Varicela și semnele la care să fii atent primăvara. Medic: Se tratează cu băi călduțe, dar cu o CONDIȚIE

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
varicela FOTO: Unsplash @caleb woods
varicela FOTO: Unsplash @caleb woods

Varicela este numită și boala copilăriei, care apare frecvent primăvara. Ce spun medicii despre băile călduțe - mit sau realitate?

Primele semne ale varicelei sunt erupțiile cutanate. Varicela este întâlnită frecvent în sezonul de iarnă – primăvară, transmiterea bolii este virală și se face atât prin contact direct cu persoana infectată, îmbrăţişări, cât şi pe cale aerogenă, respectiv strănut, tuse. Medicul pediatru Alexandra Laţcu a împărtășit părinților, pe pagina sa de Facebook, câteva informații esenţiale despre varicelă, boală cunoscută și sub denumirea de vărsat de vânt.

Medicul pediatru explică faptul că virusul rămâne în organism, însă în anumite cazuri poate provoca alte complicații. Părinții trebuie să fie atenți dacă copiii lor prezintă febră, dureri de cap, gât sau burtă, acestea fiind semnele că micuții pot avea varicelă

”Este o boală infectocontagioasa a copilăriei, și nu numai, produsă de virusul Varicelo-Zosterian. După infecție virusul rămâne inactiv în corp iar în perioade de imunitate scăzută se poate reactiva producând Zona Zoster. Erupțiile cutanate sunt semnul specific în varicelă, acestea putând fi asociate cu febră, dureri de cap, de gât sau de burtă, frisoane, inapetența. Erupţia caracteristică varicelei: în prima zi erupţii maculoeritematoase (bubițe mici roşii) care pot fi ușor confundate cu erupțiile din alte viroze eruptive. Ulterior se transforma în papule sau vezicule cu lichid clar care în zilele următoare formează cruste. În cazurile ușoare copiii pot avea doar câteva erupţii cu sau fără febra iar în cazuri mai severe erupţia poate fi generalizată, din cap până în picioare, inclusiv pe mucoase și în zona genitală, cu senzație intensă de mâncărime și disconfort”, spune medicul pediatru Alexandra Laţcu.

Fibroza și tromboembolismul, sechele post-COVID. Mihălțan: Avem un HANDICAP terapeutic

Virus extrem de contagios

Varicela se transmite pe cale aeriană prin particule din tractul respirator sau prin contactul direct sau indirect cu leziunile cutanate. Fiind un virus extrem de contagios, un copil cu varicela transmite boală la 80-90% dintre contracții neimunizați.

”Virusul se transmite din tractul respirator cu 2 - 3 zile dinainte să apăra erupțiile cutanate și ulterior continua să fie contagios până când erupțiile ajung în faza de cruste (aproximativ 5 zile după apariția erupţiei)”, mai explică medicul.

Primele simptome ale varicelei apar în decurs de 5-21 de zile de la contactul cu o persoană infectată.

Mituri despre varicelă, demontate

Medicul le recomandă părinților să îi țină pe copii acasă, atâta timp cât aceștia sunt contagioși, dar nu este obligatoriu atâta timp cât afară, aceștia nu intră în contact cu alte persoane.

”Rămâneţi acasă și evitați contactul cu alte persoane atâta timp cât copilul este contagios. Copilul cu varicela poate să iasă afară, dacă nu vă întâlniți cu alte persoane. Și aici mă refer în special la cel care locuiesc la casă și pot să iasă în curtea casei. La capitolul mituri, chiar dacă în termeni populari boala se numește “vărsat de vânt”, vântul sau bluzele roşii nu agravează dar nici nu vindecă boala. Baia nu este contraindicata în varicelă, dimpotrivă poate calma senzaţia de mâncărime, însă se recomanda dușuri scurte cu apă la temperatura camerei. Atenție mare, după baie, pielea se tapotează ușor ușor cu un prosop moale pentru a evita lezarea erupțiilor”, mai explică medicul pediatru Alexandra Laţcu.

Există și tratamente care pot fi administrate celor mici, însă acestea diferă în funcție de simptome.

”Pentru febră în caz de varicela este indicat să folosiți doar preparate pe bază de Paracetamol. Ibuprofen și Aspirina sunt contraindicate în Varicelă. Pentru erupţii soluții calmante (cu mentol sau calamina) și cicatrizante (Cicaplast); medicația antialergică la indicația medicului pentru senzaţia intensă de prurit. Pentru a evita suprainfecţia erupţiei tăiați unghiile copiilor”, spune medicul pediatru.

Complicații ale varicelei

Netratată corespunzător, varicela poate duce la alte complicații. Este vorba de suprainfecţia leziunilor, pneumonie, encefalita, hemoragie sau afecţiuni neurologie și hematologice.

Potrivit medicului pediatru, nou născuții, copiii de peste 12 ani și adulții, femeile însărcinate și pacienții cu tratamente sau boli care afectează sistemul imunitar - corticoterapie, chimioterapie pot dezvolta forme severe de boală sau complicații.

Există un vaccin disponibil împotriva varicelei, dar care nu este gratuit, nefiind inclus în schema naționala de vaccinare în România.

”Subliniez faptul că vaccinurile pe care le primește copilul până la vârsta de 1 an NU îl protejează de varicelă. Varilix, vaccinul disponibil împotriva varicelei, se poate administra oricând după vârsta de 9 luni, și sunt necesare 2 doze. De menționat ca după contactul cu un caz confirmat cu varicelă, se poate preveni infecţia/o formă severă de boala dacă copilul este vaccinat în primele 5 zile de la contact”, mai spune medicul.

Alexandra Laţcu, medic pediatru, le recomandă părinților să apeleze la medicii specialiști dacă cred că copilul lor are o erupție specifica varicelei sau alte simptome.

Vezi și: Pilula contraceptivă sau pastila de a doua zi, CÂND se ia și ce este. Vârsta până la care AI VOIE să o iei. Totul despre cea mai IEFTINĂ metodă "anti-bebe"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel