderea poftei de mâncare

- dureri de cap

- oboseală și senzație generală de indispoziție.

Odată cu erupția de varicela, aceasta trece prin trei faze:

- umflături ridicate de culoare roz sau roșie (papule), care apar pe parcursul mai multor zile

- vezicule mici umplute cu lichid, care se formează în aproximativ o zi și apoi se sparg și se scurg

- cruste care acoperă veziculele sparte și care durează câteva zile pentru a se vindeca.

Noile umflături continuă să apară timp de câteva zile, astfel încât este posibil să aveți toate cele trei stadii ale erupției cutanate - umflături, vezicule și leziuni cu cruste - în același timp, arată Mayo Clinic.

În ceea ce privește transmiterea varicelei, medicul afirmă că aceasta se realizează ”prin respirație, prin salivă, prin leziunile de pe piele. Bubițele au lichid înauntru, unde este cultură pură de virusuri. Dacă s-a scărpinat și a rupt o bubiță și a pus mânuța pe cineva care a dus mâna în gură deja este expus. Sau prin respirație, dacă se stă mai mult de o oră, șansele de infectare cresc”, a mai spus medicul pediatru.

Varicelă, diagnostic și tratament

Varicela se diagnostichează, în general, pe baza erupției cutanate, însă în cazul în care există îndoieli cu privire la diagnostic, aceasta poate fi confirmată în baza testelor de laborator, inclusiv teste de sânge sau o cultură a mostrelor de leziuni.

De cele mai multe ori, varicela, în cazul copiilor, nu are nevoie de un tratament medicamentos, cel mult va fi prescris un antihistaminic, pentru a reduce din senzația de mâncărime a pielii, boala vindecându-se de la sine.

Însă, există situații în care varicela poate crește riscul de complicații, precum zona zoster, iar atunci medicul va prescrie medicamente antivirale, precum aciclovir. 

În unele cazuri, medicul vă poate recomanda să vă faceți vaccinul împotriva varicelei la trei până la cinci zile după ce ați fost expus la virus. Acest lucru poate preveni boala sau îi poate diminua severitatea.

Varicela, prevenție și complicații

Prevenția acestei boli se face doar prin vaccinare. ”Altfel, oricând poți să o iei, la orice vârstă, iar leziunile și complicațiile pot fi din ce în ce mai mari dacă un adult are și alte afecțiuni, dacă mai are și alte probleme de sănătate sau o imunitate scăzută, după o altă viroză sau după altă boală. Fiecare cu imunitatea lui, cu rezistența lui. (...) La Fundeni, primii care erau vaccinați împotriva varicelei erau copiii cu boli hematologice grave, leucemii, pentru că ei sunt cei mai vulnerabili și pot avea complicații foarte grave”, a mai spus medicul.

O altă complicație legată de varicelă, este în cazul în care o femeie însărcinată se îmbolnăvește, mai ales în primul trimestru de sarcină, ”pentru că poate să facă un copil cu malformații, de sistem nervos, cu creierul mai mic, cu paralizii, cu probleme de inimă”, a mai spus medicul, subliniind că adulții pot face forme urâte de boală dacă au imunitatea scăzută sau vin după o altă boală.

”Am avut și copii care au făcut leziuni în ochi, sora a făcut o formă ușoară, celălalt s-a scărpinat, a pus mâna la ochi și a făcut leziuni în ochi, keratită, și a trebuit doi ai să tot trateze la ea.

Deci cel mai bun lucru este să previi. Chiar și adultul care a intrat în contact cu un copil, dacă nu a fost vaccinat, să se vaccineze imediat”, a mai spus medicul.

Vezi și: Magnolia, beneficii surprinzătoare. Eficientă în anxietate și Alzheimer, cu potențial anticancerigen

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel